~ Personalitatea zilei – Today’s Personality ~
„Munca este ceva pe care te poți baza, un prieten de încredere, de o viață, care nu te părăsește niciodată”
Margaret Bourke-White
Margaret Bourke; 14 iunie 1904, Bronx, New York, SUA – 27 august 1971, Stamford, Connecticut, SUA
Margaret Bourke-White a fost o fotografă americană, cu o mare contribuție în fotojurnalism. Este recunoscută drept prima femeie corespondent de război (și prima femeie autorizată să lucreze în zonele de luptă și cu forțele armate ale SUA), primul fotograf străin căruia i s-a permis să fotografieze industria sovietică și primul fotograf documentar pentru revista Life a lui Henry Luce, unde fotografia ei a apărut pe prima copertă.
Era fiica unui inginer-designer din industria tipografiei. A urmat cursuri la Universitatea Columbia, Universitatea din Michigan, Universitatea Western Reserve și Universitatea Cornell. În acea perioadă s-a apucat de fotografie, mai întâi ca hobby și apoi, după ce a părăsit Cornell și s-a mutat în New York, ca fotograf independent profesionist. Tot atunci, și-a combinat propriul nume de familie cu numele de fată al mamei sale (Bourke) pentru a-și crea numele profesional cu cratimă.
Și-a început cariera în 1927 ca fotograf industrial pentru o companie de oțel și de arhitectură, câștigând curând reputația de originalitate, iar în 1929, editorul Henry Luce a angajat-o pentru noua sa revistă, Fortune. În 1930, revista a trimis-o pe Bourke-White să fotografieze Uzina Krupp din Germania, iar ea a continuat din proprie inițiativă să fotografieze primul plan cincinal din Uniunea Sovietică.
A devenit unul dintre primii patru fotografi ai revistei Life de la prima apariție, în 1936, iar seria ei de fotografii cu Barajul Fort Peck din Montana a fost prezentată pe copertă și folosită în articolul primului număr.
De-a lungul anilor ’30, Bourke-White a primit misiuni pentru a crea proiecte foto în Germania și Uniunea Sovietică, precum și pentru Dust Bowl din Vestul Mijlociu american. Acele experiențe i-au permis să perfecționeze stilul dramatic pe care îl folosise în subiectele industriale și arhitecturale. Aceste proiecte au introdus, de asemenea, oamenii și problemele sociale ca subiect în opera ei, iar ea a dezvoltat o abordare umanitară plină de compasiune pentru astfel de fotografii.
În 1935, Bourke-White l-a cunoscut pe romancierul sudic Erskine Caldwell, cu care a fost căsătorită din 1939 până în 1942. Cuplul a colaborat la trei cărți ilustrate: You Have Seen Their Faces (1937), La nord de Dunăre (1939), despre viața în Cehoslovacia înainte de preluarea nazistă și Say, Is This the USA (1941), despre industrializarea Statelor Unite.
Lucrând direct cu forțele armate ale SUA, Bourke-White a acoperit al doilea război mondial pe întreaga sa durată. În timp ce traversa Atlanticul spre Africa de Nord, pentru a fotografia lupta infanteriștilor aliați în campania italiană, nava ei de transport a fost torpilată și scufundată, dar Bourke-White a supraviețuit.
Apoi a acoperit asediul Moscovei, despre care a scris în cartea sa Shooting the Russian War (1942). Spre sfârșitul războiului, ea a traversat râul Rin în Germania cu trupele armatei a treia ale generalului George Patton. Fotografiile ei cu deținuții slăbiți din lagarul de la Buchenwald și cu cadavrele din camerele de gazare au șocat lumea. „Faptul că am folosit un aparat de fotografiat a fost, oarecum, o ușurare. A ridicat o barieră subțire între mine și ororile din fața mea”, a spus atunci Margaret Bourke-White.
După al doilea război mondial, Bourke-White a călătorit în India pentru a-l fotografia pe Mohandas Gandhi și a înregistra migrația în masă cauzată de împărțirea subcontinentului indian în India hindusă și Pakistanul musulman. În timpul războiului din Coreea, a fost corespondent de război și a călătorit cu trupele sud-coreene.
Lovită de boala Parkinson în 1952, Bourke-White a continuat să fotografieze și să scrie și a publicat mai multe cărți despre munca ei, precum și autobiografia ei, Portrait of Myself (1963). S-a retras din revista Life în 1969.
A fotografiat, în 1940, imagini din București:
Mai multe fotografii: Bucureştii anului 1940, prin obiectivul celebrei fotografe Margaret Bourke-White [Universul.net]
Sursă biografie: Margaret Bourke-White [Britannica]
***** [In English] *****
”Work is something you can count on, a trusted, lifelong friend who never deserts you”
Margaret Bourke-White
June 14, 1904, The Bronx, New York – August 27, 1971, Stamford, Connecticut
Margaret Bourke-White was an American photographer and documentary photographer, known for her extensive contributions to photojournalism. She is best known as the first female war correspondent (and the first woman permitted to work in combat zones); the first foreign photographer permitted to take pictures of Soviet industry; the first female photographer for Henry Luce’s Life magazine, where her photograph appeared on the first cover.
Her interest in photography began as a young woman’s hobby, supported by her father’s enthusiasm for cameras. In 1927 she started a commercial photography studio and began concentrating on architectural and industrial photography and accepted a job as associate editor and staff photographer of Fortune magazine (1929-1935).
Throughout the 1930s Bourke-White went on assignments to create photo-essays in Germany and the Soviet Union, as well as the Dust Bowl in the American Midwest. Those experiences allowed her to refine the dramatic style she had used in industrial and architectural subjects. Those projects also introduced people and social issues as subject matter into her oeuvre, and she developed a compassionate humanitarian approach to such photos.
In 1935 Margaret White met the Southern novelist Erskine Caldwell, to whom she was married from 1939 to 1942. The couple collaborated on three illustrated books: You Have Seen Their Faces (1937), about Southern sharecroppers; North of the Danube (1939), about life in Czechoslovakia before the Nazi takeover; and Say, Is This the U.S.A. (1941), about the industrialization of the United States.
After World War II Bourke-White traveled to India to photograph Mohandas Gandhi and record the mass migration caused by the division of the Indian subcontinent into Hindu India and Muslim Pakistan. During the Korean War she worked as a war correspondent and traveled with South Korean troops.
More on: Margaret Bourke-White [Wikipedia]
#MargaretBourkeWhite #personalitateazilei #todayspersonality
0 comentarii la „Margaret Bourke-White”