Ediție Aniversară Cap De Bour 2006 -cover
Amintirile zilei Istoria românilor

Timbrul Cap de bour

(Primele mărci poștale, 15 iulie 1858)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Foto: Ediție aniversară Cap de bour, 2006

Au fost tipărite în Moldova primele mărci poștale, vestitul Cap de bour

15 iulie 1858

1 Timbrul De 27 De Parale

Din dorința de a-și afirma independența față de Imperiul Otoman, o comisie întrunită la Iași la 12 noiembrie 1857, a hotărât introducerea timbrelor poștale pe teritoriul Moldovei. S-a decis emiterea unor mărci poștale pe care să fie reprezentată stema țării – capul de bour – a căror primă emisiune să cuprindă patru timbre, cu valoarea nominală de 27, 54, 81 și 108 parale. Sunt considerate drept primele mărci poștale din teritoriul actual al României, cu cinci ani înaintea primului timbru emis de Imperiul Otoman.

Înainte, plata serviciului poştal se făcea la destinaţie şi erau frecvente cazurile în care poştaşul ducea scrisoarea, destinatarul nu avea bani să plătească și poştaşul se întorcea cu scrisoarea. Apariţia timbrelor a fost o revoluţie în domeniul poştal, prima dată în Anglia, în 1840, odată cu celebrul timpul Penny Black.

Prima emisiune de mărci poștale din Moldova a fost tipărită la 15 iulie 1858, patru valori ale primei emisiuni Cap de bour au intrat în circulație la 22 iulie la biroul poștal din Iași și la 8 august 1858 la celelalte birouri poștale moldovene. Primele timbre românești au fost realizate la tipografia Atelia Timbrului din Iași, în timpul caimacamului Nicolae Vogoride care a numit un comitet poștal și a chemat oameni instruiți din Austria. S-a folosit un model austriac, iar tipărirea s-a produs prin intermediul unei matrițe de oțel, cu o presă manuală, bucată cu bucată.

2 Timbrul De 54 De Parale

Marca poștală a Moldovei era reprezentată de un cap de bour într-un cerc – semn heraldic de pe stema Principatului Moldovei, o goarnă poștală, o stea în cinci colțuri, legenda porto scrisori scrisă cu litere chirilice și valoarea nominală a timbrului, amplasată în interiorul buclei de formă eliptică a goarnei poștale. Tirajul acestei emisiuni poștale a fost foarte mic, deoarece corespondența în Moldova era redusă: doar 24.000 de exemplare cu totul, dintre care 6.000 de exemplare la 27 de parale bucata, 10.000 de exemplare la 54 de parale, 2.000 de exemplare la 81 de parale și 6.000 de exemplare la 108 parale.

Timbrul poștal Cap de Bour al Moldovei, emis pentru prima dată în anul 1858 este cel mai valoros timbru românesc. La punerea sa în circulație, pe 22 iulie, a ajuns pe 16 scrisori și 7 recomandate.

3 Timbrul De 81 De Parale

Un exemplar al ziarului Zimbrulu și Vulturulu, tipărit în 11 noiembrie 1858 la Iași și expediat la Galați va deveni cel mai scump ziar din lume. Pentru că pachetul respectiv cântărea foarte mult, pe primul ziar s-au aplicat opt timbre din a doua emisiune Cap de bour, cu legenda „PORTO GAZETEI”, pe hârtie azurată, obliterate cu ștampila rotundă IASSY MOLDOVA. Este cea mai celebră francatură compusă, deoarece este formată din cinci mărci în ștaif plus o pereche și un exemplar izolat. Era o marcă specială, destinată exclusiv achitării expedierii unui ziar prin poștă. A costat, atunci, cinci parale.

Ajuns la destinație, Zimbrulu și Vulturulu a fost vândut unui librar, colecționar de timbre; numele deținătorilor acestui ziar în secolul al XIX-lea nu este cunoscut, nu există documente care să arate primii proprietari. În 1969, proprietarul de atunci al ziarului l-a prezentat, alături de colecția sa de timbre, la o expoziție mondială organizată la Sofia și a câștigat marele premiu. Ulterior, ziarul a intrat în posesia unui colecționar din Elveția. Exemplarul a fost achiziționat la începutul anului 2007 cu suma de 830.000 euro, în urma unei licitații, de Joseph Hackmey, un colecționar evreu din Londra.

1856 Gazeta Zimbrul

La 31 octombrie 1858 emisiunea a fost retrasă din circulație la insistențele Imperiului Otoman, care au considerat-o „un fapt jignitor”, amenințând cu represalii militare (răzgândindu-se doar la presiunile rusești și austriece), știut fiind că aceștia nu permiteau nici un fel de autonomie instituțională sau economică în teritoriile ocupate: monedă proprie, însemne pe drapel, nici alte însemne ale emancipării, cum puteau fi considerate propriile mărci poștale.

În prezent, în lume, sunt monitorizate 750 de exemplare de Cap de Bour din prima emisiune, dintre care 50 se află în România. Un timbru cu valoarea nominală de 27 de parale, emis la data de 15 iulie 1858, a fost vândut la o licitație din octombrie 2015 cu prețul de adjudecare de 26.000 de euro.

Mai mult: Cap de bour [Wikipedia]; Cap de bour – timbrul care a împuns Poarta Otomană [Evenimentul zilei]

 

Secretele timbrului „Cap de bour“

 

***** [In English] *****

Printing of first stamps in Moldova, Moldavian Bull’s Heads

15 July 1858

4 Timbrul De 108 De Parale

The Moldavian Bull’s Heads (Romanian: Cap de bour) are the first Romanian postage stamps, sold by Moldavia from July to October 1858. Released in four values, these stamps are renowned for their rarity, today between the most valuable stamps in the world. The second and third Romanian issues also feature the head of the aurochs, symbol of Moldavia – the former on its own and the latter, printed after the Union of the Principalities, alongside a representation of Wallachia.

Aside from the economic advantage derived from simplifying communications, the stamps and the symbol they used were a political statement against the Ottoman Empire that still exercised suzerainty over the principality. The Ottomans themselves would not issue a stamp until 1863.

More on: Moldavian Bull’s Heads [Wikipedia]

*****

 

#Capdebour #MoldavianBullsHeads #amintireazilei #istoriaromanilor #todaysmemory

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Timbrul Cap de bour

Lasă un răspuns