Istoria românilor România frumoasă

Sonata Nr. 3 pentru vioară și pian de George Enescu

George Enescu -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

George Enescu (1), 1930Sonata Nr. 3 pentru vioară și pian de George Enescu

16 ianuarie 1927, Oradea

 

Sonata Nr. 3 pentru vioară și pian în La minor, „în caracter popular românesc”, op. 25, o compoziție de muzică de cameră, a fost scrisă în 1926 de George Enescu. Partitura, publicată în 1933, a fost dedicată in memoriam violonistului Franz Kneisel. Este una dintre cele mai populare și, în același timp, cele mai respectate lucrări ale compozitorului.

Sonata Nr. 3 a fost scrisă în aproximativ patru luni, în 1926, într-o perioadă în care Enescu a fost ocupat și cu ultimele acte ale operei Œdipe. Sonata a fost interpretată pentru prima dată la Oradea în 16 ianuarie 1927, cu George Enescu la vioară și compozitorul și pianistul Nicolae Caravia, repetată, la scurt timp după aceea, la București. Enescu și Caravia au interpretat și premiera de la Paris în martie 1927, în Sala Gaveau. Un alt spectacol notabil a avut loc la Paris în iunie 1930, când compozitorul a fost partener cu Alfred Cortot.

George Enescu & Alfred Cortot (2), 1930
George Enescu & Alfred Cortot, 1930

Elevul lui Enescu, Yehudi Menuhin, a făcut o înregistrare în 1936 cu sora sa, Hephzibah Menuhin la pian, iar compozitorul însuși a înregistrat opera de două ori ca violonist, în 1943 cu Dinu Lipatti și din nou câțiva ani mai târziu cu Céliny Chaillez-Richez. Un alt spectacol a avut loc în mai 1946, cu Yehudi Menuhin la vioară, acompaniat la pian de compozitor

George Enescu – Sonata nr. 3 pentru vioară și pian în La minor, în caracter popular românesc • Interpretare de colecție cu George Enescu la vioară și Dinu Lipatti la pian

 

***** [In English] *****

Sonata No. 3 for violin and piano by George Enescu

16 January 1927, Oradea, Romania

George Enescu & Yehudi Menuhin (3)
George Enescu & Yehudi Menuhin

The Sonata No. 3 in A minor „dans le caractère populaire roumain” for violin and piano, Op. 25, is a chamber-music composition written in 1926 by the Romanian composer George Enescu. The score, published in 1933, is dedicated to the memory of the violinist Franz Kneisel. It is one of the composer’s most popular and at the same time most critically respected works. The Third Violin Sonata was written in a span of about four months in 1926 at a time when Enescu was also occupied with the late stages of work on the opera Œdipe. The sonata was first performed in Oradea 1927 by the composer and the pianist Nicolae Caravia, who repeated it shortly afterward in Bucharest. George Enescu and Caravia also gave the Paris premiere in March 1927, in the Salle Gaveau. A particularly notable early performance took place in Paris in June 1930, when the composer was partnered by Alfred Cortot.

Enescu’s pupil Yehudi Menuhin made a recording in 1936 with his sister Hephzibah Menuhin on piano, and the composer himself recorded the work twice as a violinist, in 1943 with Dinu Lipatti and again a few years later with Céliny Chaillez-Richez.

A performance took place in May 1946 with Yehudi Menuhin playing the violin part, accompanied on the piano by the composer (Bentoiu 2010, 287, 305)

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Violin_Sonata_No._3_(Enescu)

*****

 

George Enescu – Violin Sonata No. 3 for violin and piano in A minor, in Romanian Folk Style • Violin Mircea Călin, Piano Valentin Gheorghiu

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #romanifrumosi #SonataNr3pentruvioarasipian #GeorgeEnescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Sonata Nr. 3 pentru vioară și pian de George Enescu

Lasă un răspuns

%d