România frumoasă

Today’s Memory – Arsenie Boca

Arsenie Boca

29 septembrie 1910, Austro-Ungaria – 28 noiembrie 1989, Sinaia

 

Arsenie Boca a fost părinte ieromonah, teolog și artist plastic (muralist) ortodox. A studiat la Academia Teologică din Sibiu, pe care a absolvit-o în 1933 și, cu o bursă din partea Mitropolitului Ardealului, Nicolae Bălan, a urmat cursurile Institutului de Arte Frumoase din București. În paralel, a audiat cursuri la Facultatea de medicină ținute de profesorul Francisc Rainer și prelegerile de Mistică creștină ale profesorului Nichifor Crainic de la Facultatea de Teologie din București.

Fascinat de lucrarea Scara dumnezeiescului urcuș, scrisă de Ioan Scărarul a tradus-o în limba română în doar 5 luni. A călătorit la Muntele Athos pentru a aduce manuscrisele românești și grecești ale Filocaliei, având parte de o experiență duhovnicească formatoare pentru viața de călugăr pentru care optase încă din anii studenției de la Sibiu. L-a ajutat pe părintele profesor Dumitru Stăniloae în demersul de a traduce Filocalia.

A fost stareț la Mănăstirea Brâncoveanu de la Sâmbăta de Sus și apoi la Mănăstirea Prislop unde, datorită personalității sale, veneau mii și mii de credincioși, fapt pentru care a fost hărțuit de Securitate, devenind unul dintre martirii gulagului comunist, închis la Securitatea din Brașov, dus la Canal, închis la Jilava, București, Timișoara și Oradea.

Secretele lăsate în urmă de Părintele Arsenie Boca

A pictat biserica din Drăgănescu (la 25 Km de București), precum și Icoana Maicii Domnului cu Pruncul din altarul Bisericii Sfântul Elefterie din București. Din scrierile sale: Cărarea împărăției, Lupta duhovnicească, Trepte spre viețuirea în monahism, Cuvinte vii

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca

 

Părintele Arsenie Boca – film documentar

 

***** [In English] *****

Arsenie Boca

29 September 1910, Vața de Sus, Hunedoara – 28 November 1989

 

Arsenie Boca was a Romanian Orthodox monk, theologian and artist. He was persecuted by the Communists and named among the 100 greatest Romanians.

He studied at the Theological Academy in Sibiu and the Institute of Bellearte in Bucharest. Meanwhile, he attended the medical classes of teacher Francisc Rainer and the Christian Mystics class of professor Nichifor Crainic.

In 1939 he spents three months in the Romanian Skete Prodromos on Mount Athos. On his return, he joins the Brâncoveanu Monastery at Sâmbăta de Sus, Brașov County, where he takes his vows and is tonsured into monachism in 1940.

After the installation of the communist regime in Romania, Boca was persecuted by the authorities and the Securitate, the regime’s secret police. He was arrested several times for helping the anti-communist resistance, displaced from Brâncoveau Monastery to Prislop Monastery and then Sinaia Monastery, banned from monasticism and Church activity and constantly under the surveillance and harassment of the Securitate.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Arsenie_Boca

*****

Father Arsenie Boca – The Man of God

 

#todaysmemory #Romaniafrumoasa

0 comentarii la „Today’s Memory – Arsenie Boca

Lasă un răspuns