12 - Constantin-Brancusi-cu-Augustus-John-si-Frank-Owen-Dobson-National-Portrait-Gallery-detail
Amintirile zilei Romanian Visual Art

Prima expoziție personală Brâncuși, la New York

(12 martie 1914)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Foto: Constantin Brancusi cu Augustus John și Frank Owen Dobson – National Portrait Gallery

 

Prima expoziție personală Brâncuși, la New York

12 martie 1914

La prima expoziție americană la care a participat, la The Armory Show (15 februarie 1913), sculptorul român Constantin Brâncuși se afișa pe aceeași listă cu mulți artiști foarte valoroși. 200 000 de oameni au vizitat expoziția. La acea expoziție, Constantin Brâncuși a expus cinci sculpturi de ghips și marmură care au schimbat radical cursul sculpturii moderne.

Un an mai târziu, Brâncuși era invitat să țină o expoziție solo de sculptură, tot la New York. Prima expoziție personală a lui Constantin Brâncuși a fost organizată de Alfred Stieglitz și Edward Steichen la Photo Secession Gallery, în perioada 12 martie–1 aprilie, fiind expuse 8 opere în marmură, lemn și bronz.

Sleeping Child
Copil dormind/Sleeping Child

A fost un moment de senzație în lumea artistică, mai ales că, impresionat de cele văzute, bogatul colecționar american John Quin i-a cumpărat pe loc mai multe lucrări, care aveau să-i asigure în viitor un trai decent și sursele materiale necesare creației sale artistice.

Încă de la prima lor sosire pe pământ american, sculpturile lui Constantin Brâncuși au avut un public numeros și entuziast la New York, toate lucrările fiind vândute într-un interval de timp foarte scurt. Cu expoziția de la Armory a început de fapt cariera lui Brâncuși, americanii au înțeles de la început profunzimea demersului său artistic.

Head of a Sleeping Child, 1907
Cap de copil adormit/Head of a Sleeping Child, 1907

 

De atunci, forma pură a sculpurilor sale abstracte a cucerit lumea colecționarilor de artă, care plătesc sume exorbitante pentru a-i achiziționa operele, iar galeriile de artă celebrează genialitatea sculptorului prin expoziții aniversare. Aproximativ 90% din lucrările vândute de Brâncuși în timpul vieții sunt în Statele Unite.

New York-ul a fost practic locul în care cariera lui Brâncuși s-a desfășurat. „Fără Americani nu aș fi reușit niciodată să creez toate acestea, probabil ca nici nu aș fi existat” declara Brâncuși în 1955 ziarului New York Times cu prilejul primei sale retrospective de la muzeul Guggenheim

Suffering, 1907
Suferință/Suffering, 1907

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i

 

***** [In English] *****

Brancusi’s first personal exhibition, in New York

March 12, 1914

Constantin Brâncuși (19 February 1876 – 16 March 1957) was a Romanian sculptor, painter and photographer who made his career in France. Considered a pioneer of modernism, one of the most influential sculptors of the 20th-century, Brâncuși is called the patriarch of modern sculpture.

The exhibition was organized by Alfred Stieglitz and Edward Steichen at the Photo Secession Gallery in New York. 8 works of marble, wood and bronze were exhibited. It caused an enormous sensation. American collector John Quin buyed several sculptures.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Constantin_Br%C3%A2ncu%C8%99i

*****

Paul Kasmin Gallery, 2013

#amintireazilei #ConstantinBrancusi #romanianvisualart #todaysmemory

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Prima expoziție personală Brâncuși, la New York

Lasă un răspuns