Un zugrav (autoportret) / Self-Portrait
(1906)
Este portretul emblemă pe care Luchian şi l-a creat, nu atât prin compoziţia simplă, ci prin prezenţa atributului de zugrav, a oglindirii unui suflet chinuit de boală, dar şi recunoaşterea creatorului din el. Ținând cont de perspectiva pe care Luchian a avut-o privitor la propriile suferințe și încercări, autoportretul Un zugrav reprezintă un emoționant document de viață. Tonurile închise predomină, ele luminându-se spre cele două centre: chipul şi mâna subţire care ţine penelul… De remarcat strălucirea din ochi. Tabloul, pictat în ulei pe pânză, este la Muzeul Naţional de Artă al României, fiind cel mai reprezentativ autoportret al său.
Ștefan Luchian a pictat mai multe autoportrete, pentru a-și desăvârși arta portretistică, pentru a surprinde anumite momente din viața lui. Vreau să le revedem împreună astăzi, când comemorăm 103 ani de la moartea marelui artist român:
Autoportret
cca. 1898
Degajă o energie scânteietoare a tinereții – Muzeul Naţional de Artă al României
Autoportret
cca. 1900
în care s-a înfățișat plin de robustețe fizică – Muzeul Judeţean de Artă Prahova „Ion Ionescu-Quintus” Ploiești
Autoportret cu țigară
cca. 1902–1904
Desen în tuș negru și brun, creion, accente de guașă, acuarelă și zgârieturi pe carton, Provine din Colecția I. Levy, Constantin Silvestri, este la Muzeul Naţional de Artă al României Bucureşti
Autoportret
Nedatat, pictat în acuarelă pe hârtie, la Biblioteca Academiei Române
6 Autoportret
1906
7 Autoportret
1907
8 Autoportret
1908
Pictat într-un moment greu al vieții – Muzeul Naţional de Artă din Cluj
9 Autoportret
1910
Pictat în zile de suferință – Muzeul K.H. Zambaccian
Ștefan Luchian a făcut douăsprezece autoportrete cunoscute astăzi. În puține din aceste autoportrete s-a reprezentat în momente liniștite și în niciunul dintre ele nu folosește imaginea propriei persoane doar pentru studierea formei și a luminii. El a studiat și a scormonit psihologia neoprindu-se la fizionomie și la felul cum arată…
Sursă fotografii: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Luchian
More info: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Luchian
#todaysmemory #Romaniafrumoasa #romanianvisualart #StefanLuchian
0 comentarii la „Romanian Visual Art – Ștefan Luchian”