Traian Vuia Cu Aparatul Aeroplan- Automobil -cover
Amintirile zilei Istoria românilor

17 August în istoria românilor

Brevet aeroplanul-automobil, Traian Vuia, Radu Cernătescu, Marcel Chirnoagă, Ștefan Ruha, Cornel Hațegan, Mihai Chiuaru, Ruxandra Cesereanu, Festivalul Anonimul

~ Amintirile zilei* ~

 

Foto: Traian Vuia (17 august 1872 – 3 septembrie 1950) cu aeroplanul-automobil

 

1511 – Vlad cel Tânăr, voievodul Munteniei, a depus jurământ de credință regelui Ungariei

Vlad al V-lea „cel Tânăr” (Vlăduț) (1494 – 23 ianuarie 1512, București), fiu al lui Vlad Călugărul și al văduvei lui Basarab cel Tânăr, Maria, a fost domn al Țării Românești (cca. 26 ianuarie 1510–23 ianuarie 1512). 1511 Vlad Cel TânărA primit domnia la vârsta de 16 ani, cu ajutorul boierilor Craiovești, al marelui ban Barbu și marelui vornic Pârvu, care erau fugari peste Dunăre datorită prigoanei la care i-a supus Mihnea cel Rău. În primul an de domnie, pentru a ieși de sub tutela impusă de marii boieri, domnul s-a pus sub suzeranitatea lui Vladislav al II-lea Jagiello, așa cum reiese dintr-o diplomă din 17 august 1511 în care se intitulează „Noi, Vlad, din mila lui Dumnezeu voievod transalpin, recunoaștem că domnul nostru preaîndurător, Vladislav, s-au milostivit a ne întări în domnia noastră părintească și de moștenire”. Vlad cel Tânăr i-a promis lui Vladislav al II-lea Jagiello sprijinul într-un eventual conflict cu turcii.

1799 – S-a nascut Barbu Dimitrie Știrbei

17 august 1799, Craiova, Țara Românească – 12 aprilie 1869, Nisa, Franța

Descendent direct al Domnului Constantin Brâncoveanu, fratele domnului Gheorghe Bibescu, fiul lui Dimitrie Bibescu și al Ecaterinei Văcărescu, adoptat de unchiul său, marele vornic Barbu C. Știrbey, cu condiția să-i poarte numele. 1799-1869 Politician Barbu Dimitrie Știrbei. Portret Mișu PoppDupă ce a studiat Istoria și Științele de Stat la Paris (1817–1821), a fost vistiernic (director al visteriei), ministru de Interne, de Culte, de Justiție etc. și secretarul comisiei de redactare a Regulamentului Organic. A fost Domn al Țării Românești în perioadele iunie 1849–20 octombrie 1853 și 5 octombrie 1854–25 iunie 1856, fiind un conducător prudent, activ și bun organizator. După retragerea ocupanților, prin economii și controlul sever al cheltuielilor, a reușit să scadă două treimi din datoriile țării; a ridicat teatrul din București, a redeschis școlile închise pe timpul Revoluției de la 1848, a mai îmbunătățit dispozițiile Regulamentului Organic cu privire la țărani; a bătut monede fără învoirea Turciei, dar a fost silit de sultan să le retragă din circulație.

1859 – S-a născut Alexandru Socec

17 august 1859, București – 31 mai 1928, București

General al Armatei României din primul război mondial. După absolvirea cu brio a Școlii superioare de ofițeri de cavalerie din Viena, cu gradul de sublocotenent, a ocupat diferite poziții în cadrul unităților de cavalerie sau în eșaloanele superioare ale armatei: ofițer de ordonanță pe lângă Principele moștenitor Ferdinand, comandant al Regimentului 9 Roșiori, comandant al Corpului 3 Teritorial. 1859-1928 General Alexandru SocecÎn perioada primului război mondial, a îndeplinit funcțiile de comandant al Diviziei 3 Infanterie și comandant al Diviziei 2 Infanterie, la începutul intrării României în razboi. A fost mutat pe frontul din Dobrogea, unde a purtat lupte grele cu trupele bulgare, apoi la Pitești, cu misiunea de a-i împiedica pe germani să treacă Oltul, în cele din urmă, la Flămânda, Matei Basarab, Bragadiru, Băneasa, unde Armata română, inferioară celei germane, a suferit grele înfrângeri și pierderi, fiind nevoită să se retragă în Moldova. În timpul retragerii, generalul Prezan l-a acuzat pe Socec de părăsire de post și i-a intentat proces. A fost închis, însă în cele din urmă a reușit revizuirea procesului, fiind declarat nevinovat. La Arhivele Naționale se află 24 de jurnale și un caiet de însemnări ale generalului Socec, în care a încercat să schițeze istoria Armatei române, reorganizările, uniformele, se plângea de proasta pregătire militară, de barbaria și de mitocănia celor mai mulți ofițeri, evoca entuziasmul tinerilor în Războiul de Independență, starea jalnică a Armatei în pragul războiului etc. Din lucrările sale: Dictionnaire des guerres. La guerre Franco-Allemande. Recueil par ordre alphabétique des événements de 1870-71, Die Rumänische Armee, ihre Organisation, Einteilung, Stärke und Uniformierung, Zile de restriște din anii 1916–1918 și episodul din Bătălia de pe Argeș.

