România frumoasă

Amintirea de azi – Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii

8 - World-Red-Cross-and-Red-Crescent-Day-2019

Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii

8 May

A fost declarată, în 1859, drept Ziua mondială a Crucii Roşii de către Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Mişcarea Internaţională de Cruce Roşie şi Semilună Roşie s-a născut la iniţiativa unui om de afaceri elveţian, Henry Dunant, în 1859, după una dintre cele mai sângeroase bătălii ale secolului, Bătălia de la Solferino, care a făcut 40.000 de victime. La 24 iunie 1859, Henry Dunant venise în nordul Italiei pentru a-l întâlni pe Napoleon al III-lea în interes de afaceri. Impresionat profund de imaginea oribilă de după bătălie, el a adunat oameni din satul învecinat şi a petrecut trei zile, fără întrerupere, pentru a îngriji răniţii. Vorbele sale Siamo tutti fratelli (Suntem cu toţii fraţi) au deschis inimile voluntarilor, care au îngrijit deopotrivă inamici şi compatrioţi.

În 1862, Henry Dunant a scris cartea O amintire de la Solferino, în care a atras atenţia lumii asupra necesităţii de a înfiinţa societăţi de ajutor şi de a promova un acord internaţional cu privire la ajutorarea răniţilor şi la persoanele care îi îngrijesc. Datorită acestei cărţi, Henry Dunant a reuşit să transmită ideile sale în rândul guvernanţilor europeni şi al oamenilor influenţi din acea vreme. Astfel, în 1863, s-a întrunit pentru prima oară o comisie care s-a autointitulat Comitetul Internaţional pentru Ajutorarea Răniţilor şi care, în 1876, urma să devină Comitetul Internaţional al Crucii Roşii. Doisprezece şefi de stat au semnat atunci prima Convenţie de la Geneva. Tot atunci a fost adoptată şi emblema unei cruci roşii pe fundal alb (inversul steagului Elveţiei, cu cruce albă pe fond roşu), cu scopul de a conferi statut neutru celor care asistau răniţii şi, astfel, de a asigura protecţia acestora pe câmpul de luptă.

Mai mult: http://en.wikipedia.org/wiki/International_Red_Cross_and_Red_Crescent_Movement

https://www.youtube.com/watch?v=y5d0hmA_L_E

World Red Cross Day 2019 Theme – History & Facts

~~~~~

Henri Dunant

(8 mai 1828 în Geneva, Elveția – 30 octombrie 1910, Heiden) a fost un om de afaceri elvețian și umanist de formație creștină. A fondat în 1862 Comitetul internațional al asociațiilor de ajutorare pentru îngrijirea răniților care din 1876 poartă numele Comitetul internațional al Crucii Roșii. Convențiile de la Geneva din 1864 au acceptat și asimilat ideile publicate de Dunant în lucrarea Eine Erinerung an Solferino.

În 1901 a fost primul laureat al Premiului Nobel pentru pace, împreună cu Frédéric Passy.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Henri_Dunant

#todaysmemory

0 comentarii la „Amintirea de azi – Ziua mondială a Crucii Roşii şi Semilunii Roşii

Lasă un răspuns