Gheorghe Şaru (1920-2003) -coperta24
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Gheorghe Șaru

(29 februarie/1 martie 1920 – 20 martie 2003)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Gheorghe Șaru (1), 1967Gheorghe Șaru

29 februarie/1 martie 1920, Checea, Timiș – 20 martie 2003, New York

 

Gheorghe Șaru a fost pictor și profesor, stabilit la New York la începutul anilor ’80.

A urmat cursurile Institutului de Arte Plastice din Iași (1939–1944), a continuat la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu din București (1946–1948), ca elev al lui Jean Alexandru Steriadi, apoi în Italia la Accademia di Belle Arti din Perugia, pe care a absolvit-o în 1963.

În anul 1949 a primit Premiul pentru pictură „Ion Andreescu” al Academiei Române, în anul 1951 a câștigat Premiul de Stat, Premiul Național pentru Pictură, Premiul Internațional pentru Pictură la Festivalul Mondial al Tineretului și Studenților, iar în 1964 a primit premiul UAP pentru Artă monumentală. A devenit redactor-șef al prestigioasei reviste Arta, reprezentativă pentru noua generație de artiști din sfera realismului socialist.

Nu a aderat la nici un curent la modă, însă a adoptat un stil extrem de original, care prin abilitatea de elaborare a devenit foarte modern și imposibil de confundat, experimentând o formulă proprie de compoziţii abstracte în care forma este totuşi recognoscibilă, iar studiul de culoare foarte elaborat. Își trata formele cu meticulozitate de portretist.

1 Compozitie Cu Motive Traditionale
Compoziție cu motive tradiționale
2 Iesirea Din Fabrica
Ieșirea din fabrică

Stilul lui Şaru de abstractizare a rezultat în urma unei vizite în Mexic din 1965, când a putut cunoaşte mai îndeaproape arta populaţiilor maya şi aztecă [Şerban N. Ionescu – Dicţionar Panoramic al Personalităţilor din România, secolul XX].

Importanţa deosebită a pictorului Gheorghe Şaru este marcată şi de faptul că mari muzee ale lumii, Muzeul Ermitage (Sankt Petersburg) şi Muzeul de Artă Modernă al Oraşului Paris deţin lucrări reprezentative ale artistului, acesta figurând de altfel, în nenumărate colecţii private de pe toate meridianele.

A fost, pentru mult timp, profesor la Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, și prorector (1966–1967), a format sute de studenți cărora le-a insuflat conceptul de artă modernă.

A călătorit mult. Tablourile sale sunt expuse în marile muzee ale lumii și figurează în nenumărate colecții particulare. S-a stabilit la New York în ultimii ani ’80 și a pictat până în ultimele zile ale vieții, deși fusese declarat orb (legally blind).

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Gheorghe_%C8%98aru

Sursă fotografii: http://artindex.ro/2012/05/16/saru-gheorghe/

4a Sosirea Familiei
Sosirea familiei
5 Familie (1), 1980
Familie (1), 1980
6 Familie (2)
Familie (2)
7 Familie (3), 1984
Familie (3), 1984
8 Mixed Media
Mixed Media
9 Spații
Spații
10 Totul La Locul Lui (everything In Its Right Place)
Totul la locul lui / Everything in its Right Place
11 Monumental Project
Monumental Project
12 Proiect Mozaic
Proiect Mozaic

***** [In English] *****

Gheorghe Şaru (2)_24Gheorghe Șaru

March 1st, 1920, Checea, Timis –March 20, 2003, New York

 

Gheorghe Șaru (also George Saru) was a Romanian-American painter. Best known as an abstract modernist painter, Saru was very active in Romania, working as both an artist and professor of art at The Fine Art Academy of Bucharest. He is known for his ability to create transparency and a glowing quality through his fine brushwork. His abstract work has a very distinct style and often hides figurative motifs all throughout. George Saru has illustrated many books, children’s books, has designed mosaic public art works and has collaborated on tapestry work with his wife, Liana Saru.

He moved to America in the late 1980s and although legally blind, he painted until his last days taking on a much different and less detailed, striking brushwork style and painted in much brighter colors.

He was a member of the United Nations Organization for Education, Science and Culture (UNESCO) and International Association of Art.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/George_Saru

More photos: https://prabook.com/web/gheorghe.saru/772481#works

 

14 Studiu
Studiu / Study
13 Culorile infinitului,1973
Culorile infinitului / The colors of infinity,1973
3 La Plaja
La plajă /At the Beach
4 Nud Cu Fluture
Nud cu fluture / Nude with Butterfly

*****

 

#GheorgheSaru #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

3 comentarii la „Gheorghe Șaru