Amintirile zilei Istoria românilor

Biserica Stravropoleos

Biserica Stavropoleos. Pictură De Carol Popp De Szathmari -cover21

~ Amintirile zilei – Today’s Memories* ~

 

Foto: Biserica Stavropoleos – Pictură de Carol Popp de Szathmari

 

Biserica Stravropoleos

30 octombrie 1724

6 Biserica Stavropoleos

Biserica Stravropoleos a fost ridicată în timpul celei de-a doua domnii în Țara Românească a lui Nicolae Mavrocordat (1719–1730), de către arhimandritul Ioanichie Stratonikeas. Monahul a venit în Muntenia de la Mănăstirea Gura, metoc al Mitropoliei Pogoniana. Inițial construindu-se doar un simplu han, locul a devenit în scurt timp potrivit pentru un sfânt lăcaș de rugăciune.

5 Biserica si hanul Stavropoleos. Acuarelă de Henric Trenk, 1852
Biserica si hanul Stavropoleos. Acuarelă de Henric Trenk, 1852

În 1722, Arhimandritul Ioanichie a cumparat de la jupâneasa Despa locul pe care avea să-și zideasca hanul și biserica, peste drum de biserica Ghiormei Banul. A mai cumpărat în 1724, de la Serdarul Grigorașcu Greceanu un stânjen de loc, „ca sa-i incapa altarul”.

Biserică ortodoxă, construită în stil brâncovenesc, cu hramul Sf. Arhangheli Mihail și Gavriil, este unul dintre cele mai importante monumente de arhitectură din perioada fanariotă. Numele Stavropoleos este forma românească a cuvântului grecesc Stauropolis, care se traduce prin Orașul Crucii. Conform pisaniei de deasupra ușii de intrare, scrisă în grecește și românește, la data de 30 octombrie 1724 biserica era terminată.

2 Biserica Stavropoleos. Pictură De Carol Popp De Szathmari
Pictură de Carol Popp de Szathmari

În 1802, biserica a suferit numeroase stricăciuni care au reclamat grabnice reparații, care au început în anul 1803. Biserica a fost avariată foarte grav de cutremurul din 1838, egumenul Leontie neputând-o repara. Deși s-a cerut în repetate rânduri dărâmarea bisericii și construirea unei biserici noi, în 1858 arhitectul Slater, prin raportul său susținea din nou necesitatea unei restaurari înțelepte a bisericii, respectând arhitectura și decorațiile originale.

Din construcția inițială a incintei mănăstirii și hanului s-a păstrat numai biserica, una dintre cele mai reprezentative ctitorii post brâncovenești. Celelalte clădiri sunt rezultatul unui vast proiect de restaurare și construcție început în 1897, după planurile arhitectului Ion Mincu.

4 Biserica Stavropoleos. Foto Carol Popp De Szathmary, 1867 (2)
Foto Carol Popp de Szathmari, 1867

Între 1904–1940, biserica a fost doar monument istoric, iar in incintă s-au depozitat elemente de arhitectură și pietre funerare de la bisericile demolate în centrul vechi al Bucureștiului. În 1940 biserica s-a redeschis cultului prin grija preotului Dimitrie Iliescu-Palanca și a lui Octavian Dobrin, epitropul bisericii.

3 Biserica Stavropoleos. Foto Carol Popp De Szathmary, 1867 (1)
Foto Carol Popp de Szathmari, 1867

În incinta mănăstirii s-au amenajat o bibliotecă (conține, printre altele, cea mai mare colecție de cărți de muzică bizantină), o trapeză și o colecție de obiecte vechi bisericești, unele recuperate de la bisericile dărâmate în timpul regimului comunist.

În anul 2008, a redevenit mănăstire de măicuțe, stareță fiind monahia Mihaela Luchian.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Biserica_Stavropoleos

și: https://www.crestinortodox.ro/biserici-manastiri/mitropolia-munteniei-dobrogei/biserica-stavropoleos-68178.html

 

Mănăstirea Stavropoleos, partea I

 

8 Biserica Stavropoleos

 

9 Biserica Stavropoleos

 

10 Biserica Stavropoleos

 

***** [In English] *****

Stavropoleos Church

October 30, 1724

 

7 Biserica Stavropoleos

Stavropoleos Monastery (Mănăstirea Stavropoleos), also known as Stavropoleos Church (Biserica Stavropoleos) during the last century when the monastery was dissolved, is an Eastern Orthodox monastery for nuns in central Bucharest, Romania. Its church is built in Brâncovenesc style, one of the most important architectural monuments of Phanariot period. The name Stavropoleos is a Romanian rendition of a Greek word, Stauropolis, meaning „The city of the Cross”. One of the monastery’s constant interests is Byzantine music, expressed through its choir and the largest collection of Byzantine music books in Romania.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Stavropoleos_Monastery

The contemporary photos are #myphotos

*****

 

Mănăstirea Stavropoleos, partea a II-a

 

#amintirilezilei #istoriaRomanilor #romanianvisualart #todaysmemories #BisericaStravropoleos #StavropoleosChurch

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Biserica Stravropoleos

Lasă un răspuns