Dimitrie Leonida (1883-1965) -cover
Personalitatea zilei

Dimitrie Leonida

(23 mai 1883 – 14 martie 1965)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Dimitrie Leonida (1)Dimitrie Leonida

23 mai 1883, Fălticeni – 14 martie 1965

 

Inginer specialist în energetică, membru titular (din 1935) al Academiei de Științe din România.

Fiu al ofițerului Atanase Leonida și al Matildei Leonida (o franțuzoaică din Paris, născută Gill), a fost primul născut într-o familie foarte numeroasă, cu 10 copii. Au devenit toți intelectuali, iar cinci dintre aceștia au ajuns personalități ale României moderne: Natalia Leonida, licențiată a Facultății de Litere de la Sorbona, și în Filologie modernă la Universitatea București, a fost profesoară de Limba franceză la Liceul „Frații Buzești” din Craiova, directoare a Liceului de fete „Regina Maria” din București. Elisa Leonida-Zamfirescu a fost prima femeie inginer din Europa și prima femeie inginer chimist din lume, șefă a laboratoarelor Institutului Geologic al României. Adela Leonida-Paul a fost medic oftalmolog, primul specialist român care a utilizat curentul electric în tratamentul cataractei, medicul oftalmolog al Casei Regale a României, directoarea spitalului Vatra LuminoasăGheorghe Leonida a fost sculptor, a realizat capul celebrei statui Cristos Mântuitorul din Rio de Janeiro.

Familia Leonida a dus o viață aproape nomadă, Anastase Leonida (colonel, apoi general la arma Geniu) având misiuni de coordonare a mari lucrări militare și civile de pe teritoriul foarte tinerei Românii. Leonida a peregrinat cu familia, urmând  școala la Galați, Buzău, București, unde a făcut și primele două clase de liceu, ca extern la Liceul Sf. Sava, clasele 3 și 4 de liceu la Gimnaziul „Mircea cel Bătrân” din Constanța, iar din clasa a 5-a la Liceul „Mihai Viteazul” din București. În ultimul an al liceului s-a retras de la școală și s-a pregătit în particular, după care a susținut cu succes toate examenele.

Pasiunea pentru tehnică a fost hotărâtoare atunci când și-a ales profesia, el dorind să devină inginer. A studiat electricitatea la Politehnica din Charlottenburg, lângă Berlin (1903–1908).

În anul IV a conceput proiectul unui metrou, „Metropolitanul din București”, cu linia principală Gara de Nord–Sf. Gheorghe–Calea Moșilor și ramificația Sf. Gheorghe–Filaret, fiind printre cei dintâi care au propus construirea unei rețele de metrou în București, iar proiectul de diplomă a avut tema Complexul hidrotehnic și hidroenergetic al Bistriței din regiunea Bicaz.

A primit oferte de serviciu de la renumita firmă Siemens pentru un contract pe 5 ani și de la Școala Politehnică din Charlottenburg pentru un post de asistent, dar s-a întors în România în 1908, cu titlul de Elektroingenieur și s-a angajat la Primăria capitalei, unde s-a ocupat de verificarea instalațiilor electrice noi, care urmau să fie racordate la rețea, de problema tramvaielor, a abordat problema metroului, al cărui prim proiect îl făcuse deja și de construirea unui canal navigabil Argeș–București–Dunăre, cu port la București și centrale hidroelectrice la București, Orăști, Budești, Fundeni. A înființat prima Școală de Electricieni și Mecanici din România (1908), care va funcționa peste 45 de ani, pregătind mii de specialiști din domeniul electric și mecanic, iar în 1909, a înființat primul muzeu tehnic din România, actualul Muzeu Tehnic „Prof. ing. Dimitrie Leonida”, pe care l-a donat în 1951 statului român.

A proiectat: Centrala termoelectrică de la Grozăvești (1912) și Centrala de la Botoșani (1914). A înființat societatea Energia, prima societate particulară românească din domeniul electrotehnic (1913), împreună cu inginerii Nicolae Caranfil (viitorul director al Societății Comunale București și al Societății Generale de Gaz și de Electricitate), Christea Niculescu și profesorul Andronescu, o fabrică de materiale electrice operată de ingineri români în București (1914).

În 1921, Dimitrie Leonida a editat prima revistă cu tematică energetică din România, care purta numele Energia. A organizat în Parcul Carol I Prima Expoziție a Electricității din România (1928).

Dimitrie Leonida [TVR]

Profesor universitar la Timișoara (1924–1941) și București (1941–1945), a participat la planul de electrificare a României.

A fost membru al primului birou de conducere al Comitetului Electrotehnic Român, membru în Consiliul superior al apelor și în Consiliul superior al administrației întreprinderilor și avuturilor publice, administrator și apoi director tehnic la Societatea Generală de Gaz și Electricitate (1937–1942), director al Direcției electrificării din CFR (1942–1945), consilier superior al CFR (1945–1948). În anul 1948 a ieșit la pensie, continuând să lucreze în Consiliul superior al CFR și la Institutul de studii și proiectări hidroenergetice (ISPE), apoi consilier al Departamentului Energiei Electrice (1950-1955).

A fost membru al American Institute of Electrical Engineers, al American Associations for the Advencement of Science, și al Royal Society of Arts din Londra. A fost laureat al Premiului de Stat clasa I și al Premiului de Stat pentru întreaga sa activitate științifică didactică și pentru pregătirea de cadre în domeniul energetic (1954). În anul 1961 a fost distins cu Ordinul Muncii clasa I.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Dimitrie_Leonida

 

Muzeul Tehnic Dimitrie Leonida

 

***** [In English] *****

Dimitrie Leonida (2)Dimitrie Leonida

23 mai 1883, Fălticeni – 14 martie 1965

 

Dimitrie Leonida was a Romanian energy engineer.

Born in Fălticeni, his father Atanase was a cavalry officer, while his mother (née Gill) was the daughter of a French building engineer. He had seven surviving siblings, and despite the family’s financial difficulties, all had distinguished careers, including Elisa Leonida Zamfirescu and Gheorghe Leonida – sculptor, he made the head of the famous Christ the Redeemer statue in Rio de Janeiro.

Frequently moving due to Atanase’s profession, Dimitrie ultimately graduated from ”Mihai Viteazul” National College in Bucharest. He then entered the Technical University of Berlin, graduating with distinction in 1908. While a student, he proposed a subway system for Bucharest.

His thesis proposed what would become the Bicaz-Stejaru Hydroelectric Power Station late in his life, and he spent years advocating for the project. Meanwhile, after returning to Romania, Leonida was hired to direct electrification at Căile Ferate Române railway carrier. For decades, he promoted the electrification of Romania. In 1908, he founded the country’s first school for electricians and mechanics, teaching there without pay for 44 years. He also taught at Politehnica University of Timișoara (1924-1941) and at Politehnica University of Bucharest (1941-1945).

In 1909, he founded what would become the ”Dimitrie Leonida” Technical Museum.

The Communist regime awarded him the State Prize in 1954 and the Order of Labor in 1961.

The Dimitrie Leonida station of the Bucharest Metro is named after him.

More on: Dimitrie Leonida [Wikipedia]

 

#DimitrieLeonida #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Dimitrie Leonida