România frumoasă

Benny Goodman

Benny Goodman (1909-1986) -cover22

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Într-un fel sau altul, dacă vrei să găsești motive pentru care nu ar trebui să continui, le vei găsi. Obstacolele sunt toate acolo; sunt un milion

Benny Goodman (1)22Benny Goodman

30 mai 1909, Chicago – 13 iunie 1986, New York City

 

Benny Goodman a fost un compozitor, dirijor, clarinetist, lider de formație și muzician de jazz și swing american, care a primit Premiul Grammy pentru întreaga carieră în 1986.

A fost al nouălea dintre cei doisprezece copii născuți într-o familie de emigranți evrei săraci din Imperiul Rus.

Banii erau o problemă constantă. Duminica, tatăl își ducea pe copii la concerte gratuite ale unor trupe în Douglass Park, primul contact cu spectacole profesionale live. La zece ani, tatăl său l-a înscris împreună cu doi dintre frații săi, la lecții de muzică la Sinagoga Kehelah Jacob, unde Benny a fost instruit de la clarinetistul cu pregătire clasică și membru al Filarmonicii din Chicago, Franz Schoepp. Benny s-a alăturat trupei clubului de băieți de la Hull House, primind lecții de la regizorul James Sylvester. La 13 ani, a primit primul său carnet de sindicat, a cântat pe ambarcațiunile de excursie din Lacul Michigan și, în 1923, la Guyon’s Paradise, o sală de dans locală.

Benny Goodman’s Boys – Shirt Tail Stomp (1928)

A urmat cursurile Institutului de Tehnologie Lewis din Illinois; în timpul liceului a cântat la clarinet într-o trupă de dans.

L 17 ani și-a pierdul tatăl într-un accident, „cel mai trist lucru care s-a întâmplat vreodată în familia noastră”, a spus Goodman.

A învățat repede, devenind un interpret puternic la o vârstă fragedă, a debutat profesional în 1921 la Central Park Theatre din West Side din Chicago. La paisprezece ani cânta într-o trupă cu Bix Beiderbecke, doi ani mai târziu s-a alăturat orchestrei Ben Pollack și a făcut primele înregistrări în 1926.

Sing Sing Sing

S-a mutat în New York și a devenit muzician de sesiune pentru radio, musicaluri pe Broadway și în studiouri. Pe lângă clarinet, cânta uneori la saxofon alto și saxofon bariton. Prima sa înregistrare a avut loc în 1926, la Chicagocu When I First Met Mary, cu Glenn Miller, Harry Goodman și Ben Pollack. A cântat cu trupele Red Nichols, Ben Selvin, Ted Lewis și Isham Jones și a înregistrat pentru Brunswick sub numele de Benny Goodman’s Boys, o trupă în care se afla Glenn Miller. În 1928, Goodman și Miller au scris Room 1411, lansat ca Brunswick 78.

Room 1411 – Benny Goodman’s Boys • Benny Goodman, Glenn Miller, Jimmy McPartland, Ben Pollack (1928)

Din 1936 până la mijlocul anilor ’40, Goodman a condus una dintre cele mai populare trupe mari de swing din Statele Unite. Concertul său la Carnegie Hall din New York City, pe 16 ianuarie 1938, este descris de criticul Bruce Eder drept „cel mai important concert de jazz sau muzică folk din istorie: petrecerea de „lansare” a jazz-ului în lumea muzicii „respectabile”.

Trupele lui Goodman au lansat cariera multor muzicieni de jazz. În timpul unei epoci a segregării rasiale, a condus unul dintre primele grupuri integrate de jazz, cvartetul și apoi cvintetul său. A cântat aproape până la sfârșitul vieții, între timp explorând interesul pentru muzica clasică.

 

Peggy Lee & Benny Goodman Orchestra – Why Don’t You Do Right (1943)

 

~ ♫ ☆ ♫ ♪ ★ ♫ ☆ ♪ ★ ♪ ♫ ★ ♪ ☆ ♫ ♪ ♫ ~

 

***** [In English] *****

One way or the other, if you want to find reasons why you shouldn’t keep on, you’ll find ‘em. The obstacles are all there; there are a million of ‘em

Benny Goodman (2)22Benny Goodman

May 30, 1909, Chicago – June 13, 1986, New York City

 

Benjamin David Goodman was an American jazz and swing musician, clarinetist and bandleader; known as the King of Swing.

Benny Goodman Quartet – Moonglow

In the mid-1930s, Benny Goodman led one of the most popular musical groups in America. His January 16, 1938 concert at Carnegie Hall in New York City is described by critic Bruce Eder as ”the single most important jazz or popular music concert in history: jazz’s ‘coming out’ party to the world of ‘respectable’ music”.

Benny Goodman – One O’clock Jump (Carnegie Hall, 1938)

Goodman’s bands launched the careers of many major names in jazz. During an era of segregation he also led one of the first well-known integrated jazz groups. Goodman continued to perform to nearly the end of his life, while exploring an interest in classical music.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Benny_Goodman

*****

 

The Best Of Benny Goodman – The King Of Swing

 

#todaysmemory #BennyGoodman

0 comentarii la „Benny Goodman

Lasă un răspuns