România frumoasă

Luis Mariano

Luis Mariano (1914-1971) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory ~

 

Luis Mariano (1)Luis Mariano

Luis Mariano Eusebio González García; 13 august 1914, Irun (Guipúzcoa), Spania – 14 iulie 1970, Paris, Franța

 

Luis Mariano a fost un popular tenor de origine bască-spaniolă, care este amintit, mai ales în Franţa, drept „regele operetei”.

Fiul unui garajist și șofer de taxi, s-a arătat interesat de muzică din copilărie. Până la vârsta de 12 ani, putea să cânte, să deseneze și să scrie povești cu o virtuozitate incredibilă.

Maman la plus belle du monde

Când atât casa, cât și orașul natal au fost distruse în timpul războiului civil spaniol, familia sa s-a mutat în Franța și s-a stabilit la Bordeaux, unde Luis a trebuit chiar să lucreze pe câmp pentru a-și susține educația.

A urmat Institutul de Arte Frumoase, specializarea Arhitectura dar, după absolvire, a decis că muzica este adevărata sa vocație și în următorii doi ani a urmat prestigiosul Conservator de Muzică.

Pentru a se întreține, a cântat în spectacole de scenă și a apărut în filme, începând cu L’escalier sans fin (Scara fără sfârșit) în 1943. În același an a debutat ca tenor a avut loc în 1943, în rolul Ernesto din opera comică a lui Donizetti Don Pasquale la Palais de Chatillot, primind recenzii entuziaste. A cântat apoi la Théâtre des Variétés, cu Vina Bovy, înregistrând extrase din operă.

Gaetano Donizetti – Don Pasquale ”Com’e gentil”

În 1945 s-a mutat la Paris unde l-a cunoscut pe Francis López, un compozitor francez de ascendență spaniolă, specializat în operete cu teme spaniole. López l-a convins pe Mariano să încerce acest gen muzical popular și în decurs de un an, atât vocalistul, cât și compozitorul, obțineau un mare succes cu La Belle de Cadix. Opereta a fost înregistrată și una dintre melodii, María Luisa a devenit un hit radio pentru Luis Mariano, făcându-l o senzație pop în Franța și Spania.

Francis López – La Belle de Cadix ”María Luisa”

De atunci a fost un succes continuu pentru cântărețul care a jucat în multe alte operete ale lui López și a înregistrat zeci de melodii foarte populare. Curând, industria cinematografică a apelat și el a fost prezentat în mai multe filme cu rezultate notabile de box office. Unele dintre producții au fost versiuni filmate ale hiturilor sale de scenă, permițând aspectului său frumos și vocii aurii să ajungă la un public mondial.

Înainte de 1952 și odată cu succesul de box-office al filmului său, Violetas Imperiales (Violete imperiale), Luis Mariano devenise un idol internațional și, timp de mulți ani, și-a combinat activitățile de scenă, film și înregistrări din Europa cu apariții personale în întreaga lume.

Violetas Imperiales / Violete imperiale

În anii 1960, odată cu invazia rock-ului britanic și dispariția operetei, aparițiile lui Luis Mariano au devenit tot mai rare. Cu toate acestea, a continuat să înregistreze și a fost adesea văzut la televizor și în concerte. În 1967, Luis Mariano și Francis López s-au unit din nou și au surprins pe toată lumea cu Le Prince de Madrid (Prințul din Madrid), o operetă în stil vechi, care a rulat într-un teatru din Paris timp de doi ani.

Le Prince de Madrid / Prințul din Madrid

Era din nou ca pe vremurile bune și în decembrie 1969 au deschis cu La Caravelle d’Or (Caravela de Aur), așteptând rezultate similare. Cu toate acestea, la câteva săptămâni după debut, Luis Mariano s-a îmbolnăvit și a fost nevoit să abandoneze producția. A fost diagnosticat cu hepatită virală și după o lungă luptă cu boala a murit în iulie 1970.

La Caravelle d’Or / Caravela de Aur

În timpul carierei sale extraordinare, Luis Mariano a primit cele mai multe premii și distincții acordate de industria divertismentului. De asemenea, a fost recunoscut oficial cu Medalia Legiunii de Onoare a Franței și Ordinul Spaniei al Reginei Isabella Catolica.

Luis Mariano – L’ amour est un bouquet de violettes

Filmele și înregistrările sale sunt încă distribuite pe scară largă pe CD-uri și DVD-uri, în timp ce în orașul natal, un parc a fost numit după el, cu o sculptură a cântărețului asigurându-i prezența veșnică.

 

Seul / Singur [Opérette Chevalier du ciel / Cavalerul cerului]

 

***** [In English] *****

Luis Mariano (2)Luis Mariano

Luis Mariano Eusebio González García; 13 August 1914, Irun (Guipúzcoa), Spain – 14 July 1970, Paris, France

 

Luis Mariano was a popular tenor of Spanish Basque origin, the son of a garagiste and taxi-driver and showed interest in singing as a child. His family moved to France at the start of the Spanish Civil War and settled in Bordeaux where he studied at the Conservatoire, and also sang in cabarets.

Luis Mariano – Rossignol

To earn a living, he sang in stage shows and appeared in films, starting with L’escalier sans fin in 1943. That year he auditioned for the role of Ernesto in Don Pasquale, and sang in the opera at the Palais de Chaillot and later at the Théâtre des Variétés, with Vina Bovy, recording excerpts from the opera. He also left many recordings of popular song and operetta. He achieved celebrity in 1946 with La belle de Cadix (The Beautiful Lady of Cadix) an operetta by Francis Lopez.

La belle de Cadix – Luis Mariano & Carmen Sevilla

He appeared in the 1954 film Adventures of the Barber of Seville and Le Chanteur de Mexico (1957) and became popular in France as well as his native Spain.

Adventures of the Barber of Seville Lolita Sevilla y Luis Mariano

His music is featured prominently in the 1996 Belgian film Le huitième jour in which he is played by Laszlo Harmati during scenes employing magical realism.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Luis_Mariano; https://www.imdb.com/name/nm0547132/

*****

 

Mexico [Cântărețul Mexican]

 

#todaysmemory #todayspersonality #LuisMariano

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Luis Mariano

Lasă un răspuns