Personalitatea zilei

Gaetano Donizetti

(29 noiembrie 1797 – 8 aprilie 1848)


~ Personalitatea zilei – Today’s Personality ~

 

Gaetano Donizetti (1)Gaetano Donizetti

Domenico Gaetano Maria Donizetti; 29 noiembrie 1797, Bergamo – 8 aprilie 1848, Bergamo

 

Gaetano Donizetti a fost un prolific compozitor italian de muzică cultă și, mai ales, de operă. Opera sa cuprinde 75 de opere, 16 simfonii, 19 cvartete de coarde, 193 de cântece, 45 duete, 3 oratorii, 28 de cantate, concerte instrumentale, sonate și alte piese de muzică clasică. Operele sale, atât în italiană, cât și în franceză reprezintă o etapă de tranziție în dezvoltarea operei între Rossini și Verdi. Alături de Gioachino Rossini și Vincenzo Bellini, Donizetti a fost un compozitor important al stilului de operă bel canto în primii cincizeci de ani ai secolului al XIX-lea.

La fille du regiment

Donizetti a studiat în orașul natal cu Giovanni Simone Mayr, un preot bavarez care a fost director muzical la Santa Maria Maggiore, principala biserică din Bergamo și, de asemenea, compozitor de operă. Ca interpret în cor nu a strălucit, dar Mayr i-a perceput abilitatea muzicală în curs de dezvoltare și i-a asigurat intrarea la Liceo Filarmonico din Bologna, unde a avut o pregătire temeinică în Fugă și Contrapunct, cu abatele Pietro Mattei, cu care a și lucrat o perioadă de timp, respectiv ulterior cu Gioacchino Rossini.

Tatăl său spera că va deveni compozitor bisericesc, dar, deși a compus o mare cantitate de muzică sacră, instinctul său natural era pentru teatru.

A obținut primul său succes cu Enrico di Borgogna, care a apărut pentru prima dată în 1818 la Teatrul San Luca, din Veneția, iar în următorii 12 ani a compus nu mai puțin de 31 de opere, majoritatea acum uitate.

În 1830, Anna Bolena, produsă la Milano, i-a adus faimă în străinătate, în toate capitalele europene și în cele din urmă peste Atlantic.

Anna Bolena (1830) • London Symphony Orchestra, Dirijor Julius Rudel, Cu: Beverly Sills, Paul Plishka, Shirley Verrett, Robert Lloyd etc.

Doi ani mai târziu a obținut un alt succes cu L’elisir d’amore (Elixirul iubirii), o comedie plină de farmec și caracter, cu libretul de Felice Romani, cel mai bun poet de teatru al zilei. Lucrezia Borgia (1833), tot cu un libret de Romani, i-a consolidat reputația, fiind reprezentată la La Scala din Milano și în alte teatre.

L’elisir d’amore Una furtiva lagrima • Leopold Simoneau

Donizetti s-a întors la Napoli pentru producția tragicei sale capodopere, Lucia di Lammermoor (1835).

Opera comică La fille du régiment a câștigat o popularitate enormă de-a lungul anilor.

 

Lucia di Lammermoor ”Regnava nel silenzio”  • Maria Callas

 

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Gaetano_Donizetti

 

***** [In English] *****

Gaetano Donizetti (2). Portrait by Giuseppe Rillosi
Portrait by Giuseppe Rillosi

Gaetano Donizetti

29 November 1797, Bergamo, Lombardy – 8 April 1848, Bergamo, Lombardy

 

Domenico Gaetano Maria Donizetti was an Italian composer whose numerous operas in both Italian and French represent a transitional stage in operatic development between Rossini and Verdi. Along with Gioachino Rossini and Vincenzo Bellini, Donizetti was a leading composer of the bel canto opera style during the first fifty years of the Nineteenth Century.

Donizetti began his musical studies with Giovanni Simone Mayr, a Bavarian priest who was musical director of Santa Maria Maggiore, Bergamo’s chief church, and also a successful composer of opera. As a choirboy Donizetti did not shine, but Mayr perceived in him a nascent musical ability and secured his entry into the Liceo Filarmonico at Bologna, where he had a thorough training in fugue and counterpoint. His father hoped he would become a church composer, but, though he did compose a vast quantity of sacred music, his natural instinct was for the theatre.

Roberto Devereux • Orchestra and Choir of the Teatro Real de Madrid, Musical direction Bruno Campanella,

With: Mariella Devia, Marco Cari, Silvia Tro Santafé, Gregory Kunde, Juan Antonio Sanabria, Andrea Mastroni

Donizetti scored his first success with Enrico di Borgogna, which first appeared in 1818 at the Teatro San Luca, in Venice, and during the next 12 years he composed no fewer than 31 operas, most of them produced at Naples and now forgotten.

Enrico di Borgogna (1818) • Vadstena Academy Orchestra and Choir, Conductor Olof Boman

In 1830 his Anna Bolena, produced in Milan, carried his fame abroad to all the European capitals and eventually across the Atlantic.

Two years later he scored another lasting success with L’elisir d’amore (The Elixir of Love), a comedy full of charm and character with a libretto by Felice Romani, the best theatre poet of the day. Lucrezia Borgia (1833), also with a libretto by Romani, consolidated his reputation at La Scala in Milan and elsewhere.

Lucrezia Borgia  • RCA Italiana Opera Orchestra & Chorus, Conductor Ionel Perlea, Cast: Montserrat Caballé, Alfredo Kraus, Ezio Flagello, Shirley Verrett

Donizetti returned to Naples for the production of his tragic masterpiece, Lucia di Lammermoor (1835).

Lucia di Lammermoor (1835) • Gran Teatre del Liceu, Barcelona, Conductor Marco Armiliato

The opéra comique La fille du régiment (The Daughter of the Regiment) gained enormous popularity over the years…

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Gaetano_Donizetti

*****

 

Sinfonia in re minore per la morte di Capuzzi (1818) • Camerata Budapest; Conductor László Kοvács

 

#personalitateazilei #todayspersonality  #GaetanoDonizetti

1 comentariu la „Gaetano Donizetti