Piața Obor
Prima denumire a Pieței Obor a fost Târgul de Afară sau Oborul de vite. Locul a fost stabilit când Domnul Nicolae Mavrogheni, prin zapis domnesc, în 1786, mută târgul de vite în afara orașului, pentru protejarea sănătății populației. Pe vremea aceea, scaunele măcelarilor și vânzarea vitelor erau în actuala zonă a Batiștei. Pentru că se afla dincolo de hotarele orașului, a primit numele Târgul de Afară. Dacă la început era cunoscut ca târg de vite și furaje, treptat, zona s-a dezvoltat, devenind târg pentru tot felul de mărfuri utile pentru bucureșteni. În acest loc, cam din sec. al XVII-lea, era și spânzurătoarea orașului, aici se desfășurau execuțiile, iar negustorii necinstiţi erau bătuți la tălpi sau puși la stâlpul infamiei, pentru ca lumea să îi hulească şi să-i ocolească. Vodă Grigore Ghica a interzis execuțiile publice în zilele de târg (1823), dar spânzurătoarea a fost demontată în 1870.
În anul 1877, negustorii care-și vindeau acolo marfa au ridicat, pe locul spânzurătorii, o cruce de piatră, numită Crucea negustorilor, spre a sfinți locul, şi un puţ. Crucea „s-au făcutu prin buna voință și cheltuiala lui Marin Ștefan Bursan”, la intersecția șoselei Pantelimon cu str. Chiristigii. Crucea se mai poate vedea și astăzi, în fața Primăriei sectorului 2, dar botezată Crucea independenței.
În timp, târgul comercial devine și o zonă de distracții populare pentru bucureșteni, mai ales în prima jumătate a secolului XX. În preajma Înălțării Domnului, aici se făcea bâlci mare – Târgul Moșilor!
Mai bine de un secol, Piața Obor a fost principala piață a orașului și așa a rămas și astăzi.
Halele Centrale Obor s-au construit între 1936–1950, cu proiectul arhitecților Horia Creangă și Haralamb Georgescu și execuția antreprizei ing. S. Neicu și uzinelor Reșita. Vechea piață, desființată în august 2007, a fost cea mai mare, dar și una dintre cele mai vechi piețe agroalimentare din Europa de Est.
Piața a fost reconstruită în ultimul deceniu, iar comercianții au fost mutați într-o clădire modernă cu subsol, parter și două etaje, însă zona din preajma acesteia încă mai păstrează un iz din iarmarocul de odinioară.
Găsim descrieri foarte bune ale Târgului Obor în cunoscuta schiță a lui Caragiale, La Moși .
dar și în cântecul Mariei Tănase, de mai jos:
Maria Tănase – La Moșii din Obor
#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei
0 comentarii la „Din Bucureștiul Vechi – Piața Obor”