România frumoasă

Septembrie

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Septembrie

2-01-09 Septembrie

Septembrie este a noua lună a anului în calendarul Gregorian și una dintre cele patru luni cu o durată de 30 de zile. Numele lunii septembrie (latină: September) vine de la cuvântul latinesc septem (șapte), pentru că era a șaptea lună în calendarul roman. Grecii numeau luna septembrie Boedromion. În România, luna septembrie, popular, se numește Răpciune.

3-01-09 Septembrie

Luna septembrie este luna cea mai importantă pentru cei care au trudit pământul, acum fiind culese roadele muncii de peste an. Pe 23 septembrie este echinocțiul de toamnă, când ziua este egală cu noaptea.

4-01-09 Septembrie

Rapsodii de toamnă

A trecut întâi o boare

Pe deasupra viilor,

Și-a furat de prin ponoare

Puful păpădiilor.

5-01-09 Septembrie

Cu acorduri lungi de liră

I-au răspuns fânețele.

Toate florile șoptiră,

Întorcându-și fețele.

6-01-09 Septembrie

Un salcâm privi spre munte

Mândru ca o flamură.

Solzii frunzelor mărunte

S-au zburlit pe-o ramură…

George Topârceanu

7-01-09 Septembrie

 

Horia Brenciu – Septembrie, Luni

 

Tradiții și superstiții din popor ale lui septembrie

Pentru satul tradițional, luna septembrie nu înseamnă doar venirea toamnei, ci închide un ciclu și deschide drumul pregătirilor pentru o nouă viață. Septembrie/Răpciune este perioada care se află la hotarul dintre moarte și renaștere. Dacă în Răpciune (Septembrie) tună, în Faur (Februarie) va fi zăpadă mare și an mănos, plin de recolte bogate. Dacă Răpciune e cald, Brumărel (Octombrie) e rece și umed. Dacă rândunelele pleacă devreme, e semn că iarna va veni repede. Dacă înfloresc scaieții în această lună, toamna va fi frumoasă.

8-01-09 Septembrie

 

Pe 8 septembrie se sărbătorește Sântămăria Mică, dată considerată hotarul astronomic dintre vară și iarnă, când se închide pământul pentru reptile și insecte, pleacă rândunelele spre țările calde, se schimbă pălăria cu căciula, au loc târguri și iarmaroace unde se vând și se cumpără produse de sezon. Se culeg ultimele plante și fructe de leac, se bat nucii, pentru ca la anul să facă rod, se seamănă grâul, orzul și secara, se jupoaie coaja de pe ulmi (fibra vegetală folosită primăvara la legatul viței-de-vie) și începe culesului viilor.

 

9-01-09 Septembrie

Înaintea de 13 septembrie, trebuie arate și semănate câmpurile de grâu: „Să nu fii zgârcit la semănat, că te vei căi la secerat !“. Încă se mai seamănă varză, spanac și morcovi, se răsădește salata de iarnă, se culeg castraveții copți și se adună semințele coapte din grădini…

10-01-09 Septembrie

Mai mult: http://azm.gov.ro/datini-traditii-si-obiceiuri-in-luna-septembrie/

 

Aura Urziceanu & Aurelian Andreescu – Septembrie (1975)

 

***** [In English] *****

September

 

11-01-09 Septembrie

September is the ninth month of the year in the Gregorian calendar. It was originally the seventh of ten months on the oldest known Roman calendar, with March the first month of the year until perhaps as late as 153 BC. After the calendar reform, that added January and February to the beginning of the year, September became the ninth month, but retained its name. It had 29 days until the Julian reform, which added a day.

 

12-01-09 Septembrie

In the Northern hemisphere, on 1 September is the beginning of the meteorological autumn. In the Southern hemisphere, the beginning of the meteorological spring is on 1 September.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/September

*****

 

Neil Diamond – September morn

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #septembriepedealuri #dailybeautifulRomania

0 comentarii la „Septembrie

Lasă un răspuns