~ Personalitatea zilei* ~
Angela Moldovan
19 septembrie 1927, Chișinău – 13 octombrie 2013, București
Angela Moldovan a fost o cunoscută cântăreață de muzică populară.
Născută la Chișinău pe data de 19 septembrie 1927, Angela Moldovan s-a mutat alături de familie la Târgu-Mureș, apoi la Timișoara și Suceava. Povestea că a colindat prin toată țara: „Cele opt clase de liceu, cum era pe atunci, le-am făcut în cinci orașe. Când aveam un an, în 1928, am stat la Târgu Mureș. Apoi, la Timișoara, Suceava, Orhei. Pentru a-mi continua gimnaziul, am fost trimisă la Iași, unde am stat în internatul Liceului „Doamna Cuza”. Când ai mei s-au refugiat iarăși de la Orhei, în 1944, ne-am stabilit la Alba Iulia, apoi la Dej, unde mi-am terminat liceul. Bacalaureatul l-am dat la Bistrița-Năsăud, căci acolo era centrul de susținere a examenului”…
Asta-i sârba mărunțică
A absolvit Conservatorul și Facultatea de Filologie (limbă franceză) din Cluj. A apărut prima dată în 1950 pe scena Operei din Cluj, unde a activat timp de patru ani, jucând în numeroase opere, cum ar fi: Nunta lui Figaro de Mozart, Rigoletto de Verdi, Hänsel și Gretel de Humperdinck etc.
A debutat ca interpretă populară în 1954 cu romanța La oglindă și cântecele populare Marioară de la munte și Nu-i bai, pe care le-a înregistrat la Radio Cluj.
Angela Moldovan – imagini din Arhiva TVR
A colaborat cu cele mai renumite ansambluri din țară: Ciocârlia, Rapsodia română, Doina Bucureștiului, Ansamblul Folcloric Târgu Mureș, și orchestre de muzică populară: Barbu Lăutaru din București, Înfrățirea din Cluj Napoca, Brâulețul din Constanța, Plaiurile Bistriței din Bacău, Rapsozii Botoșanilor, Orchestra de muzică populară Radio.
La oglindă – Melodie populară pe versuri de George Coșbuc
Repertoriul artistei este în mare măsură din culegerile sale personale, cu precădere din zona nordului Moldovei și a Bucovinei. Primul său turneu internațional a fost în 1956 cu Ansamblul Ciocârlia, în China, Coreea de Nord, Vietnam și URSS. După mai mulți ani, în 1962, a urmat turneul din Statele Unite ale Americii, care a durat trei luni, cu 64 de spectacole, în 56 de state.
Fata neichii
A jucat în filme, fiind în același timp actriță și cântăreață: Pădurea spânzuraților, Veronica, Veronica se întoarce, Saltimbancii, Fram. Dar a cântat și romanțe:
Romanță [Arhiva TVR]
În 1960 a fost decorată cu Ordinul Muncii clasa a II-a; în același an a primit titlul de Artist Emerit al R.P.R. I s-a acordat Ordinul Meritul Cultural clasa a II-a pentru merite deosebite și îndelungată activitate artistică (1967) și Ordinul național Steaua României în grad de Cavaler, pentru crearea și transmiterea cu talent și dăruire a unor opere literare semnificative pentru civilizația românească și universală (2002).
Mai mult: Angela Moldovan [Wikipedia]
Muzeul Angela Moldovan – Cercul Militar din Iași
***** [In English] *****
Angela Moldovan
19 September 1927, Chișinău – 13 October 2013, București
Angela Moldovan was a Romanian singer of popular music and, to a lesser public knowledge, an accomplished opera singer but also an actress, mostly known for her roles in the musical Veronica and its sequel Veronica se întoarce.
Veronica – Povestea lupului cu Angela Moldovan
She graduated from the Conservatory and the Faculty of Philology (French language) in Cluj. He first appeared in 1950 on the stage of the Cluj Opera, where he worked for four years, performing in numerous operas, such as: Mozart‘s Wedding of Figaro, Verdi’s Rigoletto, Hänsel and Gretel by Humperdinck etc.
Ia-mi tăicuță păpucei
She made her debut as a folk singer in 1954 with the romance La oglindă and the folk songs Marioară de la munte and Nu-i bai, which she recorded on Radio Cluj.
Nu-i bai
The artist’s repertoire is largely from her personal collections, especially from northern Moldova and Bukovina.
She starred in movies, being both an actress and a singer: Pădurea spânzuraților (The Forest of the Hanged), Veronica, Veronica se întoarce (Veronica Returns), Saltimbancii, Fram. But he also sang romances:
Romanța inimii
More on: Angela Moldovan [Wikipedia]
*****
Mi-am făcut bundiță nouă
#AngelaMoldovan #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 13 octombrie în istoria românilor
Pingback: 20 Martie în istoria românilor
Pingback: 1 Iulie în istoria românilor