~ Personalitatea zilei* ~
Marius Bunescu
14 mai 1881, Caracal – 31 martie 1971, București
Marius Bunescu a fost pictor.
Și-a petrecut primii 20 de ani din viață fără a avea un contact efectiv cu pictura, fiind autodidact într-o perioadă în care a încercat mai multe meserii, de la contabil la desenator tehnic. Primele lecții de pictură și desen le-a primit la Constanța, între 1904–1906, de la Dimitrie Hârlescu, care l-a îndrumat spre aprofundarea studiilor în Germania, unde s-a înscris, în 1906, la cursurile Academiei Regale din München. Aici, în timpul studiilor cu Hermann Groeber, a asimilat impresionismul în varianta sa germană și l-a practicat o perioadă, dar s-a eliberat curând de această influență, tematica de care s-a simțit cu predilecție atras, peisajul orașului și imaginea solidității acestuia, aflându-se în incompatibilitate cu modul în care atmosfera tratată impresionist se interpune clarității subiectului.
A mai făcut călătorii de studii, de-a lungul anilor, începând din 1912, în Turcia, Franţa, Italia, Belgia, Olanda, Germania, Grecia etc.
A debutat în 1911, la Salonul Oficial din București, cu cinci lucrări pe care le-a și vândut, iar prima expoziție personală a deschis-o în 1919, la librăria Minerva. De-a lungul carierei sale, a abordat teme diverse, de la peisaj la natură statică, de la portret la compoziție îmbogățind prin creația sa cu notă aparte, distinctă prin amprenta personală și totuși integrată, peisajul modernității artei românești a secolului XX.
Un an mai târziu, a început lunga carieră administrativă, primind conducerea Muzeului „Anastase Simu”, și mai târziu, după moartea colecționarului, a Casei Memoriale „Anastase Simu”. A editat Catalogul Muzeului Simu (1937). Alături de pictură și administrare muzeală, s-a remarcat și în domeniul organizării unui cadru instituțional care să susțină viața artistică, fiind succesiv membru fondator, secretar și președinte al Sindicatului Artelor Frumoase.
După 1949, a preluat conducerea Pinacotecii Naționale a Muzeului de Artă al RPR, iar un an mai târziu, s-a ocupat de amenajarea Galeriei Naționale.
A fost distins cu Premiul Național pentru pictură (1938) și cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Cavaler cl.I.
Personalitatea sa impresionează prin aportul pe care l-a adus vieții artistice românești, atât în planul creației, ca pictor și grafician, cât și în plan administrativ, ca fondator și director al unor muzee și galerii bucureștene.
Mărturisea: „Ar fi fost bine şi de mult interes să fi ţinut un jurnal […]. Am vrut să pictez în cuvinte un om. Omul pe care l-am cunoscut mai bine, din copilărie şi până la bătrâneţe. Omul pe care eu însumi l-am cioplit fără încetare […]. În frânturi de gând ca-n aruncături de penel cu pete multiple de culori ce dau la sfârşit tabloul, am vrut să-l arăt aşa cum este […]”.
Mai mult: Marius Bunescu [Wikipedia]
Sursă fotografii: Bunescu Marius [Artindex]; Marius Bunescu, pictor [Vatra MCP]
***** [In English] *****
Marius Bunescu
14 May 1881, Caracal, Olt – 31 March 1971, Bucharest
Marius Bunescu was a Romanian painter, organizer of the National Museum of Art, and director of the Anastase Simu Museum.
He studied painting in Berlin with Hermann Groeber in whom workshop he completed his training. Here he assimilates the impressionism in the German version and practiced it for a while, but soon is released of this influence.
He debuted in 1911, at the Official Hall in Bucharest, with five artworks that it sells, and his first solo exhibition was open in 1919, at the Minerva library.
More on: Marius Bunescu [Wikipedia]
*****
#MariusBunescu #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
0 comentarii la „Marius Bunescu”