1867 – S-a format Guvernul Ștefan Golescu

Consiliu de miniștri radical prezidat de Ștefan Golescu, fiind la putere mai puțin de un an (17 august 1867–29 aprilie 1868). A urmat Guvernului Constantin A. Crețulescu. Activitatea sa fost încetinită de disputele cu opoziția. 1867 Ştefan GolescuConvocarea Corpurilor legiuitoare în sesiune extraordinară la 25 octombrie a dezvăluit imposibilitatea conlucrării opoziției conservatoare cu radicalii. Guvernul dorea consultarea Camerei pentru luarea unor măsuri de redresare a creditului public și a adoptării unui proiect privind concesionarea unei rețele de căi ferate care să ducă la dezvoltarea Moldovei. Conflictul a ajuns la apogeu pe 31 octombrie, când Manolache Epureanu a contestat autoritatea și legalitatea cabinetului. Opoziția spera să provoace o criză care să determine căderea acestuia, însă Domnul Carol I nu era dispus să renunțe la colaborarea cu radicalii, astfel că a dizolvat Parlamentul la 1 noiembrie, pentru a declanșa procedura alegerilor anticipate. Depunerea unui proiect de lege prin care evreilor le era interzisă luarea în arendă a imobilelor a deteriorat poziția externă a statului român. Pus în fața acestei crize, Ștefan Golescu nu a avut altă alternativă decât să își înainteze demisia.

1868 – S-a născut Ion Păun-Pincio

Ion Păun; 17 august 1868, Mihăileni, Botoșani – 30 decembrie 1894, București

Poet, publicist, ales post-mortem (în 1948) membru al Academiei Române. A urmat studii liceale la Pomârla, Botoșani și Iași. A început și cursuri de artă scenică la Conservatorul din Iași, dar nu le-a finalizat din cauza problemelor financiare. 1868-1894 Ion Păun PincioA lucrat ca telegrafist la București, apoi la Brăila și în cele din urmă în comuna Piua Petrii, Ialomița, de unde a demisionat pentru a reveni la Brăila și a se dedica ziaristicii. A mai lucrat un timp la București, la berăria lui I.L. Caragiale, Gambrinus, dar nu a rezistat mult din cauza sănătății precare. A trăit o perioadă foarte greu, din venituri obținute prin colaborările la presa vremii. A debutat cu versuri în paginile revistei Familia (1888), colaborând și la alte publicații periodice: Adevărul, Adevărul ilustrat, Arhiva științifică și literară, Contemporanul, Evenimentul literar, Ilustrațiunea română, Literatură și știință, Lumea nouă, Moldova, Săptămâna ilustrată nouă etc.

1872 – S-a născut Traian Vuia

17/30 august 1872, Bujoru, comitatul Caraș-Severin, Austro-Ungaria/Surducu Mic–Traian Vuia, Timiș, România – 3 septembrie 1950, București

Inventator, pionier al aviației mondiale, membru de onoare (din 1946) al Academiei Române. După absolvirea bacalaureatului în 1892, a plecat la Budapesta pentru a se înscrie la Politehnică, dar a urmat doar un an cursurile la secția mecanică, la seral. Neavând destui bani, s-a înscris la Drept și a practicat în birouri de avocatură din Banat pentru a-și putea asigura mijloacele de trai, afirmându-se și în domeniul științelor juridice. În 1901 a devenit Doctor în Științe Juridice cu teza: Militarism și industrialism, regimul de Status și contractus. 1872-1950 Traian VuiaS-a întors la Lugoj și a continuat să studieze problema zborului; a început să construiască primul aparat de zbor, pe care l-a numit aeroplan-automobil. Din cauza lipsurilor financiare, nu a reușit să-și ducă la capăt proiectul și a decis să plece la Paris, în iulie 1902, sperând că va găsi pe cineva interesat să-i finanțeze proiectul, mai ales printre pasionații de aerostate. A realizat cu eforturi proprii un aeroplan-automobil. Deși Academia de Științe de la Paris i-a respins proiectul cu motivația că ar fi prea utopic, s-a înscris pentru un brevet, acordat pe 17 august 1903 și publicat pe 16 octombrie 1903. În toamna lui 1904 a început să-și construiască și un motor, tot invenție personală. În 1904 a obținut un brevet pentru această invenție în Marea Britanie. A reușit să zboare, la 18 martie 1906, pe câmpul de la Montesson. Acesta a fost primul zbor din istoria aviației mondiale, efectuat cu un aparat mai greu decât aerul. A continuat cu noi invenții, spre exemplu un generator de abur (1925), sau două elicoptere (între 1918–1922).

