Marilyn Monroe (1926-1962)
Personalitatea zilei

Marilyn Monroe

(1 iunie 1926 – 5 august 1962)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~

 

Imperfecțiunea este frumusețe, nebunia este geniu și este mai bine să fii absolut ridicol decât absolut plictisitor

Marilyn MonroeMarilyn Monroe

Norma Jeane Mortensen; 1 iunie 1926, Los Angeles – 5 august 1962, Los Angeles

 

Marilyn Monroe a fost actriță, model, cântăreață, sex simbol și divă pop a secolului al XX-lea. Ascensiunea sa la nivelul de celebritate a început cu selecția pentru a poza în reviste.

Cea mai însemnată parte a filmelor ei au fost făcute pentru 20th Century Fox, unde și-a luat și numele care a făcut-o celebră. După câteva apariții minore în decurs de câțiva ani, Marilyn a început să devină cunoscută pentru talentul ei actoricesc, fiind ajutată și de remarcabila ei prezență scenică. Și-a îndreptat eforturile către apariții mai consistente și, la un anumit moment al carierei sale, a reușit să-și îndeplinească acest scop.

Niagara Kiss (1953)

În anul 1953, Monroe era deja una dintre cele mai cotate actrițe de la Hollywood; avea roluri principale în filmul noir Niagara, care îi punea în evidență latura sexy, și în comediile Gentlemen Prefer Blondes și How to Marry a Millionaire, care i-au definit imaginea drept una de „blondă stupidă”.

În același an, pozele ei nud au fost folosite drept rampă de lansare pentru prima ediție a revistei Playboy. A jucat un rol semnificativ în crearea și managerierea imaginii sale publice pe parcursul carierei sale, dar a fost dezamăgită de rolurile repetitive și de salariul mic oferite de studio. A fost suspendată temporar la începutul anului 1954 pentru că a refuzat un proiect cinematografic, dar s-a întors la faimă în pelicula The Seven Year Itch (1955), unul dintre cele mai mari succese ale întregii sale cariere.

How To Marry A Millionaire Scenes (1953)

Viața privată complicată a lui Monroe a primit multă atenție. S-a luptat cu dependența, depresia și anxietatea. Căsătoriile sale cu fostul jucător de baseball Joe DiMaggio și cu dramaturgul Arthur Miller au fost intens mediatizate, ambele sfârșindu-se cu divorț.

A murit pe 4 august 1962, la vârsta de 36 de ani, din cauza unei supradoze de barbiturice la reședința sa din Los Angeles. Moartea sa a fost stabilită drept cel mai probabil prin suicid, deși mai multe teorii ale conspirației au fost înaintate în ultimele decenii cu privire la modul în care a murit.

Mai mult: Marilyn Monroe [Wikipedia]

 

The Misfits (1961) Table Scene • Marilyn Monroe & Clark Gable

 

***** [In English] *****

Imperfection is beauty, madness is genius and it’s better to be absolutely ridiculous than absolutely boring

MarilynMarilyn Monroe

June 1, 1926, Los Angeles – August 5, 1962, Los Angeles

 

Born Norma Jeane Mortenson she was abandoned by an ill mother to sequence of foster homes. She was almost smothered to death at two, nearly raped at six. At nine, the LA Orphans’ Home paid her a nickel a month for kitchen work while taking back a penny every Sunday for church. At sixteen, she worked in an aircraft plant and married a man she called Daddy; he went into the military, she modeled, they divorced in 1946. She owned 200 books (including Tolstoy, Whitman, Milton), listened to Beethoven records, studied acting at the Actors’ lab in Hollywood, and took literature courses at UCLA downtown. 20th Century Fox gave her a contract but let it lapse a year later. In 1948, Columbia gave her a six-month contract, turned her over to coach Natasha Lytess and featured her in the B movie Ladies of the Chorus (1948) in which she sang three numbers: Every Baby Needs a Da Da Daddy, Anyone Can See I Love You and The Ladies of the Chorus with Adele Jergens (dubbed by Virginia Rees) and others.

Ladies of the Chorus Anyone Can See I Love You

Joseph L. Mankiewicz saw her in a small part in The Asphalt Jungle (1950)

The Asphalt Jungle (1950) The Truth

and put her in All About Eve (1950), resulting in 20th Century re-signing her to a seven-year contract. Niagara (1953) and Gentlemen Prefer Blondes (1953) launched her as a sex symbol superstar.

Some Like It Hot I Wanna Be Loved By You

 

More on: Marilyn Monroe [Wikipedia]

*****

 

Marilyn Monroe – Beyond The Legend

 

#MarilynMonroe #personalitateazilei #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Marilyn Monroe

  1. Pingback: Yves Montand

  2. Pingback: Jean Negulesco

Lasă un răspuns