~ Personalitatea zilei* ~
Paul Constantinescu
30 iunie 1909, Ploiești – 20 decembrie 1963, București
Paul Constantinescu a fost compozitor, violonist, dirijor, profesor universitar, membru corespondent (din 1963) al Academiei Române.
Studiile muzicale le-a început la Ploiești, în 1919, le-a continuat la Conservatorul din București (1929–1933), având profesori pe Mihail Jora, Constantin Brăiloiu, Dimitrie Cuclin.
După absolvirea Conservatorului, s-a perfecționat timp de un an la Viena, unde a aprofundat tehnicile compoziției și s-a specializat în paleografie bizantină și bizantinologie, cu Franz Schmidt, Joseph Marx. Tot la Viena s-a născut ideea de a scrie opera O noapte furtunoasă, cu un libret realizat chiar de compozitor după comedia lui I.L. Caragiale. Creația a avut premiera în 1935 la București, cu Ionel Perlea dirijor și l-a consacrat pe autor.
Paul Constantinescu – O noapte furtunoasă – Operă bufă în două acte. Libretul de Paul Constantinescu după piesa lui Ion Luca Caragiale (1934, revizuit în 1950) • Orchestra simfonică a Radioteleviziunii Române, Dirijor Cristian Mandeal, Cu: Gheorghe Roșu (Jupân Dumitrache), Nicolae Urziceanu (Nae Ipingescu), Florin Diaconescu (Chiriac), Liliana Nichiteanu (Spiridon), Ștefan Lascu (Rică Venturiano), Thea Rămurescu (Veta) & Irina Săndulescu (Zița) (1988)
Paul Constantinescu a fost de trei ori premiat de juriul Concursului „George Enescu” – Mențiunea II pentru lucrarea Suită pentru orchestră (1931); Premiul II pentru lucrările: Preludiu pentru pian, Patru fabule, Trio pentru coarde în stil bizantin, Psalm 30, Două cântece pe versuri de Tudor Arghezi, Cvintet pentru flaut, oboi, clarinet, fagot și vioară (1932; premiul I nu s-a acordat); Premiul I pentru lucrarea Nunta în Carpați, suită de balet, comandată compozitorului de către academicianul Dimitrie Gusti, pentru a fi cântată la Expoziția Universală de la New York din anul 1939 (1938).
Paul Constantinescu – Nuntă în Carpați (Nuntă în Fundul Moldovei) Poem coreografic într-un act pe un libret de Mitiță Dumitrescu și Floria Capsali (1938) • Orchestra simfonică a Radioteleviziunii Române, Dirijor Constantin Silvestri
A fost profesor de Armonie, contrapunct și compoziție la Academia de muzică religioasă din București (1937–1941), apoi la Școala de muzică militară și la Conservatorul de muzică „Ciprian Porumbescu” din București (din 1941), iar activitatea sa în cadrul acestei instituții a continuat până în anul trecerii sale premature în eternitate, în 1963. A fost de asemenea consilier muzical în cadrul Radiodifuziunii Române.
Paul Constantinescu – Olteneasca
Viața muzicianului a fost marcată și de o serie de situații neplăcute: în 1940 a fost acuzat că este evreu și a trebuit să facă față unui atac de presă virulent, iar imediat după război a fost acuzat că ar fi simpatizat cu legionarii. La începutul anilor ’60, dosarul i-a fost redeschis și Paul Constantinescu fost urmărit îndeaproape. În ciuda acestor întâmplări nefericite, locul său în galeria marilor compozitori români a fost și continuă să fie unul de seamă.
Paul Constantinescu – Rugăciunea inimii • Corala Bărbătească Ortodoxă Te Deum Laudamus, Dirijor Dan Mihai Goia
A fost un talent artistic multilateral, cu certe aptitudini și față de literatură (poezie), artă plastică (desen, caricatură), cinematografie (operatorie), a compus în toate genurile muzicale.
