Toma Caragiu (1925-1977) M
Personalitatea zilei

Toma Caragiu

(21 august 1925 – 4 martie 1977)

~ Personalitatea zilei* ~

 

– Am auzit că lumea râde de dumneavoastră…” „– Ea râde de mine, eu de ea…

 

Toma Caragiu (1)Toma Caragiu

21 august 1925, Aetomilitsa, Konitsa, Grecia – 4 martie 1977, București

 

Toma Caragiu (pe numele de la naștere Argos Orestiko) a fost unul dintre cei mai mari actori români, cu activitate bogată în teatru, TV și film.

Provenea dintr-o familie de aromâni stabiliți la Ploiești.

„[…] am stat o vreme la Silistra, dar am copilărit și am făcut școala la Ploiești. Sunt, deci, ploieștean, get-beget. Am învățat aici la „Petru și Pavel” și făceam un sport de performanță: natație. Desigur, fondist. Aveam de altfel 60 kg, greutate pe care am purtat-o până la 32 de ani! Talentul? Se spune că-i moștenit de la bunica, personaj cunoscut în satul meu natal din Macedonia mai ales prin faptul că-și imita toți cunoscuții… Bineînțeles, jucam teatru – de mic – acasă! […]”, spunea artistul într-un interviu [Alecu Popovici – O zi cu Toma Caragiu în revista Teatrul în arhiva www.cimec.ro].

A fost cooptat în trupa de teatru a liceului și a scris în revista liceului, Frământări. S-a înscris la Drept (1945), dar a abandonat și a intrat la Conservatorul de Muzică și Artă Dramatică București, clasa Victor Ion Popa, apoi Mihai Popescu.

În vacanțe a susținut o muncă vie de animator cultural și, adunând în jurul său alți artiști a realizat spectacolul Take, Ianke și Cadîr de V.I. Popa, pe care l-au jucat la cinematograful Modern din Ploiești, apoi Trandafirii roșii de Zaharia Bârsan. Astfel a luat ființă nucleul denumit Brigada culturală Prahova, care s-a transformat în Teatrul Sindicatelor Unite (1947), din care se va naște Teatrul de Stat Ploiești (1949).

Snobul de Alexandru Andy (1969) [Arhiva TVR]

Debutul pe scenă a fost la studioul Teatrului Național din Piața Amzei (1948) când, încă student în anul III, i s-au încredințat rolul principal în piesa Toreadorul din Olmadopus și rolul Rocca din Evantaiul.  A interpretat cu precădere roluri de comedie, dar a jucat și în drame pe scenele Teatrului de Stat din Constanța, Teatrului de Stat din Ploiești, Teatrului „Bulandra” din București, Teatrului Național din București, în piese ca: O noapte furtunoasă, D’ale carnavalului, O scrisoare pierdută de I.L. Caragiale, Slugă la doi stapâni de Carlo Goldoni, Take, Ianke și Cadâr de Victor Ion Popa, Opera de trei parale de Bertolt Brecht, Macbeth de William Shakespeare, Interesul general de Aurel Baranga, Pygmalion de G.B. Shaw, Azilul de noapte de Maxim Gorki, Titanic vals de Tudor Mușatescu – pe care l-a și regizat.

Mefisto de Dan Mihăescu, Grigore Pop și Octavian Sava [Arhiva TVR]

A fost director al Teatrului de Stat din Ploiești (1953–1965).

A fost celebru pentru monologuri, momente, scenete de televiziune, în care a pus laolaltă sarcasm, satiră, umor negru, atât de necesare în perioada comunistă.

Anda Călugăreanu și Toma Caragiu – Călătorie muzicală (1971) [Arhiva TVR]

A jucat și în filme: Cartierul veseliei, Șeful sectorului suflete, Răpirea fecioarelor, Răzbunarea haiducilor, seria Brigada Diverse, Explozia, Actorul și sălbaticii, Nu filmăm să ne-amuzăm, Singurătatea florilor, Operațiunea Monstrul, Marele singuratic etc. A fost distins cu Ordinul Meritul Cultural clasa a III-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice” (1967).

Singurătatea florilor (1975) • Radu Beligan, Toma Caragiu, Valeria Gagealov, Micaela Caracaș, Colea Răutu, George Constantin etc.

A murit în mod tragic, sub dărâmăturile blocului din București unde locuia în cutremurul din 1977, împreună cu regizorul Alexandru Bocăneț.

Mai mult: Toma Caragiu [Wikipedia]

 

Burlacul şi vecina de la etajul 7 • Elena Caragiu şi Toma Caragiu (Ultima înregistrare a lui Toma Caragiu în studioul Televiziunii Române, 5 februarie 1977)

 

***** [In English] *****

Toma Caragiu (2)Toma Caragiu

21 August 1925, Aetomilitsa, Konitsa, Grecia – 4 March 1977, Bucharest

 

Toma Caragiu was a prolific Romanian theatre, television and film actor.

He was born in an Aromanian family, from the Greek village of Argos Orestiko, in the region of Macedonia.

He was one of the best Romanian actors, with a rich activity in film, theatre and television. He liked to play comic characters, but he excelled also in drama, one of his reference films being Actorul și Sǎlbaticii.

Actorul și sălbaticii (1975) • Regia Manole Marcus. Cu: Toma Caragiu, Mircea Albulescu, Margareta Pogonat, Ion Besoiu, Mircea Diaconu, Marin Moraru, Ovidiu Iuliu Moldovan, Thury Ștefan, Florin Zamfirescu

Toma Caragiu is most famous for his monologues. In these short stories, he managed to put together stories that combined sarcasm, satire, black humor so needed during the communism era. His monologues were subtle and dealt with a variety of topics, starting with politics and ending up with mythical concepts. In each and every monologue he added a personal touch to the script, thus creating a warm and humorous atmosphere earning his place among the Romanian stars very early in life.

Operatiunea Monstrul (1976) • Regia Manole Marcus. Cu: Toma Caragiu, Octavian Cotescu, Marin Moraru, Ovidiu Schumacher, Alexandru Manolescu

He died in Bucharest, during the earthquake of 4 March 1977. He is buried in the famous Bellu Cemetery where other artists of Romania are resting.

More on: Toma Caragiu [Wikipedia]

*****

Haiducii (1966) • Regia Dinu Cocea. Cu: Ion Besoiu, Marga Barbu, Amza Pellea, Toma Caragiu, Jean Constantin, Fory Etterle, Ion Finteșteanu

 

#Toma Caragiu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

36 de comentarii la „Toma Caragiu