România frumoasă

Josephine Baker

Josephine Baker (1906-1975) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Lucrurile pe care le iubim cu adevărat rămân cu noi mereu, încuiate în inimile noastre atâta timp cât trăim

Josephine Baker (1)Josephine Baker

Freda Josephine McDonald ; 3 iunie 1906, Saint Louis, Missouri, SUA – 12 aprilie 1975, Paris, Île-de-France, Franța

 

Dansatoare, actriță și cântăreață franceză de origine americană.

A fost fiica nelegitimă a unui producător evreu de instrumente muzicale, Eddie Carson și o spălătoreasă de culoare, Carrie McDonald. A crescut în cartierele sărace din St. Louis. În 1907, după ce mama ei a născut un băiat, ei a părăsit familia. În anul 1911, mama ei s-a recăsătorit și a născut încă doi copii. De la o vârstă fragedă, a dansat pentru public pe străzile din St. Louis pentru câțiva bani. Mai târziu a cântat în cor pe scenă în  Saint Louis.

La data de 2 iulie 1917, a cunoscut cruzimile unui pogrom în St. Louis, când au fost uciși mai multe sute de afroamericani, experiență care a determinat-o să devină mai târziu o militantă contra rasismului.

Interviu cu Josephine Baker (1971)

La vârsta de 13 ani, mama ei a căsătorit-o cu Willie Wells, cu mult mai în vârstă decât ea – căsătoria va eșua la câteva săptămâni. În acea perioadă, juca diferite roluri la teatrul Booker Washington Theatre din St. Louis. În 192, la 15 ani, s-a recăsătorit cu conductorul Willie Baker, pe care-l va părăsi în 1925, alungată din St. Louis unde era prea mare discriminarea rasială.

A avut apoi diferite roluri la teatrele din Philadelphia, apoi New York unde a fost angajată într-o trupă de vodevil. Dar, în contextul rasist al societății americane din acea vreme, a fost nevoită să părăsească țara, să plece în Europa, urmând ca ulterior să se stabilească în Franța.

A fost descoperită ca talent de poetul german Karl Gustav Vollmoeller, prin intermediul căruia va ajunge să danseze și să cânte pe scenă. Primul său loc de muncă în Paris a fost în La revue noir. Următoarea ei slujbă semnificativă a fost la Folies Bergere, membră a revistei de negri a clubului. Acolo, în 1925, a interpretat pentru prima dată faimosul ei dans al bananelor.

Josephine Baker – Banana dance

A devenit rapid favorita francezilor, iar faima ei a crescut, dar a avut multe suișuri și coborâșuri de-a lungul carierei. A avut un succes răsunător pe scenele din Paris și Berlin, de asemenea a rămas cap de afiș la celebrul Folies Bergère.

Josephine Baker – La Revue des revues (1927)

A fost, totodată prima femeie afro-americană care a jucat într-un film major, Zouzou (1934), care a performat într-o sală de concerte americană și care a deveni o artistă de renume mondial.

Zouzou (1934)

La 3 iunie 1927 s-a căsătorit cu cioplitorul în piatră sicilian, Giuseppe Abatino, care se prezenta în societate drept conte.

În timpul celui de-al doilea război mondial a activat în Rezistența franceză condusă de Charles de Gaulle. A participat la acțiuni de spionaj, adunând informații de la diverși clienți germani, italieni sau japonezi, care intrau în barurile unde ea ținea spectacole. Mai mult, a reușit să se infiltreze în rândurile ocupanților fasciști, fiind invitată la petrecerile ambasadei italiene din Franța. A fost prima americancă decorată cu Croix de guerre.

Princesse Tam Tam (1935)

S-a remarcat și prin contribuțiile sale la Mișcarea pentru Drepturile Civile din Statele Unite. În această perioadă, ea a început să adopte copii, formând o familie la care o numea Tribul Curcubeului. Baker a ținut să demonstreze că „copiii de diferite etnii și religii pot fi frați”. A crescut două fiice și 10 fii din toată lumea, locuind, împreună cu copiii ei, cu al patrulea soț, Jo Bouillon, și cu un personal enorm în castelul din Dordogne, Franța. Josephine Baker The Mother

În 1975 Joséphine Baker a fost înmormântată la Monaco, lângă soțul ei, fiul Moise și de prințesa Grace de Monaco.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Josephine_Baker

 

Joséphine Baker la Olympia (1968)

 

***** [In English] *****

The things we truly love stay with us always, locked in our hearts as long as life remains

Josephine Baker (2)Josephine Baker

June 3, 1906, St. Louis, Missouri – April 12, 1975, Paris

 

Freda Josephine McDonald was an American-born French dancer, singer, and actress.

Her early life hinted at her future career. She first danced for the public on the streets of St. Louis for nickels and dimes. Later she became a chorus girl on the St. Louis stage. At age 15 she married, but ran away from St. Louis at age 17, feeling there was too much racial discrimination in the city. She eventually made her way to Paris, France.

Josephine Baker dancing the original Charleston (1925)

Her first job in Paris was in La revue negre. Her next significant job was at the Folies Bergere, where she was a member of the club’s all-black revue. It was there, in 1925, that she first performed her famous banana dance.

She quickly became a favorite of the French, and her fame grew, but she had many ups and downs during her career.

Baker was the first African-American female to star in a major motion picture, Zouzou (1934), to integrate an American concert hall and to become a world-famous entertainer.

Rêves (Dreams)

Baker, who refused to perform for segregated audiences in America, is also noted for her contributions to the Civil Rights Movement in the United States, for assisting the French Resistance during World War II and for receiving the French military honor, the Croix de guerre.

Don’t touch my tomatoes and ChaChaCha TV Germany 50’s

During Baker’s work with the Civil Rights Movement, she began adopting children, forming a family she often referred to as „The Rainbow Tribe„. Baker wanted to prove that „children of different ethnicities and religions could still be brothers.” She raised two daughters and 10 sons from all the world, living with her children, her fourth husband, Jo Bouillon, and an enormous staff in the château in Dordogne, France.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Josephine_Baker & http://www.imdb.com/name/nm0001927/bio

*****

 

Josephine Baker – Paris Mes Amours

 

#todaysmemory # todayspersonality #JosephineBaker

0 comentarii la „Josephine Baker

Lasă un răspuns

%d