A manifestat o constantă preocupare față de folclor și melosul bizantin, transformându-se dintr-un cercetător pasional într-un creator de forme sonore novatoare, originale. A publicat culegeri de folclor, a susținut prelegeri, conferințe, emisiuni de radio și televiziune.
Paul Constantinescu – Cântec Vechi (Old Song) • Violoncel: Darius Tereu, Pian: Atena Carte
A compus muzică simfonică: Suita românească, Simfonia a I-a, Concert pentru pian și orchestră, Triplu concert pentru vioară, violoncel, pian și orchestră; muzică vocal simfonică: Patimile și Învierea Domnului, oratoriu bizantin de Paști, Nașterea Domnului, oratoriu bizantin de Crăciun; muzică de cameră: Sonatina bizantină pentru violă sau violoncel solo, Baladă haiducească pentru violoncel și pian; muzică de teatru liric: O Noapte furtunoasă, Meșterul Manole; muzică corală: Miorița, poem coral, madrigale pe versuri de Mihai Eminescu, muzică de film: O scrisoare pierdută, Moara cu noroc.
Mai mult: Paul Constantinescu [Wikipedia]
Paul Constantinescu – Joc dobrogean. Toccata (1951) • Pian: Monica Tomescu-Rohde
***** [In English] *****
Paul Constantinescu
30 June 1909, Ploiești – 20 December 1963, Bucharest
Paul Constantinescu was a Romanian composer, correspondent member of the Romanian Academy (1963). He emerged as a star of the Romanian musical world, when aged only 22, his second opus The Romanian Suite was awarded a prize at the George Enescu composing competition.
Paul Constantinescu – Suite No. 1 for Piano „Joc”, „Cântec”, „Joc Dobrogean”
At 23, he became a member of the Society of Romanian Composers, at 25 he had already composed an opera and at the age of 30, he was praised by music critics and awarded a prize for the choreographic poem A Carpathian Wedding.
Paul Constantinescu – Oratoriu Bizantin de Paști „Patimile și Învierea Domnului” • Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, Dirijor Matei Pop; Corul „Timotei Popovici” al Catedralei Mitropolitane din Sibiu, Dirijor Dan-Alexandru Streza
His entire creation shows the orientation for recovery valences of folklore and psaltic Byzantine melos. Paul Constantinescu wrote practically all genres of classical music from opera to lied, from ballet to symphony, from film music to oratorio.
More on: Paul Constantinescu [Wikipedia]
*****
Paul Constantinescu – Concerto for Piano and Orchestra (1952) • George Enescu Philharmonic Bucharest, Conductor Ronald Zollman, Piano Raluca Stirbat
#PaulConstantinescu #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality #universalmusic
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: Mihaela Ursuleasa
Pingback: 19 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 28 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 29 Martie în istoria românilor
Pingback: 8 Iunie în istoria românilor
Pingback: 19 Iunie în istoria românilor
Pingback: 3 Iulie în istoria românilor
Pingback: 30 August în istoria românilor
Pingback: 25 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 1 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 21 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 12 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: Laurențiu Profeta
Pingback: 1 Februarie în istoria românilor
Pingback: 1 Iunie în istoria românilor
Pingback: 7 Iulie în istoria românilor
Pingback: 14 Iulie în istoria românilor
Pingback: Valentin Gheorghiu
Pingback: 2 August în istoria românilor
Pingback: Mihail Jora
Pingback: Carmen Petra Basacopol
Pingback: Florin Diaconescu
Pingback: 28 Octombrie în istoria românilor
Pingback: 19 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 20 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 29 Decembrie în istoria românilor
Pingback: 28 Ianuarie în istoria românilor
Pingback: 17 Februarie în istoria românilor
Pingback: 1 Mai în istoria românilor
Pingback: 5 Mai în istoria românilor
Pingback: 3 Iunie în istoria românilor
Pingback: 27 Iunie în istoria românilor
Pingback: Corul Madrigal
Pingback: 28 Iulie în istoria românilor
Pingback: 18 Noiembrie în istoria românilor