1889 – S-a născut Nicolae Teodoreanu

17 august 1889, Rădești, Olt – 19 martie 1977, București

Medic veterinar, membru corespondent (1952) al Academiei Române. A absolvit Școala superioară de medicină veterinară din București (1912), urmată de un stagiu de specializare în Germania, la Hanovra, unde a susținut și teza de doctorat, în 1922. A fost numit director al Oieriei Palas-Constanța, unde a pus la punct un laborator de cercetare, unde a inițiat studii de craniologie și cranimetrie. În colaborare cu Sava Timariu a realizat, cu echipa sa, rasa de ovine Merinos de Palas. A fost apoi profesor cercetător la Institutul de biologie din București și a înființat Societatea de Genetică din România (1936). A fost distins cu Premiul de Stat (1962) și cu Ordinul Steaua Republicii Socialiste România cl.IV (1971).

1894 – S-a născut Radu Cernătescu

17 august 1894, Huși – 17 ianuarie 1958, Iași

Chimist, profesor universitar, membru titular (din 1948) al Academiei Române și președinte al Filialei Iași a Academiei Române (1949–1958). Studiile liceale și universitare le-a făcut la Iași. În 1920 a susținut teza de doctorat la Universitatea din Iași cu tema Legea lui Dalton aplicată la soluții concentrate. 1874-1958 Radu CernatescuA fost profesor de chimie analitică, apoi de chimie anorganică la Universitatea din Iași, profesor de chimie fizică și chimie analitică la Școala Politehnică din Iași și director al Institutului de Chimie „Petru Poni” din Iași, fiind primul profesor de chimie analitică al Universității din Iași. A întemeiat la Iași o adevărată școală de polarografie și a adus contribuții semnificative în acest domeniu al științei, cu importante aplicații industriale, studiind pe această cale fierul, zincul, cuprul, plumbul, cadmiul, conținut în minereuri complexe, ca și complecșii aminelor hidrosulfitului de nichel. A cercetat structura a numeroase substanțe, promovând folosirea metodelor fizico-chimice și a sintetizat compuși noi cu acțiune bacteriostatică.

1899 – S-a născut Leon M. Negruzzi

17 august 1899, Wiener Neustadt, Austria – 6 octombrie 1987, Paris, Franța

Prozator, poet, traducător. Provenea dintr-o veche familie românească, cu rădăcini adânci în cultura română: străbunicul său a fost Costache Negruzzi, iar unchiul său a fost Iacob Negruzzi. A absolvit în 1916 studiile secundare la Liceul Internat din Iași și apoi, după primul război mondial, Facultatea de Drept a Universității din Iași. 1899-1987 Leon M. NegruzziS-a stabilit în Franța după 1925 și a lucrat la Éditions Albin Michel. După încheierea celui de-al doilea război mondial și instaurarea regimului comunist în România, a fost activ în informarea opiniei publice occidentale despre situația României sub ocupația sovietică. În februarie 1952 a prezentat un Mémorandum des refugiés roumains adressé a l’Organisation des Nations Unies (Memorandum al refugiaților români adresat Adunării Generale a Națiunilor Unite); documentul a fost semnat de mai mulți scriitori români, printre care Aron Cotruș, Mircea Eliade, Claudiu Isopescu și Eugen Lozovan. A publicat relatări de călătorie, romane și poezii, a tradus romane românești în limba franceză, printre care Șatra de Zaharia Stancu.

1900 – A încetat din viațăGheorghe Dem. Teodorescu – Ghedem (25 august 1849 – 17 august 1900)

Scriitor, istoric literar, folclorist; om politic, ministru al Instrucțiunii Publice; director la Fundația Universitară Carol I.

1903 – Traian Vuia a primit brevet de invenție pentru aeroplanul-automobil

Traian Vuia a trimis proiectul Academiei de Științe de la Paris pe 16 februarie, 1903, prezentând posibilitatea de a zbura cu un aparat de zbor mai greu decât aerul cât și procedura de decolare. Academia i-a respins proiectul cu motivația că ar fi prea utopic, cu mențiunea că: „Problema zborului cu un aparat care cântărește mai mult decât aerul nu poate fi rezolvată și nu este decât un vis.” În ciuda acestor obstacole, Vuia nu a renunțat la proiect și s-a înscris pentru un brevet. În 17 august 1903 i-a fost acordat Brevetul francez de invenție nr. 322.106 pentru aeroplanul-automobil, publicat pe 16 octombrie 1903.

1903 Aeroplanul Vuia I, 1906
Aeroplanul Vuia I, 1906

A fost primul avion care a decolat cu propriile mijloace de bord, rulând pe roți prevăzute cu pneuri.

1916 – Tratatul de alianță al României cu Antanta

La 4/17 august 1916, în locuința lui Vintilă Brătianu din București, au fost semnate tratatele de colaborare cu membrii Antantei, în vederea intrării României în primul război mondial, de către Ion I.C. Brătianu, președintele Consiliului de Miniștri al României și reprezentanții diplomatici ai puterilor Antantei la București.

