Biserica Sucevița -cover

Mănăstirea Sucevița

5a M. Sucevița

Mănăstirea Suceviţa, monument istoric de seamă al ţării noastre, este o mănăstire ortodoxă, construită între anii 1583–1586 și situată în satul Sucevița din comuna omonină (județul Suceava).

Arhitectura complexului seamănă mai mult a cetate fortificată sau curte domnească, cu zidurile fortificate care desenează perimetrul complexului, cuprinzând central biserica, păstrând şi astăzi farmecul şi atmosfera monahală străveche. În incinta fortificată se găsesc casele domneşti şi chiliile, dar şi un muzeu ce păstrează autentice valori ale artei religioase de secol XV–XVI: sculptură în lemn şi piatră, broderii, argintărie şi manuscrise care au fost dăruite mănăstirii de ctitorii şi de urmaşii acestora.

1 M. Sucevița

2 M. Sucevița Turnul Porții

3 M. Sucevița

4 M. Sucevița

Istoria mănăstirii Suceviţa este legată de numele familiei Movileştilor. Avându-şi începutul într-un modest schit de lemn, atribuit călugărului Pahomie, aşezarea monahală ce astăzi poartă numele de Suceviţa, a luat fiinţă printr-o biserică din zid ridicată la sfârşitul secolului al XVI-lea de Gheorghe Movilă. Cel mai mare dintre fraţii Movilă, acesta a îmbrăcat haina călugărească la mănăstirea Probota, ajungând mitropolit al Moldovei.

5 M. Sucevița

5a M. Sucevița

6 M. Sucevița

7 M. Sucevița

La început o mănăstire de proporţii modeste, al cărei stareţ a fost chiar fondatorul ei, Gheorghe Movilă, Suceviţa a fost zidită cu cheltuiala întregii familii, devenind ulterior o adevărată emblemă a boierilor Movileşti.

Unicitatea monumentului este dată şi de pictura exterioară a cărei strălucire a rezistat, timp de aproape patru veacuri, vremilor şi intemperiilor şi tocmai de aceea, alături de celelalte monumente din nordul Moldovei,  reprezintă valoroase repere în istoria artei universale.

8 M. Sucevița

9 M. Sucevița

10 M. Sucevița

11 M. Sucevița

12 M. Sucevița

13 M. Sucevița

14 M. Sucevița

15 M. Sucevița

16 M. Sucevița

17 M. Sucevița

18 M. Sucevița

19 M. Sucevița

În anul 1993, Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO) a inclus Biserica Învierea Domnului” din cadrul Mănăstirii Sucevița, împreună cu alte șapte biserici din nordul Moldovei (Arbore, Pătrăuți, Moldovița, Probota, Sf. Ioan cel Nou din Suceava, Humor și Voroneț), pe lista patrimoniului cultural mondial, în grupul Bisericile pictate din nordul Moldovei. Mănăstirea Sucevița a fost inclusă pe Lista monumentelor istorice din județul Suceava din anul 2015.

20 M. Sucevița

26 M. Sucevița

25 M. Sucevița

24 M. Sucevița

23 M. Sucevița

22 M. Sucevița

21 M. Sucevița

 

Mai mult: https://manastirea-sucevita.ro/

 

Discover Romania: Mănăstirea Suceviţa [Arhiva TVR]

 

#Romaniafrumoasa #istoriaRomaniei #romanianvisualart #ManastireaSucevita

 

0 comentarii la „Mănăstirea Sucevița

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: