Smaranda Brăescu (1897-1948)
Personalitatea zilei

Smaranda Brăescu

(21 mai 1897 – 2 februarie 1948)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Smaranda Brăescu (1)Smaranda Brăescu

21 mai 1897, Hănțești, Tecuci/Galați – 2 februarie 1948, Cluj

 

Aviatoare și parașutistă, prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană și mondială la parașutism. Spulberând concepţiile vremii cu privire la sexul feminin, „Aviatoarea Morţii”, „Vizionara”, „Sfidătoarea aerului” sau „Regina aerului”, aşa cum era supranumită de presa vremii Smaranda Brăescu, s-a dăruit total visului ei de a spulbera recorduri în înălţimile cerului, devenind prima paraşutistă cu brevet internaţional în România şi a patra în lume.

Smaranda Brăescu (copil)
Măndița

A absolvit cursurile Academiei de Belle Arte din București, secția de Artă Decorativă și Ceramică (1924–1928), cursurile de paraşutism Heinecke la Şcoala Specială de Paraşutism „Schroeder&Co” Berlin, obţinând brevetul internaţional de paraşutist (1928), Şcoala civilă de pilotaj „Curtis Wright”, pe un aerodrom de pe Roosevelt Field, din Valley Stream (New-York), obţinând brevetul internaţional de pilot aviator pentru avioane de turism (1932), a obţinut certificatul de aviator emis de Aeroclubul Regal al Angliei (1935), a echivalat brevetul de pilot primind brevetul românesc nr. 167 de pilot aviator (1937).

A fost suplinitoare la Şcoala Primară Hănţeşti, nou înfiinţată (1918), funcţionară la Societatea petrolieră Astra Română din Bucureşti.

A zburat pentru prima dată cu un avion militar pilotat de sublocotenentul Naidinescu, de pe aerodromul din Tecuci (1923), după care a cumpărat o paraşută de la Berlin şi, ajutată de inginerul Otto Heinecke a făcut primul salt, de la 600 m, lângă Berlin (5 iulie 1928). A realizat 11 lansări cu paraşuta, în cadrul mitingurilor aviatice organizate de Asociaţia Română pentru Propaganda Aviaţiei (ARPA) la Bucureşti, Braşov, Iaşi, Galaţi, Brăila, Cernăuţi, Cluj, Oradea şi Satu Mare (1928–1930).

La 2 octombrie 1931 a câștigat titlul european la parașutism, în urma unui salt de la înălțimea de 6.000 de metri, depășind recordul mondial feminin de lansare cu paraşuta de 5.384 metri. A fost decorată cu Ordinul Virtutea Aeronautică, clasa Crucea de Aur.

În același an, la 19 mai, a devenit campioană mondială absolută la parașutism, în urma unui salt realizat la Sacramento (lângă San Francisco), cu o parașută de construcție românească, de la înălțimea de 7.400 de metri, record omologat de aeroclubul din Washington şi depăşit abia după 20 de ani (tot de un român).

Smaranda Brăescu (4)

Proprietară a unui biplan de tip Pevuez, în urma unei colecte publice, realizate de un comitet de iniţiativă şi susţinută de ziarul Universul a adunat banii necesari achiziţionării din Anglia a unui avion Milles Hawk, pe care l-a botzat „Aurel Vlaicu”. A realizat performanţa de a traversa Munţii Iugoslaviei şi respectiv Marea Mediterană fără escală în 6 ore și 10 minute, străbătând distanța de 1.100 km, între Roma și Tripoli (1933).

A fost una dintre puținii instructori de parașutiști militari. A activat ca instructoare la Batalionul 1 de parașutiști de la Băneasa. În timpul războiului a fost activă ca pilot în celebra Escadrilă Albă de avioane sanitare, pe frontul de Răsărit. Pentru activitatea pe front a fost decorată cu Crucea Regina Maria, clasa a III-a.

După război, indignată de ceea ce se petrecea în România, a protestat împotriva falsificării alegerilor din 1946, semnând, alături de alte personalități, un memoriu care a fost trimis Comisiei Aliate de Control. Din păcate, acest document a ajuns în posesia delegației sovietice, Smaranda și ceilalți semnatari fiind supuși opresiunii comuniste. A fost condamnată, în lipsă, la 2 ani de închisoare, fiind nevoită să se ascundă, să-și schimbe numele, să pribegească, pentru a nu fi trimisă la închisoare. Petrecându-și ultimii ani din viață sub nume false, a murit în anonimitate într-o mănăstire.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Smaranda_Br%C4%83escu

 

Smaranda Brăescu – Mandița, o româncă glorioasă

 

***** [In English] *****

Smaranda Brăescu (2)Smaranda Brăescu

May 21, 1897, Buciumeni, Galati – February 2, 1948

 

Smaranda Brăescu was a Romanian flight and parachutist pioneer. She was the first female Romanian pilot, the European skydiving champion on October 2, 1931, skydiving from a record height of 6,000 m, landing in the Bărăgan Plain, the world champion in 1932 with a jump of 7200 m near Sacramento, California, and set a record crossing the Mediterranean Sea.

After World War I she worked as a substitute teacher in her native village. In 1918, she flew for the first time in a Farman plane piloted by Captain Dumitru Naidinescu. In 1928, while in Germany, she bought a parachute, and jumped for the first time from a 6000 m height, becoming the first female Romanian parachutist. She got her parachuting license in Germany. Smaranda Brăescu (3)On August 17, 1930, she was seriously injured and remained bedridden for six months. She owned two biplanes. In 1932, in her Miles Hawk, she established the record crossing the Mediterranean Sea between Rome and Tripoli (1100 km in 6 hours and 10 minutes). In the same year, in the United States, in Sacramento, California, Braescu establishes an absolute world record, previously held by an American at 21,733 ft, by jumping successfully from 24,000 ft (7,200m).

Smaranda Braescu sets a new 24,000 foot record for high altitude parachute jumpin

From then on she becomes a heroine, being escorted by 30 other planes to an air show in Canada where she is invited. She was in the medical wing during battles on the Eastern Front in World War II, remaining active until May 12, 1945.

After World War II, she signed a document condemning the November 1946 election, and was sent to prison for two years.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Smaranda_Br%C4%83escu

*****

 

#SmarandaBraescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Smaranda Brăescu

Lasă un răspuns