România frumoasă Romanian Visual Art

Romanian Visual Art – Ștefan Luchian

tefanLuchian - Profil Lorica

Profil (Lorica) / Profile (Lorica)

(1911)

Profile (Lorica)

Acum, zilnic, picătura de frumos vine de la Ștefan Luchian

 

Portretul Laurei Cocea, nepoata pictorului, pictată în ulei pe pânză.

Familia Cocea era compusă din soția Paulina Cocea, născută Economu (numită și Polina Cocea) – o verișoară primară a lui Luchian, soțul Ernest Cocea și trei copii ai acestora dintre care s-a remarcat cu notorietate nepoata Laura Cocea, alintată Lorica. Un loc particular în viața lui Luchian l-a purtat Traian Cornescu, soțul Laurei Cocea, cel care i-a fost în permanență aproape în ultimii doi ani din viața sa.

La externarea din clinica lui Gheorghe Marinescu a Spitalului Pantelimon din anul 1901, Ștefan Luchian a fost preluat de familia lui Ernest Cocea, împovărată de neajunsuri, dar care până la stingerea lui din viață l-a îngrijit „ca pe un frate, ca pe un copil, blânzi cu durerile lui, blânzi cu firea lui complicată și dificilă”.[Tudor Arghezi: Cronica] Ștefan Luchian s-a mutat cu locuința pe acolo pe unde pașii familiei Cocea se duceau. Au stat în chirie în strada Povernei nr.8 (azi nr. 6-8), în perioada 1904–1906; în Grozăvești la bariera Filantropiei (azi Ion Mihalache nr. 14); în strada Primăverii nr.29 (azi strada Mendeleev) unde și-a petrecut ultimele clipe din viața. În toate peregrinările sale, Luchian a fost deasemeni însoțit de către familia Cocea, la Brebu, la Bărăgan și la Moinești. [Petru Comarnescu: Luchian]

Familia Cocea a fost portretizată adeseori de către Luchian, exemple sunt portretele Laurei în Lorica, Laura Cocea, Lorica cu crizanteme, Lăutul, unde este pictată Paulina Cocea și un copil al acesteia, Cap de copil, unul din copiii Cocea, cei trei copii ai familiei Cocea apar în tabloul Frații. Ștefan Luchian apare și el în tabloul Verii unde alături de el sunt Paulina și Ernest Cocea. Pe lângă familia Cocea, mai apare o fetiță, Lica, obiectul mai multor portrete printre care Fetița cu portocala și Lica.

Hai să le vedem!

Sursă fotografie: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Luchian

More info: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98tefan_Luchian

#Romaniafrumoasa #Romanianvisualart #StefanLuchian

3 comentarii la „Romanian Visual Art – Ștefan Luchian

  1. Pingback: Romanian Visual Art – Ștefan Luchian

  2. Pingback: Romanian Visual Art – Ștefan Luchian

  3. Pingback: Romanian Visual Art – Ștefan Luchian

Lasă un răspuns

%d