1916a Convenția României Cu Antanta 1916b Convenția României Cu Antanta

Convenția prevedea participarea României la război numai contra Imperiului Austro-Ungar, prevăzând condițiile cooperării militare, recunoscând independența organizatorică și de comandament a Armatei României. Aliații se declarau oficial de acord cu conținutul și orientările stabilite în planul român de campanie și se angajau să sprijine acțiunile forțelor române, în principal prin declanșarea unei ofensive de proporții prin Armata de la Salonic, înainte cu 8 zile de intrarea României în acțiune. Armata rusă urma să participe la apărarea Dobrogei în eventualitatea unui atac bulgar. De asemenea, se recunoștea legitimitatea unirii cu România a Transilvaniei și Bucovinei, respectând totodată integritatea teritoriului românesc. Se mai prevedea obligația Antantei de a furniza, contra cost, muniții și material de război într-un cuantum de 300 tone pe zi, precum și trimiterea de misiuni militare de legătură și stat-major. De asemenea părțile se obligau să țină un secret absolut asupra existenței și conținutului acordului.

1922 – A încetat din viață Andrei Bârseanu (17 octombrie 1858 – 19 august 1922)

Pedagog, folclorist, poet; autorul versurilor imnului Pe al nostru steag e scris unire; președinte al ASTRA; membru și vicepreședinte al Academiei Române.

1923 – A încetat din viață Corneliu Diaconovici (18 februarie 1859 – 17 august 1923)

Publicist din Banat; prim secretar al ASTRA și redactor principal al Enciclopediei române, prima enciclopedie românească.

1925 – A încetat din viață Ioan Slavici (18 ianuarie 1848 – 17 august 1925)

Scriitor, jurnalist și pedagog; director al publicației Tribuna din Sibiu, co-fondator al revistei Vatra; membru corespondent al Academiei Române.

1930 – S-a născut Marcel Chirnoagă

17 august 1930, Bușteni, Prahova – 23 aprilie 2008, București

Artist plastic complet, absolvent al Facultății de matematică și fizică din București, urmând simultan și studii liberale de artă, membru al Uniunii Artiștilor Plastici din România din 1953. 1930-2008 Artist Plastic Marcel ChirnoagăA realizat, de-a lungul vieții sale, peste 3.000 de lucrări, excelând în desene, gravuri, picturi și sculpturi, fiind în același timp și autorul celei mai importante opere românești de la sfârșitul secolului al XX-lea, ciclul de gravuri Apocalipsa. A avut numeroase expoziții personale în țară: București, Cluj, Constanța, Tulcea, Sighetul Marmației, Caransebeș, Iași, Mogoșoaia, Slatina și în străinătate: Stuttgart (RFG), Florența și Padova (Italia), Sarajevo și Mostar (Iugoslavia), New York și Gainsville (SUA), Bruxelles și Paris (Franța), Sint Lievens, Houfalise (Belgia), Stockholm (Suedia), Jivaskila (Finlanda), Tokio (Japonia) etc. Are lucrări în colecții particulare din: România, Italia, Franța, Germania, SUA, Japonia, Belgia, Finlanda, Elveția etc.

Biografie ilustrată: Marcel CHIRNOAGĂ, pictor, gravor, sculptor [Vatra Meșterilor și Creatorilor de Patrimoniu]; Galerie: Chirnoagă Marcel [Artindex]

1931 – S-a născut Ștefan Ruha

Ruha István; 17 august 1931, Carei – 29 septembrie 2004, Cluj

Violonist maghiar din România, dirijor și profesor universitar. La 4 ani a primit prima sa vioară, începând studiul sub îndrumarea tatălui și al profesoarei Orosz Rozália. La 7 ani a obținut primul premiu, cântând peste 100 de melodii lăutărești, pe care le-a transpus în diferite tonalități. A absolvit Conservatorul „Gheorghe Dima” din Cluj.

1931-2004 Violonist Ştefan Ruha

A câștigat numeroase concursuri, printre care: Festivalul Mondial al Tineretului, București 1953, Concursul internațional de vioară „P.I. Ceaikovski”, Moscova 1958, Concursul internațional de vioară „G. Enescu”, București 1958 – prima ediție și Concursul „Marguerite Long–Jacques Thibaud”, Paris 1959. A fost numit solist al Filarmonicii clujene, iar în 1973 a fost ales să înregistreze coloana sonoră a filmului Ciprian Porumbescu. A fost distins cu titlul de Artist Emerit al Republicii Populare Romîne (1964).

