~ Personalitatea zilei* ~
Pascal Bentoiu
22 aprilie 1927, București – 21 februarie 2016, București
Pascal Bentoiu a fost compozitor, muzician și muzicolog. A studiat compoziția în particular cu Mihail Jora. A urmat cursurile Facultății de Drept din București (1945–1947) și apoi s-a înscris la Conservatorul din București dar nu a putut continua studiile din cauza taxelor exorbitante stabilite de regimul comunist pentru copiii personalităților din România interbelică.
După o perioadă în care a activat ca cercetător la Institutul de Etnografie și Folclor din București, s-a dedicat în întregime vocației de compozitor. A fost secretar al Secției de muzică simfonică, muzică de cameră și operă din cadrul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România, fiind primul președinte al acesteia ales după 1989. A făcut parte din jurii ale unor concursuri de prestigiu.
Suită ardelenească, Op. 6 (1955) • Orchestra a Filarmonicii „George Enescu” din Bucureşti, Dirijor Ilarion Ionescu-Galaţi
A fost cel mai reputat expert în muzica compozitorului George Enescu. A analizat toate lucrările acestuia și a completat unele dintre partiturile rămase neterminate: Simfoniile nr. 4 și 5, poemul simfonic Isis, Trioul cu pian în la minor.
George Enescu – ISIS, Poem simfonic (1923, neterminat, completat ulterior de Pascal Bentoiu) • Orchestra Simfonică Lucerne, Dirijor James Gaffigan; Corul de cameră „Preludiu”, Dirijor Voicu Enăchescu
Este autorul celei mai importante cărți referitoare la opera muzicală a lui George Enescu, Capodopere enesciene. A scris mai multe cărți, zeci de articole și studii în revistele de specialitate, a participat la sute de emisiuni de radio și de televiziune. A susținut zeci de conferințe, prelegeri, cursuri de măiestrie, în țară și în străinătate.
Sonata pentru pian, Op. 1 (1947, revizuită în 1957) • Viniciu Moroianu
A compus trei opere, opt simfonii, patru concerte, șase cvartete de coarde, precum și sonate și șase cicluri de melodii. Opera sa Hamlet, terminată în 1974, a fost premiată pe plan internațional și a fost reprezentată în premieră mondială în Franța, la Marsilia; opera Amorul doctor beneficiază de o înregistrare specială realizată de Radio BBC 3 și de Radio ORTF Paris; opera Jertfirea Ifigeniei a fost prima creație din categoria opere radiofonice scrisă de un român și a primit Premiul Italia al Radiodifuziunii italiene.
Pascal Bentoiu – Hamlet (1969) act I • Florin Diaconescu (Hamlet)
Trilogia simfoniilor Culori, Imagini și Volume relaționează muzica cu celelalte arte, respectiv pictura, arhitectura și literatura.
Mai mult: Pascal Bentoiu [Wikipedia]
***** [In English] *****
Pascal Bentoiu
22 April 1927, București – 21 February 2016, București
Pascal Bentoiu was a Romanian modernist composer.
He studied harmony, counterpoint and composition with Mihail Jora and piano with Theophil Demetriescu. He spent three years researching the rhythm and harmony of Romanian folk music at the Bucharest Folklore Institute and then began composing for the stage. His operas are written with dramatic flair and make use of a variety of elements, including folksong, tape, serialism and diatonic qualities. His instrumental and orchestral works also contain a variety of contemporary techniques, and Bentoiu’s work is characterized by its color and lyricism.
He has edited the sketches of the Fourth (1934) and Fifth (1941) Symphonies of Georges Enescu into shape for performance.
More on Pascal Bentoiu [Wikipedia]
*****
Pascal Bentoiu – Simfonia I, Allegro interpretată de Pascal Bentoiu
#PascalBentoiu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 1 Noiembrie în istoria românilor
Pingback: 2 Aprilie în istoria românilor
Pingback: 1 Mai în istoria românilor