10feb - Cetatea Suceava capitala Moldovei
Amintirile zilei Istoria românilor

Cetatea Suceava

Prima menționare drept capitală a statului feudal Moldova – 10 februarie 1388

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Prima menționare a Cetății Suceava drept capitală a statului feudal Moldova

10 februarie 1388

Cetatea Sucevei, construită la sfârşitul secolului al XIV-lea în apropierea oraşului medieval Suceava, a fost principala reședință a domnilor Moldovei timp de aproape 200 de ani, astăzi un monument istoric de nivel naţional.

Suceava se numără printre cele mai vechi și mai importante așezări ale României. A fost principala reședință a domnitorilor Moldovei din timpul lui Petru al II-lea Mușat până în 1566 când Alexandru Lăpușneanu a transferat capitala la Iași. A îndeplinit rolul de capitală a Principatului Moldovei timp de aproape două secole, până în 1565. Istoria așezării se leagă de numele câtorva dintre cei mai cunoscuți voievozi ai Moldovei, precum Alexandru cel Bun, Ștefan cel Mare și Petru Rareș. A intrat în istorie drept cetatea care n-a fost niciodată cucerită.

Cetatea de Scaun a Sucevei făcea parte din sistemul de fortificații construit în Moldova la sfârșitul secolului al XIV-lea, în momentul apariției pericolului otoman. Sistemul de fortificații cuprindea curți domnești, mănăstiri cu ziduri înalte, precum și cetăți de importanță strategică – în scop de apărare, întărite cu ziduri de piatră, valuri de pământ sau cu șanțuri adânci.

Cele mai serioase și importante modificări și fortificații, inclusiv curtea interioară, au fost realizate în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, în secolul al XV-lea, la aproximativ 100 de ani de la construirea ei de către Petru I.

A fost atestată documentar în anul 1388, în vremea în care domn al Moldovei era Petru al II-lea Mușat (1375–decembrie 1391), cel care a mutat capitala de la Siret la Suceava. Prima atestare documentară a cetății Sucevei a apărut într-o scrisoare trimisă, chiar din această cetate, regelui Poloniei, Wladislaw al II-lea Jagelo, care îi solicitase domnitorului Moldovei, Petru Mușat, o importantă sumă de bani, aproximativ 4.000 de ruble de argint. Petru Mușat i-a împrumutat doar 3.000 de ruble de argint, iar drept garanție, domnitorul Moldovei a primeit regiunea Pocuția, o provincie de 8.000 de km pătrați, și orașul Halici, care puteau fi ocupate în caz de nerespectare a termenului de restituire al banilor. Împrumutul nu a fost returnat niciodată în întregime. Documentul s-a încheiat cu textul „… Și s-a scris cartea în Cetatea Sucevei, luni, în întâia săptămână a Postului sub pecetea noastră, în anul nașterii Domnului 1388”.

Cele mai serioase și importante modificări și fortificații ale cetății, inclusiv curtea interioară, au fost realizate în timpul domniei lui Ștefan cel Mare, în secolul al XV-lea, la aproximativ 100 de ani de la construirea ei de către Petru I.

Cetatea de Scaun a Sucevei păstra și tezaurul Moldovei, jefuit de Soliman I Magnificul în 1538.

La solicitarea turcilor, care-l aduseseră pe tron în a doua sa domnie, Alexandru Lăpușneanu (1552–1561; 1564–1568) a mutat capitala Moldovei de la Suceava la Iași, localitate lipsită de fortificații. A fost obligat să dărâme toate cetățile, pentru ca țara să fie incapabilă să se apere. Cu excepția Hotinului, el a incendiat toate cetățile. „Făcând pre cuvântul împăratului, au umplut cetățile cu lemne și le-au aprins de au ars și s-au risipit” [Grigore Ureche].

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Suceava

Fotografii: Prof. Vasile Bouaru

 

Cetatea de Scaun a Sucevei

 

***** [In English] *****

The first mention of city-fortress Suceava, as the capital of the feudal state of Moldova

10 February 1388

Suceava is the Suceava County seat in Bukovina region, in north-eastern Romania. The city was the capital of the Principality of Moldavia from 1388 to 1565 and main residence of the Moldavian princes. During the rule of Alexandru Lăpușneanu, the seat was moved to Iași in 1565 and Suceava failed to become the capital again.

Together with the rest of Bukovina, Suceava was under the rule of the Habsburg Monarchy (later Austria-Hungary) from 1775 to 1918. At the end of World War I, it became part of Greater Romania.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Suceava

*****

The Fortress Suceava – Romania

 

#CetateaSuceava #istoriaRomaniei #amintireazilei #todaysmemory

0 comentarii la „Cetatea Suceava

Lasă un răspuns