Carlos Gardel (1890-1935) -cover
Personalitatea zilei

Carlos Gardel

(11 decembrie, 1890 – 24 iunie 1935)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality ~

 

Carlos Gardel (1)Carlos Gardel

Charles Romuald Gardès; 11 decembrie, 1890, Toulouse, France – 24 iunie 1935, Medellín, Columbia

 

Carlos Gardel a fost un trubadur și compozitor de tango, argentinian de origine franceză. Cunoscut și sub numele de El Zorzal Criollo [Sturzul Creol], el reprezintă o figură emblematică și legendară a Argentinei – cariera sa coincide cu dezvoltarea unui produs genial al culturii argentiniene, tangoul,muzica, dansul și cântecul suburbiilor Buenos Aires-ului.

Gardel a fost „copil din flori”, mama sa, Berthe Gardès a părăsit Franța și a emigrat în Argentina când Charles avea numai 27 de luni (1893). A început să cânte devreme, de la vârsta de 15 ani, acompaniindu-se la chitară. Nu tango, ci cântece folclorice lente.

La tupungatina – Carlos Gardel & José Razzano

În 1911 l-a cunoscut pe cântărețul uruguayan José Razzano, au format un duo cu care au interpretat cântece folclorice, atât în Buenos Aires, cât și în Rosario până în 1917 când, o dată cu Mi noche triste a lui Pascual Contursi, au dat naștere tangoului liric, înlocuind versurile satirice și fără perdea, cu altele nostalgice, triste sau melodramatice. Acest moment a reprezentat și începutul triumfului carierei de cântăreț de tangou a lui Carlos Gardel, înregistrarea Mi noche triste vânzându-se în 100.000 de exemplare.

Mi noche triste

Din anul 1927, după un turneu în Spania, a început cariera lui Gardel de artist internațional. Filmele și înregistrările au fost admirate de toată lumea hispanică, cucerind milioane de inimi. Acesta a fost începutul. Începutul unei legende!

A făcut numeroase turnee în țări ca Argentina, Chile, Brazilia, Puerto Rico, Venezuela, Columbia și în orașe precum Paris și Barcelona. Gardel a fost aclamat și a fost triumfător nu numai în aceste locuri, dar și în Statele Unite ale Americii, la New York, unde a avut turnee de succes la începutul anilor ’30.

El Día Que Me Quieras – Composer, Lyricist: Carlos Gardel & Alfredo Le Pera, Voice: Carlos Gardel

Tot în SUA și-a realizat, în ultimii ani de viață (înainte de prematurul și tragicul său sfârșit din vara anului 1935) filmele muzicale cu tangouri de-ale sale de succes.

Carlos Gardel & Mona Maris, în film, 1934
Carlos Gardel & Mona Maris, într-un film, 1934

Unul dintre filme (turnat chiar cu un an înainte de moarte), face referire la legăturile sale cu Statele Unite prin titlul Rubias de New York (Blondele din New York). Gardel avea deja în repertoriu un tangou cu același titlu.

Rubias de New York

Alt film de-al său, realizat tot în 1934, se numește The Tango on Broadway. Uriașa popularitate de care s-a bucurat Gardel în timpul vieții, ca interpret, s-a datorat (într-o oarecare măsură) și filmelor făcute: 12 lung-metraje și 50 de scurt-metraje. Dintre acestea din urmă au supraviețuit până în zilele noastre doar 10. Însă, prin aceste scurt-metraje, alintatul de public, Carlitos poate fi considerat creatorul video-clipului.

Carlos Gardel – Por una cabeza

Numai la Paris, Gardel a vândut 70.000 de discuri (plăci de patefon), în primele 3 luni ale anului 1928. Pe parcursul scurtei sale vieți (dar cu o intensă activitate muzicală) Carlos Gardel a compus 183 de tangouri și a înregistrat 772 de melodii, dintre care 514 sunt tangouri.

Spre sfârșitul vieții a fost și actor principal în câteva filme muzicale, cântând cu voce și acompaniat de chitara sa melodii din repertoriul propriu.