Béla Bartók – Dansuri populare românești • Vioară Ștefan Ruha, Pian Miklós Dalmai (1995)

1938 – S-a născut Andrei Burac

17 august 1938, Cîrnățeni, Căușeni, Moldova – 30 iunie 2020

Poet, prozator, dramaturg, traducător și publicist din Republica Moldova,  membru al Uniunii Scriitorilor din Moldova. A absolvit, în 1964, Institutul de Medicină din Chișinău. 1938-2020 Poet Andrei BuracA profesat, de-a lungul timpului ca medic-chirurg la Spitalul raional din Căușeni, medic-chirurg la Spitalul clinic din Chișinău și redactor științific pentru domeniile medicină și sport la Enciclopedia RSSM. A debutat în 1965 cu versuri publicate în presa literară. A scris poezie: Orizont vertical, Ispita înfloririi, Culegători în amurg, Flacăra din vechile oglinzi, Există ore; teatru: Primăvara în doi, Iulia, Fântâna Anghelinei, Ispitirea lui Iuda; dialoguri: Asediați de cuvinte; scenarii de film: Fii fericită, Iulia!, Moartea de după prânz, Primăvara în doi etc. A fost membru în Uniunea Teatrală din Moldova, Academia Mondială de Artă și Cultură (California, SUA), Congresul Mondial al Poeților, Uniunea Scriitorilor din România, Filiala Chișinău, președinte al PEN-Clubului din Republica Moldova.

1940 – S-a născut Cornel Hațegan

17 august 1940, Ohaba-Mâtnic, Caraș-Severin

Fizician, membru și președinte (din 1990) al Societății Române de Fizică, membru corespondent (din 1992) al Academiei Române. 1940 Cornel HațeganA urmat cursurile Facultății de Fizică a Universității din București (1959–1964), în 1973 obținând titlul de Doctor în Fizică nucleară, apoi cursuri de specializare la Universitatea din München, Germania. Și-a desfășurat activitatea în cadrul Institutului de Fizică Atomică de la Măgurele. Cercetările sale acoperă domenii precum: fizică atomică și nucleară, fenomenul de polarizare în reacții nucleare, fenomenul de cuplare a canalelor în reacțiile nucleare, fenomene de prag în reacții nucleare, structuri cvasi-moleculare cu prag în reacții cu ioni grei, procese cvasi-rezonante în teoria împrăștierii, defect cuantic multi-canal la împrăștierea atomică. Este membru al Clubului Humboldt (Humboldt Research Fellowship).

1940 – S-a născut George Corbu

17 august 1940, București

1940 George CorbuJurist, umorist. A absolvit Facultatea de Științe Juridice și cursuri post-universitare de Drept Internațional Public, profesând ca jurist. Este membru al Clubului Epigramiștilor Bucureșteni, „Cincinat Pavelescu”, membru și președinte al Uniunii Epigramiștilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din România, membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. A publicat poezie, epigramă, istorie literară, antologii literare, traduceri, îngrijiriu de ediții, biblioteconomie, în peste 25 de volume.

1941 – S-a născut Stere Adamache

17 august 1941, Galați – 9 iulie 1978, Crișan, Tulcea

Fotbalist care a activat în postul de portar. A început să joace fotbal la Energia Galați, ca jucător de câmp și a ajuns în poartă întâmplător, după ce titularul se accidentase. 1941-1978 Stere AdamachePentru că a apărat foarte bine, a rămas între buturi timp de două decenii. A jucat la echipe de juniori din Galați (Energia, Ancora, Știința și Dinamo). La 21 de ani a participat cu naționala de juniori la turneul final al Campionatului European, găzduit de România, actele sale fiind falsificate de Federație pentru ca echipa reprezentativă să aibă șanse mai mari la victorie. Ca senior, a jucat la echipele Viitorul București, Steagul Roșu Brașov. A jucat pentru echipa națională de fotbal a României (1970–1972) de șapte ori, participând la Campionatul Mondial de Fotbal din Mexic 1970, când a fost titularizat în toate cele trei partide disputate de România la Guadalajara, în locul lui Rică Răducanu. La numai 37 de ani, pe când se afla în concediu la socrii săi la Crișan, în Delta Dunării, a intrat să facă o baie în Dunăre și s-a înecat, deși se spune că era un înotător foarte bun.

1951 – S-a născut Mihai Chiuaru

17 august 1951, Hangu, Neamț

Pictor din Bacău, cel mai important pictor de biserici din Moldova, membru al UAP, Filiala Bacău. A absolvit Liceul de Artă „Octav Băncilă” din Iași și Institutul de Arte Plastice „Nicolae Grigorescu” din București, Secția Artă monumentală. A lucrat o perioadă muzeograf la Piatra Neamț. A debutat într-o expoziție a tineretului (București, 1974), având expoziți personale la: Piatra-Neamț, București, Iași, Bacău, Moinești, Bistrița, Timișoara, Chișinău, în Olanda și Japonia. 1951 Pictor Mihai ChiuaruA pictat câteva zeci de biserici din Moldova și Transilvania: Sf. Nicolae din Dămuc, Sf. Arhangheli din Almaș, Sf. Arhangheli din Feldru, Bistrița Năsăud (Monument istoric), Sfinții Împărați Constantin și Elena din Chietriș, Bacău (Monument istoric), Sf. Arhangheli din Gilău, Cluj, Botezul Domnului – Mănăstirea Horaița (Monument istoric), Sf. Voievozi din Târgul Neamț, Ovidenia din Odobești, Vrancea (Monument istoric), Sf. Gheorghe–Episcopia ortodoxă greacă din Cape Town, Africa de Sud, Buna Vestire din Piatra Neamț (Monument istoric), Sf. Gheorghe din Bacău, Sf. Ioan Teologul–Mănăstirea Făgețel, Harghita, Adormirea Maicii Domnului din Bacău, Mănăstirea Oarincea, Bacău (Monument istoric), Sf. Ioan Teologul din Iași, Catedrala Învierea Domnului Bacău. A fost distins cu numeroase premii naționale.

