22feb - Justin Capra 1933 2015
Personalitatea zilei

Justin Capră

(22 februarie 1933 – 19 ianuarie 2015)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Justin Capră (1)Justin Capră

22 februarie 1933, Măgureni, Prahova – 19 ianuarie 2015, Ploiești

 

Justin Capră a fost inventator, profesor și inginer care a inventat mai multe vehicule cu consum redus de combustibil și un jet-pack.

Încă de mic copil a fost preocupat de știință și tehnică. În timpul școlii primare și-a cioplit singur niște păpuși de lemn, le-a plasat pe un disc, punându-le în mișcare cu ajutorul roților dințate de la un ceas stricat. A numit lucrarea Hora păpușilor de lemn. Principala sa ocupație era să construiască tractorașe, căsuțe din nisip, avioane din lemn, diferite mașinuțe cu motorașe de ceas și îi plăcea să stea de vorba cu bătrâni și oameni marginalizați. În liceu, a meșterit un motor care pornea la o simplă comandă verbală.

A urmat Școala Superioară de Aviație de la Mediaș (1952–1956), care pregătea ofițeri, unde a absolvit ca subinginer în aviație.

În 1956, după o idee năstrușnică din timpul stagiului militar, a conceput primul aparat individual de zbor: renumitul rucsac zburător. Ideea s-a materializat, fiind transmisă tocmai în SUA, unde a fost brevetată șapte ani mai târziu, de către americanii Wendell Moore, Cecil Martin și Robert Cumings. Gurile rele susțin că ideea a fost oferită pe tavă inventatorilor americani de către o cârtiță KGB-istă, infiltrată în Ambasada SUA la București, personaj care l-ar fi ascultat cu multă atenție atunci când Justin Capră, umilit de oamenii de știință români, s-a dus să ceară ajutorul ca să-și poată realiza invenția… În patrimoniul Muzeului Tehnic „Dimitrie Leonida” din București se află expus „Aparatul portativ pentru zbor individual”, cunoscut mai degrabă sub denumirea de „rucsac zburător”, una dintre cele mai spectaculoase și remarcabile inovații ale lui Justin Capră.

Justin Capră a conceput, proiectat și realizat 7 aparate de zbor, 15 motorete și peste 70 de automobile care funcționează cu propulsie neconvențională, primind brevete pentru aproape 40 de invenții și inovații. A colaborat cu savantul Henri Coandă în proiecte privind studiul antigravitației, dar și în ceea ce privește rucsacul-zburător, care a ajuns să fie folosit inclusiv la deplasările astronauților în spațiul cosmic pe distanțe mici.

Exemple: automobilul Virgilius – cu două roți, echipat cu un motor de avion de 105 CP, vehicul care atinge 300 km/oră; elicopter portativ pentru juniori – are doar 35 de kg, cu tot cu combustibil, greutatea proprie fiind de 30 kg, forța portantă de 125 kg și puterea 15 CP; automobilul Soleta – cea mai mică mașină din lume, cu un consum redus de benzină (0.5l/100km); automobilul Sarmis – mașina nepoluantă, fără volan și fără pedalier, comenzile facându-se de la un buton așezat pe carcasa fotoliului; automobilul hibrid Oblio – între scuter și mașină, cu motor integrat în roată, automobilul funcționează pe bază de curent electric etc.

Numeroase dintre invențiile sale nu au fost omologate, la intervenția Securității.

Mai mult: Justin Capră [Wikipedia]; Rucsacul zburător, invenţia lui Justin Capră, la Muzeul Tehnic „Dimitrie Leonida” [Historia]; Justin Capră, mintea care ar fi putut schimba România [Photographis]

 

Inventatorul Justin Capră și creațiile sale

 

***** [In English] *****

Justin Capră

22 February 1933, Măgureni, Prahova County – 19 January 2015

Virgilius Justin Capră was a Romanian engineer and inventor.

Perhaps his most notorious claim is to have invented the jet-pack. According to an interview he gave, he proposed this device to the Romanian Academy in 1956 and completed it in 1958, but the Academy declined to show interest…

More inventions: the foldable electric tricycle Troty, the Oblio 3C electric powered mini automobile – a hybrid between a scooter and a car, Soleta – counting among the smallest cars in the world (with a fuel consumption of just 0.5l/100 km), the two-wheel jet engine powered car Virgilius (that consumed 1 l/100 km), and a host of other mainly ‘green’ inventions, 130 in all – according to his own statements, of which 72 extremely economical automobile prototypes, 7 flying devices and 15 unconventional engines.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Justin_Capr%C4%83

*****

Justin Capra National Geographic

 

#JustinCapra #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

1 comentariu la „Justin Capră

  1. Pingback: 19 Ianuarie în istoria românilor

Lasă un răspuns