El Día Que Me Quieras – Composer, Lyricist: Carlos Gardel & Alfredo Le Pera, Voice: Carlos Gardel

Elita argentiniană și-a înfrânt aversiunea față de originile umile ale tangoului și l-a acceptat pe Gardel abia după ce omul și muzica sa (de tango) au fost larg recunoscuți în Franța și Spania.

Carlos Gardel, adorat de public și mai ales de femei, nu a fost căsătorit niciodată și nici n-a avut copii: Carlitos a fost „căsătorit” cu profesia sa…

Carlos Gardel – Ultimo viaje en Colombia – Funeral en Argentina

Cariera și viața lui Carlos Gardel au fost în mod tragic curmate la 24 iunie 1935 într-un accident de avion petrecut la Medellin, Columbia. În februarie 1936, trupul neînsuflețit al trubadurului a ajuns la Buenos Aires și a fost condus pe ultimul drum, de către o mulțime impresionantă, până la cimitirul La Chacarita, unde a fost înmormântat în acordurile tangoului Silencio.

Silencio

Opera și vocea sa au fost clasificate în Registrul Memoria Lumii al UNESCO în 2003.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Carlos_Gardel

 

Volver – Música: Carlos Gardel, Letra: Alfredo Le Pera, Orquesta: Terig Tucci

 

***** [In English] *****

Carlos Gardel (2)Carlos Gardel

Charles Romuald Gardès December 11, 1890, Toulouse, France – June 24, 1935, Medellín, Columbia

 

Carlos Gardel was a French-born Argentine singer, songwriter, composer and actor, and the most prominent figure in the history of tango.

He was one of the most influential interpreters of world popular music in the first half of the 20th century. Gardel is the most famous popular tango singer of all time and is recognized throughout the world. He was notable for his baritone voice and the dramatic phrasing of his lyrics. Together with lyricist and long-time collaborator Alfredo Le Pera, Gardel wrote several classic tangos.

Carlos Gardel – Adios Muchachos (1927)

Gardel was born to unmarried 25-year-old laundress Berthe Gardès, who, in early 1893 left France and sailed to Buenos Aires, arriving on 11 March 1893.

Gardel began his singing career in bars and at private parties. He also sang with Francisco Martino and later in a trio with Martino and José Razzano. Gardel created the tango-canción in 1917 with his rendition of Pascual Contursi and Samuel Castriota’s Mi noche triste. The recording sold 10,000 copies and was a hit throughout Latin America.

Mi noche triste • Guitarras: Guillermo Barbieri, José María Aguilar y Ángel Domingo Riverol

Gardel went on tour through Argentina, Uruguay, Chile, Brazil, Puerto Rico, Venezuela and Colombia, as well as making appearances in Paris, New York, Barcelona and Madrid. He sold 70,000 records in the first three months of a 1928 visit to Paris.

Caminito – Composer, Lyricist: Carlos Gardel & Alfredo Le Pera, Voice: Carlos Gardel

As his popularity grew, he made a number of films for Paramount in France and the U.S. While sentimental films such as Cuesta abajo (1934) and El día que me quieras (1935) lack lasting dramatic value, they were outstanding showcases of his tremendous singing talents and movie star looks.

Tango Bar (1935) • Carlos Gardel, Rosita Moreno, Tito Lusiardo, Enrique De Rosas etc.

Gardel died in an airplane crash at the height of his career, becoming an archetypal tragic hero mourned throughout Latin America.

Mano a mano

For many, Gardel embodies the soul of the tango style. He is commonly referred to as Carlitos, El Zorzal (The Song thrush), The King of Tango, El Mago (The Wizard), El Morocho del Abasto (The Brunette boy from Abasto), and ironically El Mudo (The Mute).

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Carlos_Gardel; https://www.fundacioncarlosgardel.org/en/suceso/carlos-gardel-historia-de-un-idolo-y-sus-fieles-seguidores

*****

 

La Cumparsita

 

#CarlosGardel #personalitateazilei #todayspersonality

0 comentarii la „Carlos Gardel

Lasă un răspuns