6 - Petre-Tutea-1902-1991x
Personalitatea zilei

Petre Țuțea

(6 octombrie 1902 – 3 decembrie 1991)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Petre Țuțea

6 octombrie 1902, Boteni, Muscel/Argeș – 3 decembrie 1991, București

 

Petre Țuțea a fost economist, eseist, filosof, jurist, politician și publicist, un gânditor care a cunoscut o popularitate considerabilă în ţara noastră, după anul 1989.

A urmat Facultatea de Drept a Universității din Cluj (1923–1926), luând licența cu calificativul Magna cum Laudae, iar în 1929, și-a susținut și doctoratul în Drept Administrativ, obținând același calificativ. În perioada studenţiei a devenit membru al Partidului Comunist din România (PCdR).

În anul 1929, a debutat publicistic în 1929, cu un pamflet în Chemarea tinerimii române, organul Partidului Național Român din Cluj, unde a continuat să publice până în anul 1932.

Deși Doctor în Drept, s-a specializat în economie, conform vocației sale reale. A fost funcționar la judecătoria din Pui (Hunedoara), referent în Ministerul Industriei și Comerțului, unde a avansat pînă la funcția de director de studii, apoi detașat în Germania la Agenția economică din Berlin, unde a audiat cursuri de Politologie la Universitatea ”Friedrich Wilhelm”.

La Bucureşti a scris în săptămânalul Stânga, Linia generală a vremii, alături de Petre Pandrea, Sorin Pavel, Mircea Grigorescu, Petru Comarnescu etc.

Despre liberalism

A revenit în Ministerul Economiei Naționale, centrala Industrie și Comerț, lucrând ca şef de secţie, iar mai apoi ca director (1935–1948).

În 1935, alături de Sorin Pavel, Ioan Crăciunel, Gheorghe Tite, Nicolae Tatu și Petre Ercuță a semnat Manifestul revoluției naționale. Din 1938 a colaborat la Cuvântul, cu articole favorabile Mişcării legionare al cărei simpatizant devenise.

După 6 septembrie 1940 conducerea Mișcării Legionare i-a încredințat funcția de secretar general la Ministerul Economiei Naționale și, în această calitate, a făcut parte din diverse delegații care au purtat negocieri economice la Berlin și la Moscova. După Rebeliunea legionară a fost deținut pentru scurtă vreme în Lagărul de la Târgu Jiu, după care a fost eliberat și repus în funcție.

După 23 august 1944, a continuat să lucreze în Ministerul Economiei Naționale, la Direcția Încurajării Exportului, Direcția Studii și Documentare, Direcția Acorduri, devenind protejat al lui Lucrețiu Pătrășcanu, fost coleg de la PCdR, evitând un timp epurările succesive ale „elementelor burgheze”. La doar două săptămâni după destituirea lui Pătrășcanu a fost arestat, sub acuzația de „spionaj în favoarea anglo-americanilor”, fiind închis fără proces la Ocnele Mari, apoi Jilava.

Eliberat în 1953, după doar trei ani este din nou arestat, sub acuzația de „uneltire contra ordinii sociale”, fiind condamnat la zece ani de închisoare. În anul 1959, a fost rejudecat, de data aceasta pedeapsa fiind de 18 ani de muncă silnică şi 8 ani de degradare civică. A fost eliberat în urma amnistiei din 1964…

De la eliberarea din închisoare, până la sfârşitul vieţii, a trăit extrem de modest, într-o garsonieră din apropierea Parcului Cișmigiu, fiind ajutat de câțiva prieteni care i-au obținut un mic ajutor bănesc și mâncare de la Casa Scriitorilor, fiind sub permanenta urmărire a Securităţii.

Ultimul mesaj pe patul de moarte

Era supranumit Socrate al României datorită preocupărilor filosofice și a rolului educativ pe care l-a asumat prin exemplul personal în orice circumstanțe, chiar și în închisoare.

Din cauza interdicției de a publica, dar și a persecuțiilor de după 1989, nu a apucat să-și vadă numele pe coperta unei cărți în timpul vieții. Ulterior însă, scrierile și interviurile sale au început să fie difuzate prin toate mediile: Bătrânețea și alte texte, Tratat de economie politică, Comentarii la Platon, Reflecții religioase asupra culturii, Filosofia nuanțelor, Introducere mistică în filosofia modernă.

Mai mult: Petre Țuțea [Wikipedia]

 

Cuvantul care zidește • Interviu realizat în 1990 de Vartan Arachelian

 

***** [In English] *****

Petre Țuțea

October 6 1902, Boteni, Argeș County – December 3, 1991

 

Petre Țuțea was a Romanian philosopher, journalist and economist, surnamed The Romanian Socrates.

His father, Petre Bădescu, was a Romanian Orthodox priest and his mother, Ana Țuțea, was of peasant stock. After the First World War, Țuțea left his village to finish high school in Cluj and went on to study law at the University of Cluj. After graduating, he obtained a PhD in Administrative Law, also at the University of Cluj.

Țuțea moved to Bucharest and in 1932 he founded, together with Petre Pandrea, a leftist newspaper, Stânga (The Left), that was quickly and forcefully closed by the government.

Statement – Petre Țuțea’s „Declaration” to Emil Cioran

”According to an anecdote told by Emil Cioran, Țuțea once went to a newspaper stands and bought the Soviet newspaper Pravda, despite not being able to read Russian, then kissed it, showing his appreciation for Marxist ideology.

Nevertheless, later in life, he would change his political views, departing from the Marxism and later became a devout Orthodox Christian.

 

More on: Petre Țuțea [Wikipedia]

*****

 

Petre Țuțea – Previziuni despre viitorul românilor (1990)

 

#PetreTutea #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită