6feb - Sergiu Malagamba cu Maria Tanase
Personalitatea zilei

Sergiu Malagamba

(6 februarie 1913 – 15 aprilie 1978)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Foto: Sergiu Malagamba cu Maria Tănase

Sergiu Malagamba

6 februarie 1913, Chișinău – 15 aprilie 1978, București

Sergiu Malagamba a fost compozitor, aranjor muzical, dirijor și baterist, considerat unul dintre pionierii jazz-ului românesc și cel mai bun baterist român din istorie.

S-a născut într-o familie de origine italiano-armeană. Și-a început cariera muzicală în orașul natal, a studiat muzica la Conservatorul Unirea din Chișinău între 1931–1933. După o perioadă de întrerupere, a continuat studiile superioare muzicale în 1950 la Conservatorul din București. A studiat o perioadă violoncelul, dar s-a simțit mai atras de baterie, instrument la care a excelat, ajungând la o tehnică de virtuoz. A debutat ca baterist pe scena muzicală bucureșteană în anul 1937, în diferite formații de muzică de dans.

Sergiu Malagamba – Te recunosc și pe întuneric, București

În 1939 a dirijat primul său concert de muzică ușoară cu Orchestra Malagamba, cu care cânta în barurile Melody și Continental. În perioada interbelică a încântat publicul cu show-urile vibrante din celebrele baruri Melody și Continental.

Înainte de a se consacra compoziției și baghetei dirijorale, a fost considerat cel mai bun baterist din România, faima lui depășind hotarele.

Talentatul percuționist a impresionat și prin stilul vestimentar extravagant, inspirat din moda italiană. Compozitorul Temistocle Popa spunea despre Malagamba: „avea, pe lângă faima unui strălucit muzicant, și o înfățișare deosebită, cu trupul său subțirel, nervos, cu chipul smolit și mustăcioara à la d’Artagnan […] Magazinele bucureștene se și apucaseră să-i lanseze moda”. Tinerii se înghesuiau să îi urmărească explozia de energie la concerte și să-i copieze hainele…

Noapte bună, vioară – Muzica Sergiu Malagamba• Constantin Drăghici

 „În 1942, celebrul percuționist este ridicat de Poliție și internat în lăgarul de la Târgu-Jiu, fiind acuzat de a fi „șef de sectă religioasă periculoasă siguranței Statului”, tocmai din cauza malagambismului – moda vestimentară a acelor ani care cuprinsese mari mase de tineri dar și personalități marcante ale scenei precum Constantin Tănase, care a apărut în fața spectatorilor îmbrăcat extravagant. Scandalul a fost declanșat în presă, un gazetar sugerând că tineretul murea în lupte, iar malagambiștii sfidau lumea…

Sergiu Malagamba – Bateriada

Adică statul era amenințat de frizura tăiată la spate perfect drept, după metoda celebrului frizer „Gică Vapor”, de pălăria care era musai cu boruri late și panglică fină, de cămașa obligatoriu uni, asortată cu o cravată cu nodul mic, lungă până peste curea, de sacoul în carouri ample, de pantalonii cu patru pense, cu manșeta strânsă la glezne și neapărat mai scurți astfel încât să asigure vedere la ciorapii din lână fină, în dungi în culori tari, sau de pantofii din antilopă, cu talpa de crep foarte groasă. E de la sine înțeles de ce, după încarecerarea lui Malagamba, mii de elevi au protestat vehement pe Calea Victoriei” [Răzvan Moceanu – Povestea fascinantă a legendarului Sergiu Malagamba].

Sergiu Malagamba Orchestra – Por que

A reușit cu greu, după acest episod dramatic să revină în circuitul muzical… dar fiind un mare talent, a reușit. A fost vreme de două decenii dirijor la Teatrul „Constantin Tănase”. A întreprins nenumărate turnee peste hotare, în Egipt, Sudan, Polonia, RDG, URSS, Italia și Israel.

A fost și un strălucit compozitor, printre creațiile sale muzicale aflându-se De ziua ta, Perechea mea ești tu, Noapte bună, vioară; a rămas celebru și prin Baletul tobelor, un solo de baterie pe care a fost creat un dans, care a făcut furori chiar și pe scena Olympia din Paris, în timpul turneului francez cu trupa Teatrului „Constantin Tănase” (1965).

Sergiu Malagamba / Constantin Cârjan – Perechea mea ești tu • Nicolae Nițescu

Atenție, urmează o frază care ar putea avea un impact emoțional. Pentru oameni ai secolului XXI: În termeni moderni, a fost, în primul rând, un showman și un trend-maker sau influencer, creând o modă la mare căutare în epocă, malagambismul! Pentru cei ai secolului XX, a fost un rebel spilcuit cu un car de talent!

Mai mult: Sergiu Malagamba [Wikipedia]; Povestea fascinantă a legendarului Sergiu Malagamba de Răzvan Moceanu [Rador]

 

Sergiu Malagamba Orchestra – Melodie

 

***** [In English] *****

6feb - Sergiu Malagamba 1Sergiu Malagamba

6 February 1913, Chișinău – 15 April 1978, București

 

We enter now in the fabulous world of music to reminding one of the pioneers of Romanian jazz.

The best Romanian drummer in history was born at the beginning of the 20th century in Chisinau in a family of Italian-Armenian origin.

He started his musical career in his hometown, and after studying at the Conservatory he came to Bucharest, where he conducted his own orchestra. In the interwar period, he delighted the public with vibrant shows in the famous Melody and Continental bars.

Traian Iordanovici / Lyrics by Aurel Felea – În pași de dans • Sergiu Malagamba Orchestra, Gică Petrescu

The talented percussionist also impressed with his extravagant clothing style inspired by Italian fashion, and young people flocked to watch the explosion of energy at the concerts held alongside other musical forms.

The composer Temistocle Popa said about the gifted artist that ”besides the fame of a brilliant musician, he also had a special appearance, with his thin, nervous body, with his tarnished face and mustache à la d’Artagnan […] The shops had begun to enjoy launch fashion”.

The trend he launched brought him fame among young people, but also internal in the Târgu Jiu camp because he was ”head of a religious sect dangerous to the security of the State”.

This did not keep him away from the world of performance and for two decades he was a conductor at the ”Constantin Tănase” Theatre.

He went to musicians’ heaven at the age of 65.

 

Sergiu Malagamba Orchestra – Melodie • Saxofon alto: Alexandru Imre

 

#SergiuMalagamba #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Sergiu Malagamba