~ Personalitatea zilei* ~
Dan Andrei Aldea
9 martie 1950, București – 18 ianuarie 2020, Călărași
Dan Andrei Aldea a fost cântăreț, poliinstrumentist (chitară, vioară, claviaturi, blockflöte, muzicuță, chitară bas), aranjor și compozitor. A absolvit Conservatorul „Ciprian Porumbescu”, secția Vioară, la clasa lui Dan Cumpăta, în 1973.
A studiat în paralel muzica clasică și muzica rock; a făcut parte din mai multe formații, precum: Dacicus, Memphis.
Dan Andrei Aldea – Brad bătrân (1978)
În 1968, alături de bateristul Marian Toroimac, a intrat în formația Sfinx a regretatului Bibi Ionescu, după un an s-a impus ca lider al formației Sfinx, transformând-o în una dintre cele mai de succes formații românești de rock progresiv.
Sfinx – Din nou acasă (1978)
A participat ca solist vocal, instrumentist, compozitor sau aranjor pentru câteva sute de piese, sub nume propriu sau în ajutorul altor muzicieni. A abordat o paletă stilistică largă, pe care a extins-o cu atât mai mult după stabilirea sa în Germania: muzică clasică, blues, rock, reggae, pop-rock, folk, jazz, country.
Sfinx – Zamolxe [Album]
Este considerat unul dintre cei mai creativi chitariști români, fiind apreciat și ca un bun tehnician.
A compus și interpretat cu Sfinx piese precum: Șir de cocori, Om bun, albumul-concept Zalmoxe, piesele Din nou acasă, Fetele albine etc. A participat în calitate de compozitor sau instrumentist la înregistrarea discurilor unor artiști ca Dida Dragan, Anda Calugareanu, Mircea Vintila, Vali Sterian.
Nunta de Piatră (1972)
A fost implicat și în lumea teatrului și filmului, scriind muzică de scenă, dar și coloana sonoră pentru filmul Nunta de piatră (în colaborare cu Dorin Liviu Zaharia).
Tot pentru scenă, a scris singur sau cu ajutorul celorlalți membri Sfinx, muzica spectacolelor Suferințele tânărului W (Goethe), Elisabeta I, A douăsprezecea noapte (Shakespeare). Din muzica acestuia din urmă a rămas celebru Cântecul bufonului.
Cântecul bufonului Dan Andrei Aldea și Ion Caramitru la Gala Premiilor UNITER, 2016
În 1981, cu ocazia unui contract cu formația în Belgia, Dan Andrei Aldea nu a mai revenit în țară, cerând drept de azil politic. S-a stabilit la Munchen, Germania, unde și-a deschis un studio de înregistrări, Dan’s Own și s-a specializat ca aranjor, instrumentist de studio.
În 2014 a revenit în România şi a susţinut atunci un concert alături de Pasărea Colibri. Lucra în studioul amenajat la Fântâna Doamnei, lângă Bucureşti.
Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dan_Andrei_Aldea
Poveşti de viaţă cu… cântec – Dan Andrei Aldea
***** [In English] *****
Dan Andrei Aldea
9 March 1950, București – 18 January 2020, Călărași
Dan Andrei Aldea was a Romanian multi-instrumentalist (guitars, violin and keyboards, mainly) and vocalist, best known for his work with the band Sfinx, but also for his solo career.
Hea was born in Bucharest, where he graduated from the Music Academy, and was known as one of the best electric guitar players from Romania. Aldea has lived in Germany since 1981, after defecting. Just before defecting, he had played for several months in a night club in Belgium with his band Sfinx.
Dan Andrei Aldea – Quitar Solos
Along with Dorin Liviu Zaharia, he composed the music for the movie Nunta de piatră (The Stone Wedding).
More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Dan_Andrei_Aldea
*****
Dan Andrei Aldea – Concert Gala Folk ”Floare de Colț”, Sighet 2015
#DanAndreiAldea #personalitateazilei #romanianmusic #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: 2 Septembrie în istoria românilor
Pingback: 25 Septembrie în istoria românilor