Biografie ilustrată: Chiuaru Mihai [Artindex]

1952 – A încetat din viață Gheorghe Magheru (17/30 decembrie 1892 – 17 august 1952)

Poet modernist și dramaturg, care a cultivat o lirică nonconformistă și un teatru de factură filosofică.

1953 – S-a născut Herta Müller

17 august 1953, Nițchidorf, Regiunea Timișoara/Timiș

Scriitoare și traducătoare germană originară din România, de limbă germană și română. A făcut studii de Germanistică și de Limbă și literatură română la Universitatea din Timișoara (1973–1976). Începând cu anii ’70 a fost apropiată de Aktionsgruppe Banat, un grup format din studenți și scriitori șvabi bănățeni, care aveau o atitudine protestatară, neacceptată de regimul din România comunistă, fapt care a adus-o în atenția Securității. 1953 Herta MüllerDupă 1977, a făcut parte și din cenaclul literar Adam Müller-Guttenbrunn, afiliat Asociației Scriitorilor din Timișoara. A debutat cu versuri în antologia de poeme tradusă în 1982 în limba română, Vînt potrivit pînă la tare, al unui grup de zece tineri poeți. Ca urmare a refuzului ei de a colabora cu Securitatea, a fost concediată și expediată pentru reeducare într-un mediu muncitoresc sănătos, la întreprinderea Tehnometal, unde a lucrat ca traducătoare. Ulterior și-a câștigat traiul lucrând ca profesoară suplinitoare în diferite școli și la câteva grădinițe, precum și acordând ore particulare de germană. În romanul ei, Atemschaukel (Leagănul respirației, München, 2009), Herta Müller a prelucrat aspecte privind deportarea germanilor originari din România în Uniunea Sovietică. Ca urmare a interdicției de a publica, Müller a emigrat în 1987 în Republica Federală Germania, împreună cu soțul ei de atunci, scriitorul Richard Wagner. Nominalizată de guvernul german pentru Premiul Nobel pentru Literatură (1999, 2008, 2009), i-a fost decernat Premiul Nobel pentru Literatură 2009, pentru „densitatea poeziei și sinceritatea prozei cu care a descris plastic universul dezrădăcinaților”, fiind a douăsprezecea femeie care primește acest premiu.

1954 – A încetat din viață Nicolae Ionescu-Șișești (11 februarie 1888 – 17 august 1954)

Medic neurolog; profesor la Facultatea de Medicină din București; director al Clinicii de Neurologie a Spitalului Colentina-București; membru corespondent al Academiei Române.

1957 – A fost inaugurat Monumentul Eroilor Patriei din București

Monumentul Eroilor Patriei a fost inaugurat la 17 august 1957 în fața clădirii Academiei Militare, în prezent Universitatea Națională de Apărare „Carol I”.

1957 Monumentul Eroilor Patriei

A fost opera comună a unui grup de sculptori de la Studioul de Arte Plastice al Armatei, format din colonelul Marius Butunoiu (coordonator), Zoe Băicoianu, Ion Dămăceanu și Theodor N. Ionescu. Pe un soclu de formă paralelipipedică, înalt de 6 m, realizat din beton armat, placat cu marmură de Moneasa, se află un grup statuar turnat în bronz, cu înălțimea de 9 m, format din trei ostași din arme diferite: infanterie, marină, aviație. Infanteristul ține o ramură de stejar, în mâna dreaptă ridicată, ca simbol al victoriei.

1958 – S-a născut Horia Dulvac

17 august 1958, Galiciuica, Dolj

Scriitor, prozator, și eseist, membru al Uniunii Scriitorilor din România și al Asociației Scriitorilor Profesioniști din România (ASPRO). A urmat cursurile Universitații Politehnice din Timișoara, Facultatea de Chimie (1979–1984), după absolvire lucrând în cercetare. După anul 1990 a absolvit Facultatea de Drept și cursuri postuniversitare de administrație la Universitatea de Vest din Timișoara, iar în 2012 a obținut titlul de Doctor în Filosofia religiei și Filozofia neopragmatistă. 1958 Horia DulvacÎn perioada studenției a fost redactor al revistei Forum Studențesc din Timișoara, membru al cenaclului literar „Pavel Dan” și prezență activă în mediile culturale studențești, colaborând cu proză, poezie și reportaje la reviste de cultură din țară. A debutat cu un grupaj de poeme în Forum Studențesc în 1979, și editorial cu volumul de proze scurte Femeia lui Ghidirmic (1994). A colaborat cu poezie, proză, reportaje, eseuri, la revistele de cultură: Viața Studențească, Observator Cultural, Echinox, Ramuri, Scrisul Românesc, Convorbiri Literare, Familia etc. și la reviste de cultură în format electronic: Prăvălia culturală, Omniscop, Egophobia etc. Din volumele sale: Îngrijorări fără mandat, Revanșe ale alterității, Efect Doppler, Feluri de posibil, Nimeni nu-mi spunea.

