Puiu Călinescu (1920-1997) -cover
Personalitatea zilei

Puiu Călinescu

(21 iunie 1920 – 16 mai 1997)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Puiu Călinescu (1)Puiu Călinescu

Alexandru Călinescu; 21 iunie 1920, București – 16 mai 1997, București

 

Unul din cei mai îndrăgiți actori de comedie, celebru datorită grimaselor sale, supranumit „Louis de Funes al României”.

Născut în cartierul Grivița din București, într-o familie modestă, a fost fiul Fotinei Călinescu și al actorului Jean Tomescu din Craiova. A fost crescut de mama lui, care lucra la o fabrică de țigarete. „Copil din flori”, a avut o copilărie grea – la vârsta de 5 ani și-a pierdut mama, tatăl său nu l-a recunoscut niciodată, fiind crescut de bunică, apoi de mătuși, „disciplinat” cu bătaia sau cu lipsa mâncării, fără jucării.

Și Ilie face sport (1955) • Regia Andrei Călărașu. Cu: Mircea Crișan, Tudorel Popa, Aurelia Sorescu, Puiu Călinescu, Dem. Savu

Nu i-a plăcut școala, fiind nevoit să se angajeze de mic. A început prin a lipi afișe pentru spectacole, ajungând să joace în revistele de cinematograf care prefațau cândva în sălile de cinema proiecția unui film.

La 28 de ani (1948) a intrat în trupa Teatrului de comedie „Constantin Tănase”, care l-a consacrat și căruia artistul i-a rămas credincios până la sfârșitul vieții.

În gară • Puiu Călinescu și Florin Tănase

Îi plăcea să scrie, deși avea doar 8 clase. Și-a scris singur partiturile comice pentru spectacolele de pe Calea Victoriei, cu titluri trăsnite: Sonatul lunii, Un băiat de zahăr… ars, Trăsnitul meu drag, Omul care aduce râsul, Frumosul din pădurea zăpăcită, Idolul femeilor etc., al căror protagonist a fost zeci de ani. Creator al unui personaj unic, a fost un actor de comedie prin vocație, declanșând râsul doar la simpla sa apariție. Puiu Călinescu a creat pe malurile Dâmboviței o variantă românească a îndrăgitului actor Louis de Funès.

Directorul nostru (1955) • Alexandru Giugaru, Grigore Vasiliu-Birlic, Constantin Ramadan, Olga Tudorache, Mișu Fotino, Horia Șerbănescu, Zizi Șerban, Puiu Călinescu, Paul Sava etc.

Spunea într-un interviu: „Eu nu am școli și diplome, ce am învățat am învățat din acele filme, de pe stradă și din viață. Secretul este munca, munca neîntreruptă, cu idei noi, cu veșnice căutări! Păi eu sunt bolnav dacă nu am repetiții, sau spectacole, sau turnee, trebuie să fac mereu câte ceva. Iar dacă nu am ce, caut până găsesc. Uite, am reparat televizorul și de atunci nu mai am imagine la el. Am reparat radioul și nu mai are sunet. Am reparat fierul de călcat si am ars lumina în tot cartierul. Nu pot să stau într-un loc țepenel […] De aia și sunt ca și scândura, că nu are timp grăsimea să se adune. Și atunci scriu, că textele din comediile în care joc eu le fac și alții le cenzurează”.

Scenetă la Revelion • Puiu Calinescu și Draga Olteanu-Matei

S-a căsătorit cu Zoe, fată de pension, pe care a cunoscut-o în anul 1944. Viitoarea soție a actorului venea la film împreună cu o prietenă când l-a observat pe actor. Din păcate, părinții celei de care se îndrăgostise nu au fost prea încântați de tânărul artist.

În ajun de sărbători

A scris o piesă, Tată fără voie care însă, nu a ajuns la public, pentru că Sergiu Nicolaescu s-a opus atât punerii în scenă, cât și ecranizării.

A fost distribuit în numeroase scenete de televiziune și s-a aflat în distribuția a numeroase producții pentru marele ecran, printre acestea: Ilie în luna de miere, Directorul nostru, S-a furat o bombă, Balul de sâmbătă seară, Brigada Diverse (rolul Trandafir i-a adus celebritatea), Nea Mărin miliardar.

Brigada Diverse intră în acțiune (1970) • Regia Mircea Drăgan. Cu: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Iurie Darie

Puțini știu despre el că avea talent la desen. Îi plăcea să schițeze portrete din creion și chiar reproduceri după personaje din filmele din acea perioadă.

B.D. în alertă (1970) • Regia Mircea Drăgan. Cu: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Iurie Darie

Cu numai o lună înainte de a părăsi scena vieții, la vârsta de 77 de ani, încă mai juca pe scenă. S-a stins din viață în spital; se spune că până în ultima clipă le-a zis bancuri asistentelor medicale care îl îngrijeau.

A fost înmormântat la cimitirul Bellu din București.

Mai mult: Puiu Călinescu https://ro.wikipedia.org/wiki/Puiu_C%C4%83linescu [Wikipedia]; Merită citit integral interviul: Interviuri nepublicate până acum–Puiu Călinescu de Sorin Ghilea [http://www.soringhilea.ro]

 

B.D. la munte si la mare (1971) • Regia Mircea Drăgan. Cu: Toma Caragiu, Sebastian Papaiani, Puiu Călinescu, Dem Rădulescu, Jean Constantin, Iurie Darie

 

***** [In English] *****

Puiu Călinescu (2)Puiu Călinescu

Alexandru Călinescu; 21 June 1920, București – 16 May 1997, București

 

Alexandru Puiu Calinescu was a Romanian film and theater comedy actor.

He didn’t like school, being forced to work from an early age. He started by putting up posters for shows, ending up playing in the cinema magazines that once prefaced the screening of a film in the cinema halls.

At the age of 28 (1948) he joined the troupe of the „Constantin Tănase” Comedy Theater, which consecrated him and to which the artist remained faithful until the end of his life.

In 1955, he played first role in the movie Directorul nostru. He has been cast in numerous television skits and has been in the cast of numerous productions for the big screen. Other notable roles in De-as fi… Harap Alb (1965), Brigada Diverse intra în actiune (1970), Nea Marin Miliardar (1979).

Only a month before he left the stage of life, at the age of 77, he was still performing on stage. He died in the hospital; it is said that until the last moment he told the nurses who were taking care of him.

 

Balul de sâmbătă seara (1967) • Regia: Geo Saizescu. Cu: Sebastian Papaiani, Mariella Petrescu, Ana Széles, Octavian Cotescu, Puiu Călinescu, Coca Andronescu

 

#PuiuCalinescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

7 comentarii la „Puiu Călinescu

  1. Pingback: Puiu Călinescu – Cronopedia

  2. Pingback: Constantin Tănase

  3. Pingback: 30 Decembrie în istoria românilor

  4. Pingback: 2 Februarie în istoria românilor

  5. Pingback: 4 Iunie în istoria românilor

  6. Pingback: Olga Tudorache

  7. Pingback: 5 Decembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns