~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~
Octavian Smigelschi
21 martie 1866, Ludoș, Sibiu, Imperiul Austriac/România – 10 noiembrie 1912, Budapesta, Austro-Ungaria/Ungaria
Octavian Smigelschi a fost pictor, sculptor și grafician, cu o activitate prodigioasă în pictura monumentală bisericească.
Era fiul lui Mihail Smigelschi, descendent al unei familii nobile poloneze şi al Anei Sebastian, aromâncă.
A studiat la şcoala de stat maghiară din Sibiu, absolvită „foarte bine„, deși „[…] era absorbit de pasiunile sale: lectura, muzica şi desenul”, urmând în particular cursurile maestrului german Carl Dörschlag. A obținut o bursă de stat pentru școala de profesori de desen din Budapesta (1884–1889). Și-a desăvârșit studiile sub îndrumarea maestrului Bertalan Székely și a devenit profesor de desen. Și-a completat apoi studiile în numeroase călătorii peste hotare. În anii 1890–1891 a vizitat Viena, München, Dresda, fiind apoi profesor de desen în Banská Štiavnica (Șemniț).
Atras îndeosebi de pictura murală, a studiat pictura bisericească şi în 1904 a întreprins o călătorie de studii la monumentele de artă veche din Țara Românească (bisericile din Tismana, Cozia, Bistriţa, Horezu, Curtea de Argeş, Bucureşti, Snagov şi Sinaia), Moldova și Bucovina (bisericile din Iaşi, Suceava, Suceviţa, Dragomirna, Putna, Rădăuţi, Humor, Voroneţ şi Cernăuţi), de la care s-a inspirat în executarea picturilor din numeroase biserici transilvănene. A executat numeroase icoane și iconostase în diferite biserici din comunele transilvănene Racovița, Sâncel, Ilva Mare, Măgura, Romos, Rodna Nouă și Poiana Sf. Iosif, Mihalț, Vereșmort și Timișoara Fabric.
Ca pictor de șevalet a lucrat portrete și chipuri de țărani, surprinse în mediul lor obișnuit. În anul 1892 a fost profesor de desen la liceul de stat din Elisabetopol (azi Dumbrăveni, Sibiu), fiind prezent în Sibiu și făcând numeroase schițe ca-n vremurile studenției prin localitățile din jur: Racovița, Câlnic, Tălmăcel, Sibiu și Gârbova. Multe din aceste schițe, fiind datate în 1886, sunt păstrate în prezent la Muzeul Astra.
Începând din anul 1890, a făcut o serie de expoziţii împreună cu Schullerus şi Wellmann, unde a prezentat peisaje în acuarelă care au avut parte de o critică elogioasă, apoi expoziții personale cum ar fi expoziţia de artă religioasă din Blaj (1903), expoziția de la Budapesta (1903), expoziţia de la sala Thalia din Sibiu. Succesul celei din urmă a fost marcat în presa vremii de către ziare ardelene, bucureştene şi maghiare din Budapesta.
A executat picturile catedralei ortodoxe din Sibiu (iconostasul, cupola şi pandativele şi întreg interiorul), ale catedralei ortodoxe din Blaj, biserica ortodoxă română din Ciacova.
În prezent Muzeul Brukenthal expune, datorită ASTRA, majoritatea tablourilor şi cartoanelor lui O.Smigelschi.
Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Octavian_Smigelschi
Sursă fotografii: http://artindex.ro/2015/10/16/smigelschi-octavian/
Octavian Smigelschi Pictorul Transilvaniei
***** [In English] *****
Octavian Smigelschi
March 21, 1866, Ludosul Mare – November 10, 1912, Budapesta
Octavian Smigelschi was a Romanian painter and illustrator, with outstanding activity in the monumental painting of churches.
In 1892, he was hired to teach art at the state high school in Dumbrăveni and held this position until 1911, when he retired in order to focus on painting. As the 1890s went on, he became increasingly drawn to Art Nouveau. He undertook trips to Munich, Dresden, Vienna, Budapest, Florence, Rome and Ravenna, studying the local Renaissance art. In 1903, he held a second exhibition in Blaj, featuring exclusively religious works, including a plan for painting the Greek-Catholic cathedral.
That October, his third exhibition took place in Sibiu, with 71 secular paintings and drawings. The show drew universal acclaim due to the newness of his style and the combination of popular Romanian motifs and peasant folk art he employed. The fourth exhibition occurred the same year in Budapest, and was praised as well, including by Octavian Goga in Luceafărul.
More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Octavian_Smigelschi
#OctavianSmigelschi #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită
0 comentarii la „Octavian Smigelschi”