1963 – S-a născut Ruxandra Cesereanu

Ruxandra-Mihaela Braga; 17 august 1963, Cluj

Prozatoare, poetă, publicistă și eseistă, cadru didactic universitar și cercetător. A urmat cursurile Facultății de Litere a Universității „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (1981–1985). 1963 Ruxandra CesereanuÎn timpul facultății a fost redactor la revista Echinox, din 1991 a fost redactor la revista Steaua din Cluj-Napoca, apoi redactor-șef adjunct, redactor-șef. Și-a susținut doctoratul, în 1997, cu teza Infernul concentraționar reflectat în conștiința românească. A fost profesoară universitară la Facultatea de Litere din Cluj-Napoca, în cadrul Catedrei de Literatură Comparată și cercetătoare a universului concentraționar. A publicat volume de poeme: Zona vie, Oceanul Schizoidian, Veneția cu vene violete. Scrisorile unei curtezane, Coma, Scrisoare către un prieten și înapoi către țară; proză: Călătorie prin oglinzi, Tricephalos, Angelus, Un singur cer deasupra lor; eseuri și critică.

1964 – A încetat din viață Mihai Ralea (1 mai 1896 – 17 august 1964)

Psiholog, eseist, sociolog, estetician, filosof, critic literar, diplomat, om politic de stânga; profesor la Universitatea din Iași; director al revistei Viața românească; membru titular al Academiei Române.

1967 – S-a născut Adina Cristescu

17 august 1967 – 25 septembrie 2023

Actriță de film, teatru și voce, regizoare de teatru și scenaristă de film, profesoară universitară. 1967-2023 Adina CristescuA absolvit Institutul de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” (UNATC). A fost profesoară de Actorie, Vorbire scenică la UNATC. A jucat la Teatrul Național, Teatrul Odeon, Teatrul de Comedie în Pălăria, Țara lui Abuliu; la Teatrul Excelsior în Momo sau Strania poveste a hoților de timp și a copilului ce le-a arătat oamenilor timpul furat și la Teatrul Național Radiofonic în Apolodor, pinguinul călător, Tragedia regelui Otakar și a prințului Dalibor și fluturele. A apărut în filme: Cenușa păsării din vis, 4 luni, 3 săptămâni și 2 zile, Trenul foamei, Aurora, O umbră de nor, Aferim!, Inimi cicatrizate etc.

Aurora (2010)

1968 – A încetat din viață Jean Yonnel (Jean-Estève Schachmann; 21 iulie 1891 – 17 august 1968)

Renumit actor francez de origine română; profesor la Conservatorul Național de Artă Dramatică; societar al Comediei Franceze.

1975 – A încetat din viață Mircea Popa (4 ianuarie 1915 – 17 august 1975)

Dirijor și compozitor, artist emerit, director și prim dirijor al Operei și Filarmonicii din Timișoara.

1977 – S-a născut Daniel Pancu

17 august 1977, Iași

Fost fotbalist și antrenor. A debutat ca portar la echipa de juniori a echipei Politehnica Iași, devenind mijlocaș. A fost transferat la Rapid București, cu care a câștigat titlul de campion sezonul 1998–1999. A mai evoluat la AC Cesena, Beșiktaș Istanbul, ȚSKA Sofia, FC Voluntari și la echipa națională, unde a jucat în 27 de meciuri și a înscris nouă goluri. A antrenat echipele FC Rapid, CSM Politehnica Iași.

1978 – Incendiul de la Teatrul Național din București

1978 Teatrul Național Din București

În noaptea de 16/17 august s-a declanșat un incendiu în Sala Mare a Teatrului Național. Sala a fost distrusă complet, fiind necesare lucrări de refacere; de fapt, a urmat o schimbare radicală față de construcția inițială.

1978a TNB, 1983-2012
TNB, 1983-2012

1984 – S-a născut Cristian Pulhac

17 august 1984, Iași

Fotbalist care a evoluat pe postul de fundaș la Dinamo București, Petrolul Ploiești, Academica Clinceni, în prezent la CS FC Dinamo București. A jucat la echipa națională U21 (2005–2006) și la naționala mare (2006–2008).

1984 – A încetat din viață Petru Aruștei (23 martie 1939 – 17 august 1984)

Poet, pictor, grafician.

1987 – A încetat din viață Mihail Davidoglu (Moise Davidson; 11 noiembrie 1910 – 17 august 1987)

Dramaturg, reprezentant al realismului socialist.

