Maria Callas (1923-1977) -cover
Personalitatea zilei

Maria Callas

(2 decembrie 1923 – 16 septembrie 1977)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~

 

Maria Callas (1) La TraviataMaria Callas

Maria Cecilia Sophia Anna Kalogeropoulos; 2 decembrie 1923, New York – 16 septembrie 1977, Paris

 

Maria Callas a fost o renumită soprană, considerată de unii drept cea mai mare cântăreață de muzică de operă din a doua jumătate a secolului al XX-lea, denumită La Divina sau Regina della lirica.

În copilărie, la vârsta de cinci ani, a fost lovită de un automobil și a rămas în stare de comă timp de 22 de zile. Accidentul nu s-a soldat cu urmări, ea dezvoltându-se normal și, având înclinații pentru muzică, a început să ia lecții de pian.

George Bizet – Carmen Habanera (1962)

Cariera de cântăreață lirică a Mariei Callas, a avut o traiectorie fulminantă. Între 1942–1945 a interpretat diferite roluri pe scena Teatrului Regal de Operă din Atena. În 1947 a debutat international la Arena din Verona, în rolul principal în opera La Gioconda de Ponchielli.

Vincenzo Bellini – Norma • Orchestra and Chorus of La Scala Opera House Milan, Conductor Tullio Serafin, Chorus master Norberto Mola (1972)

Între 1942–1945 a interpretat diferite roluri pe scena Teatrului Regal de Operă din Atena, în 1948 a apărut în rolul titular din opera Norma de Vincenzo Bellini pe scena teatrului din Florența, cu un succes deosebit. Începea astfel cariera sa de cântăreață lirică, care va avea o traiectorie fulminantă. În decembrie 1951 a inaugurat stagiunea lirică la Teatro alla Scala din Milano cu opera I vespri siciliani de Verdi, un adevărat triumf marcat de aplauze nesfârșite și de strigăte de bis. Urmează turnee în Italia (Verona, Veneția, Roma) și la Chicago, Metropolitan Opera din New York, Covent Garden din Londra etc.

Maria Callas – Concert la Covent Garden (1962)

Celebrul șef de orchestră, Arturo Toscanini, este cucerit de vocea ei și vrea să-i încredințeze rolul titular în Macbeth de Verdi, dar opera nu a fost inclusă în programul La Scala. Viața Mariei Callas se împarte între diverse reprezentații, călătorii și relații sentimantale, uneori furtunoase, cu regizorul Luchino Visconti, directorul de scenă Franco Zeffirelli, tenorul Giuseppe di Stefano, urmate de căsătoria „destructivă și violentă”, după cum a caracterizat-o ea însăși, cu Aristotel Onassis…

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maria_Callas

 

Callas The Very Best

 

***** [In English] *****

Maria Callas (2)Maria Callas

2 December 1923, New York – 16 September 1977, Paris

 

Maria Callas, Commendatore OMRI (original name Maria Cecilia Sophia Anna Kalogeropoulos) was an American-born Greek operatic soprano who revived classical coloratura roles in the mid-20th century with her lyrical and dramatic versatility.

Her career began in earnest in August 1947, when she appeared in Verona in La Gioconda.

Amilcare Pochielli – La Gioconda (1959)

Her powerful soprano voice, capable of sustaining both lyric and coloratura roles, was, although not perfect in control, intensely dramatic; combined with her strong sense of theatre and her scrupulously high artistic standards, it took her quickly to the forefront of contemporary opera talent.

Giuseppe Verdi – La Traviata • Orchestra and Chorus of La Scala Opera House Milan, Conductor Carlo Maria Giulini (Lyric season 1955–1956)

Her abilities made possible the revival of 19th-century bel canto works, notably those of Vincenzo Bellini and Gaetano Donizetti, that had long been dropped from standard repertoires.

Maria Callas – 50 Most Beautiful Opera Arias

After a final operatic performance as Tosca at Covent Garden (July 1965), Callas made the film Medea (1969). She taught master classes in opera at Juilliard (1972) before a last U.S. and European concert tour (1973–74). By the time of her retirement, she had performed more than 40 different roles and had recorded more than 20 complete operas.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Maria_Callas

*****

 

 

 

Maria Callas – London Farewell Concert (1973) Part I, II, III, IV. V

 

#personalitateazilei #todayspersonality #MariaCallas

----------

*Ediție revizuită și adăugită

5 comentarii la „Maria Callas