~ Personalitatea zilei* ~
Elisa Leonida Zamfirescu
10 noiembrie 1887, Galați – 25 noiembrie 1973, București
Elisa Leonida Zamfirescu a fost ingineră și inventatoare din România.
Provenea dintr-o familie cu părinți intelectuali și 10 frați, toți intelectuali, dintre care: Gheorghe Leonida (sculptor, a realizat capul celebrei statui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro), Adela (medic oftalmolog, directoarea spitalului Vatra Luminoasă ), Dimitrie Leonida (inginer energetician, creator al Muzeului Tehnic care îi poartă numele).
După terminarea liceului, s-a înscris la Școala de Poduri și Șosele din București (Politehnica de astăzi), dar a fost respinsă din cauza prejudecăților vremii, care refuzau dreptul femeilor de a urma o astfel de facultate. Aceste prejudecăți nu au oprit-o însă din opțiunea de a urma o facultate de inginerie. Astfel, în 1909, a plecat la Berlin și s-a înscris la Academia Regală Tehnică din Berlin, devenind prima femeie studentă a acestei universități. Și acolo a fost acceptată cu greu, din cauza acelorași prejudecăți. Rectorul s-a simțit obligat să-i atragă ferm atenția să „nu cumva să dea prilej de nemulțumire, ea fiind un caz aparte”. La cererea ei de înscriere, decanul Hoffman s-a lăsat convins cu greu, invocând ca argument chemarea esențială a femeii, cei trei K – Kirche, Kinder, Kuche (biserica, copiii, bucătăria). Același decan, dar și alți profesori, în timpul studiilor și în laboratoare, o ocoleau, ignorându-i prezența. Cu răbdare, cu dârzenie și cu silință, a transformat prejudecățile, ostilitatea și privirile batjocoritoare în admirația generala și chiar a decanului Hoffman, care, înmânându-i diploma, a declarat, printre altele: „Die Fleissigste der Fleissigsten” (cea mai silitoare dintre silitori). A fost prima femeie inginer din Europa și prima femeie inginer chimist din lume. Deși i s-a oferit un post de inginer la firma BASF din Germania, Elisa s-a întors în țară, reușind, cu greu, să obțină un post de inginer la laboratorul Institutului Geologic din București.
După puțin timp, a început primul război mondial. Cu riscul vieții, a mers pe front, unde a desfășurat o intensă activitate în cadrul organizației Crucea Roșie, ajutând la diminuarea suferințelor soldaților răniți.
I s-a încredințat conducerea unor spitale de campanie în apropiere de Mărășești. Pentru activitatea sanitară, a fost decorată cu ordine și medalii românești și străine. Tot pe front l-a întâlnit pe viitorul său soț, fratele scriitorului Duiliu Zamfirescu, inginerul Constantin Zamfirescu, cu care s-a căsătorit, pe front, la Ghidigeni, în 1918. La nuntă a participat și Regina Maria.
După război, și-a reluat activitatea la Institutul Geologic, fiind șefă a laboratoarelor, membră a Asociației Generale a Inginerilor din România și membră a Asociației Internaționale a Femeilor Universitare. S-a preocupat de analiza apei potabile, a diverselor minerale, petrol, gaze, cărbuni, bituminide solide, roci de construcție și de prepararea minereurilor, semnând 85 000 buletine de analize, ale căror rezultate au fost publicate în seria Studii economice, editată de Institutul Geologic. A participat la importante studii de teren, privind în special identificarea şi analiza unor noi resurse de cărbune, de şisturi bituminoase, de gaze naturale, crom, bauxită sau cupru, cărora le-a consacrat şi monografii: Contribuţiuni la studiul bauxitelor din România (1931) şi Studiul chimic al cromitelor din Munţii Orşovei (1939). Tot ea a pus în evidenţă calităţile bentonitei în filtrarea vinului.
În paralel a activat şi ca profesoară de fizică şi chimie la Şcoala de Fete „Pitar Moş” sau la Şcoala de Electricieni şi Mecanici, condusă de fratele ei Dimitrie, din Bucureşti. A profesat până la 1 mai 1963 când a ieşit la pensie, la vârsta de 75 de ani. A fost prima femeie membră AGIR.
Mai mult: Elisa Leonida Zamfirescu [Wikipedia]
Români care au schimbat lumea: Elisa Leonida Zamfirescu
***** [In English] *****
Elisa Leonida Zamfirescu
10 November 1887, Galati – 25 November 1973, Bucharest
Elisa Leonida Zamfirescu was a Romanian engineer who was one of the first women to obtain a degree in engineering. She was born in the Romanian town of Galați but qualified in Berlin.
Due to prejudices against women in the sciences, Zamfirescu was rejected by the School of Bridges and Roads in Bucharest. In 1909 she was accepted at the Royal Academy of Technology Berlin, Charlottenburg. She graduated in 1912, with a degree in engineering, been among the world’s first females engineer, along Alice Perry and Nina Cameron Graham.
Who was Elisa Leonida Zamfirescu? Everything about „first female engineer” Elisa Leonida Zamfirescu
Returning to Romania, Zamfirescu worked as an assistant at the Geological Institute of Romania. During World War I, she joined the Red Cross and ran a hospital at Mărășești. In 1917 her hospital received the wounded from the Battle of Mărășești between the German and the Romanian armies. It was a victory by Romania over 28 days during which there were over 12,000 Romanian and over 10,000 of the invaders who were wounded.
After the war, Zamfirescu returned to the Geological Institute. She led several geology laboratories and participated in various field studies, including some that identified new resources of coal, shale, natural gas, chromium, bauxite and copper. Zamfirescu also taught physics and chemistry.
More on: Elisa Leonida Zamfirescu [Wikipedia]
*****
ELISA LEONIDA ZAMFIRESCU – WikiVidi Documentary
#ElisaLeonidaZamfirescu #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
---------- *Ediție revizuită și adăugită
Pingback: Dimitrie Leonida