1989 – Magistrala III a metroului bucureștean

S-a dat în funcțiune la 17 august 1989 Magistrala III – M3 (în prezent M1), cuprinsă între stațiile Gara de Nord 1 – Dristor 2.

1989 Magistrala 3 De Metrou

Avea 6 stații: Gara de Nord 1–Piața Victoriei–Ștefan Cel Mare–Obor–Piața Iancului–Piața Muncii–Dristor 2, pe o distanță de 7,8 km.

1992 – Taxa pe valoarea adăugată (TVA)

Guvernul Văcăroiu a introdus TVA pentru a înlocui impozitul pe circulația mărfurilor, prin Ordonanța 3/27 iulie 1992 privind taxa pe valoarea adăugată, aprobată prin Legea nr. 130/29 decembrie 1992 pentru aprobarea Ordonanţei Guvernului nr. 3/1992 privind taxa pe valoarea adăugată, publicată în Monitorul Oficial, nr. 338/30 decembrie 1992, intrând în vigoare la data de 1 ianuarie 1993, conform art. 41 al ordonanței. Decizia a avut ca obiectiv alinierea fiscalității interne la practicile europene. A generat creșterea indicelui prețurilor de consum, dar a avut efect stimulativ asupra investițiilor și exporturilor. De la introducerea taxei pe valoarea adăugată în România și până în prezent, s-au înregistrat următoarele cote de TVA, redate în ordine crescătoare a mărimii lor: 0%; 5%; 9%; 11%; 18%; 19%; 20%; 22% și 24%.

1992 – Confederația Națională a Patronatului Român (CNPR)

A fost înregistrată la Tribunalul Municipiului București în baza sentinței civile nr. 11/17 august 1992.

1994 Fotbalistă Adina Giurgiu1994 – S-a născut Adina Giurgiu

Adina Sabina Giurgiu; 17 august 1994, Sântana, Arad

Jucătoare de fotbal pe postul de mijlocaș. A jucat pentru Olimpia Cluj, alături de care a câștigat de cinci ori Superliga română (2012, 2013, 2014, 2015, 2016) și de două ori Cupa României la fotbal feminin (2014, 2015), apoi pentru Sassuolo ⁠(Italia) și FC Nordsjælland⁠ (Danemarca). A fost chemată la echipa națională U17 (2010), U19 (2010–2012), România (din 2013).

1997 – A încetat din viață Victor Tulbure (Victor Popescu; 28 martie 1925 – 17 august 1997)

Poet român proletcultist și traducător.

2004 – Prima ediție a Festivalului Internațional de Film Independent Anonimul

S-a desfășurat, la Sfântu Gheorghe (Tulcea) în perioada  17–22 august. În competiție au fost trei secțiuni: lung-metraj, documentar și scurt-metraj, dar și omagiul Festivalului dedicat lui Liviu Ciulei.

2004 Prima Ediție Anonimul

Oaspetele de onoare al festivalului și președintele juriului de lungmetraj a fost Moritz de Hadeln, fostul director al Festivalurilor de Film de la Berlin și Veneția. Sub conducerea sa, juriul a acordat Trofeul Festivalului filmului Buongiorno, notte / Buna dimineata, noapte de Marco Bellochio (Italia). Cel mai bun documentar a fost declarat The Story of the Weeping Camel / Povestea cămilei care plânge de Davaa Byamasuren și Luigi Falorni (Germania) iar cel mai bun scurtmetraj At That Point… Rebeca / În acel moment… Rebeca de Luciana Gortostiza (Mexic).

2011 – A încetat din viață Petre Mihăescu (14 martie 1928 – 17 august 2011)

Compozitor, solist și dirijor de muzică ușoară; membru al Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România.

2014 – A încetat din viață Dan Hăulică (7 februarie 1932 – 17 august 2014)

Eseist literar, critic de artă, redactor-șef al revistei de literatură universală Secolul 20; președinte al Asociației Internaționale a Criticilor de Artă; membru corespondent și președinte de onoare al Academiei Române.

2014 – A încetat din viață Constantin Albani (27 februarie 1938 – 17 august 2014)

Pictor și scenograf.

2014 – A încetat din viață Corneliu-Dan Borcia (30 martie 1943 – 17 august 2014)

Actor de teatru și film; actor și director (1995–2001) al Teatrului Tineretului din Piatra Neamț; a înființat Teatrul π Buni din Piatra Neamț.

2019 – A încetat din viață Török Zsolt (29 septembrie 1973 – 16/17 august 2019)

Ghid montan, alpinist profesionist, orator motivațional, sportiv extrem de performanță, cățărător și alpinist himalayan de altitudine, român de etnie maghiară;  și-a pierdut viața pe una din pantele Vârfului Negoiu din Munții Făgăraș.

 

#amintirilezilei #istoriaromanilor #romanianmusic #romanianvisualart #romanifrumosi #todaysmemories

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „17 August în istoria românilor

Lasă un răspuns