Cezar Petrescu (1892-1961) -cover
Personalitatea zilei

Cezar Petrescu

(1 decembrie 1892 – 9 martie 1961)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Cezar Petrescu

1 decembrie 1892, Hodora–Cotnari, Iași – 9 martie 1961, București

Cezar Petrescu (1)21

Cezar Petrescu a fost romancier, nuvelist, traducător și gazetar, membru titular (din 1955) al Academiei Române.

S-a născut într-o familie de intelectuali cu șapte copii. A debutat ca scriitor încă de când când era elev, cu nuvela Scrisori în cunoscuta revistă Sămănătorul.

A obținut licența în Drept în anul 1915, dar nu a profesat niciodată ca jurist, dedicându-se scrisului. Despre Cezar Petrescu s-a spus că a fost primul scriitor profesionist, pentru că toată viața n-a avut altă sursă de venit decât scrisul.

Ușurința de a scrie era de mult recunoscută de autor, cu toate avantajele și neplăcerile ei. Nota tot ce vedea, încă din copilărie. Scriitor fecund, care, pe urmele lui Honoré de Balzac, aspira să scrie o nouă Comedie umană, numită Cronica românească a veacului XX, a fost cunoscut, totodată, ca unul dintre cei mai de seamă gazetari ai primei jumătăți a secolului trecut.

Atras de gazetărie, a debutat în revista Facla, condusă de N.D. Cocea, publicând în 1912, o suită de articole: După un Congres, Pentru un scrib naționalist, Răzbunarea lor. A fost redactor la Adevărul, Dimineața, Bucovina, Țara nouă, Voința, fondator al ziarelor Cuvântul și Curentul și, alături de Pamfil Șeicaru al revistei Hiena, director al ziarului România și al revistei România literară. Alături de Lucian Blaga și Adrian Maniu a creat, de asemenea, revista Gândirea.

Cezar Petrescu – Calea Victoriei Teatru Radiofonic

A debutat editorial cu Scrisorile unui răzeș (1922), publicată în mare parte în Hiena și Gândirea. A fost un scriitor de mare inspirație, deși tinerețea i-a fost profund marcată de boală și depresii. Opera sa cuprinde aproximativ 70 de volume, romane: Rodul pământului, Întunecare, Calea Victoriei, Baletul mecanic, Greta Garbo, Duminica orbului, Oraș patriarhal; nuvele: Scrisorile unui răzeș, Flori de gheață; piese de teatru: Nepoții gornistului; proză fantastică și literatură pentru copii: Fram, ursul polar, Omul de zăpadă, Neghiniță; studii, note de călătorie și memorialistică.

Fram Ursul Polar (Miniserial TV, 1983) • Violeta Andrei, Carmen Galin, Octavian Cotescu, Dem Rădulescu, Sebastian Papaiani, Gina Patrichi, Mitică Popescu etc.

A publicat în ziarul Cuvântul fragmente din romanul Întunecare (1924–1928) – o frescă a societății românești din primul război mondial, ciclul de foiletoane Carnet de vară, Scrisori din Paris, precum și numeroase alte articole și fragmente literare.

Se spune că nu revenea niciodată asupra a ceea ce scria; trimitea la tipar manuscrisul în prima formă, evitând să se apuce chiar și de prima corectură.

Duminica orbului Teatru Radiofonic • Ana Ciontea, Florian Pittiș, Mircea Albulescu, Ileana Predescu, Adina Popescu, Geo Costiniu, Ion Pavlescu, Mihai Mereuță, Marcel Iureș etc.

Un aspect mai puțin cunoscut al personalității scriitorului a fost și pasiunea lui pentru grafică. Desena mai ales portrete, majoritatea lucrărilor erau realizate în tuș și creion negru, desene pe care nu le semna.

A fost distins pentru opera sa cu Premiul național pentru literatură (1931) și Premiul de Stat pentru dramaturgie (1952) pentru piesa Nepoții gornistului, în colaborare cu Mihail Novicov.

S-a stins din viață după o lungă suferință la vârsta de 69 de ani.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Cezar_Petrescu

 

Muzeul memorial Cezar Petrescu Bușteni, Prahova

 

***** [In English] *****

Cezar Petrescu

1st December 1892, Cotnari, Iași County – 9 March 1961

Cezar Petrescu (2)

Cezar Petrescu was a Romanian journalist, novelist and children’s writer.

As a journalist, Cezar Petrescu made himself known as one of the editors of the magazine Gândirea, (Thinking) alongside Nichifor Crainic and Lucian Blaga. For a long time, he was a member of the National Peasants’ Party, and wrote extensively for its press, especially for Aurora.

Cezar Petrescu – Apostol Teatru Radiofonic • Virgil Ogăşanu, Radu Beligan, Mariana Mihuţ, George Constantin, Mircea Albulescu, Ştefan Mihăilescu-Brăila, Dina Cocea, Mitică Popescu, Florin Zamfirescu, Rodica Mandache, Dan Condurache etc.

His major work consists of novels such as Întunecare (Darkening, 1928), Calea Victoriei (the name of a Bucharest avenue, 1930), Duminica orbului (The Blind Man’s Sunday, 1934), and Noi vrem pământ (We Demand Land, 1938).

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Cezar_Petrescu

*****

 

Cezar Petrescu – Întunecare Teatru Radiofonic • Constantin Codrescu, Elena Sereda, Nicu Dimitriu, Vili Ronea, Alexandru Critico, Mircea Anghelescu, Valeria Gagealov, Benedict Dabija etc

 

#personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality #CezarPetrescu

----------

*Ediție revizuită și adăugită