29 - Vangelis-1943
Personalitatea zilei

Vangelis

(29 martie 1943 – 17 mai 2022)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality ~

 

Vangelis

Evangelos Odysseas Papathanassiou; 29 martie 1943, Agria, Grecia – 17 mai 2022, Paris

Vangelis este un compozitor grec de muzică electronică.

Interesat de tânăr de muzică, a dezvoltat experimente cu sunete produse prin lovirea oalelor şi tigăilor sau prin ataşarea a diverse obiecte la corzile pianului. A asimilat tonalităţile cântecelor populare greceşti şi ale muzicii corale creştin ortodoxe, fără o pregătire muzicală, ceea ce, a declarat mai târziu, i-a salvat creativitatea.

A început să cânte în trupe rock locale, iar 25 de ani a plecat la Paris, unde a fost atras de noua muzică, a sintetizatoarelor electronice. A avut succes cu rockul progresiv de la începutul anilor ’70. Și-a deschis la Londra un studio unde a creat linii melodice luxuriante, sunetul său emblematic. Genurile muzicale abordate de-a lungul timpului sunt muzica electronică, de film, ambientală, clasică și rock progresiv.

Vangelis – 12 O’Clock (1975)

A devenit faimos după câștigarea premiului Oscar pentru cea mai bună coloană sonoră în 1981 cu filmul Chariots of Fire (Carele de foc). Artistul a declarat că această melodie, care s-a aflat în fruntea topurilor muzicale săptămâni întregi, a fost parţial un omagiu adus tatălui său, un atlet amator pasionat.

Vangelis – Chariots of Fire

A compus apoi muzica pentru filmele Blade Runner, The Bounty (Revolta de pe Bounty), Bitter Moon (Luna amară), 1492: Conquest of Paradise (1492: Cucerirea paradisului).

Vangelis – Rachel’s Song [Blade Runner, 1994]

A compus și coloana sonoră a numeroase documentare (L’Apocalypse Des Animaux, La Fête sauvage, Opéra sauvage, Cosmos-ul lui Carl Sagan, Jacques-Yves Cousteau), colaborări cu Jon Anderson, Irene Papas, precum și coloane sonore pentru teatru, evenimente științifice, sportive și artistice.

Vangelis – La Petite Fille de la Mer [L’apocalypse des Animaux]

Vangelis a fost un compozitor prolific, cu o activitate muzicală de peste 50 de ani, în care a produs peste 52 de albume, opera sa variind de la muzică pentru anunţuri publicitare şi coloane sonore până la compoziţii cu stiluri elaborate în stil simfonic. Este considerat unul dintre cei mai mari compozitori de muzică electronică din toate timpurile.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vangelis

 

Horizon • Jon & Vangelis

 

***** [In English] *****

Vangelis

Vangelis

Evangelos Odysseas Papathanassiou; born 29 March 1943, Agria, Greece – May 17, 2022, Paris

 

Vangelis is a Greek composer of electronic, progressive, ambient, jazz, pop rock, and orchestral music.

He is best known for his Academy Award – winning score for the film Chariots of Fire, composing scores for the films Antarctica, Blade Runner, 1492: Conquest of Paradise and Alexander and the use of his music in the PBS documentary Cosmos: A Personal Voyage by Carl Sagan.

Vangelis – Conquest of paradise

Having had a career in music spanning over 50 years and having composed and performed more than 52 albums, Vangelis is one of the most important exponents of electronic music.

Vangelis – Ask The Mountains

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Vangelis

*****

 

Vangelis Greatest Hits 2021

 

#Vangelis #personalitateazilei #todayspersonality

0 comentarii la „Vangelis

Lasă un răspuns