Piatra Singuratica este, de fapt, un grup de stânci foarte apropiate între ele, impresionanate prin formă și mărime, aflate în Masivul Hășmaș.Pentru a ajunge la Piatra Singuratică există mai multe trasee. Unul dintre cele mai accesibile pornește din centrul orașului Bălan, unde sunt și câteva panouri indicatoare. Urcușul durează între 1,5–2 ore. Urcăm prin pădure, pe o potecă foarte bine marcată, vizibilă și parcursă de mulți turiști:
Pe alocuri, ne putem abate câțiva metri de la potecă, deoarece întâlnim multe puncte de belvedere, cum e cel din imaginea următoare. În această imagine, stâncăriile care se văd sunt sub Vârful Ecem (1707 m), unul din vârfurile reprezentative ale Masivului Hășmaș.
Continuăm urcușul și, după ce trecem de un izvor aflat la baza unui perete stâncos, ieșim într-o zonă degajată, care ne va scoate în preajma cabanei Piatra Singuratică, pe la 1504 m.După un binemeritat popas, de unde putem admira munții din jur, urcăm mai departe spre Piatra Singuratică… Se arată spectaculos în fața noastră:
Urcușul devine ceva mai abrupt, însă este relativ scurt. De la baza imenselor stânci admirăm peisajul: marea de nori aflată cu mult mai jos de noi,
dar și stâncăriile dinspre Vârful Ecem:Mai departe, urcușul este mai complicat, mai dificil. Până în vârful stâncilor există cabluri de oțel, însă e bine să avem echipament adecvat, mai ales iarna. Iata aici cum este urcușul spre vârful Pietrei Singuratice:
Efortul merită din plin, deoarece odată ajunși în vârf avem, în toate direcțiile peisaje de vis.
Zărim vârful cel mai înalt al acestor munți, Vârful Hășmașul Mare (1792 m), iar în direcție opusă, zărim din nou stâncăriile de sub Vârful Ecem dar și marea de nori de sub el:
Iar dacă privim în zare, spre nord-vest, zărim Ceahlăul:
Iată-ne în vârful Pietrei Singuratice:
Vom coborî cu aceeași grijă, urmând cablurile metalice:
Odată ajunși în siguranță la baza stâncilor, putem face cale întoarsă, sau putem urma alt traseu prin Munții Hășmașului.
#Româniafrumoasă
0 comentarii la „Piatra Singuratică”