România frumoasă

Maurice Chevalier

Maurice Chevalier (1888-1972) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Maurice Chevalier (1) YoungMaurice Chevalier

Maurice-Edouard Saint-Léon Chevalier; 12 septembrie 1888, Paris – 1 ianuarie 1972, Paris

 

Maurice Chevalier a fost un actor francez de teatru și film și un cântăreț de operetă, cu o mare contribuție la stabilirea genului de film muzical.

A devenit vedetă a comediilor muzicale, apărând de la o vârstă fragedă în public, ca dansator și cântăreț. În 1901 și-a făcut intrarea în show business, la frageda vârstă de 13 ani. El cânta pe gratis într-o cafenea unde a fost văzut de un cunoscut membru al unui teatru care i-a sugerat să dea o probă pentru un musical. Chevalier a făcut acest lucru și a obținut rolul. În 1909, a devenit partenerul de scenă al celei mai mari vedete feminine din Franța vremii respective, Mistinguett. Cei doi au început mai apoi o lungă relație amoroasă.

Y’a d’la joie

În primul război mondial, s-a înrolat în armată, a fost împușcat în spate, a obținut decorația Crucea Războiului și a fost făcut prizonier de război. După război, a devenit cunoscut în Marea Britanie și a început o carieră în film. De asemenea, a făcut prima încercare de a avea o carieră pe Broadway, însă a trebuit să renunțe la teatru vreme de câteva luni, din cauza unei căderi psihice. Până în 1929, și-a revenit și s-a mutat la Hollywood, unde a obținut primul său rol într-un film american, Innocents of Paris.

Every Little Breeze Seems To Whisper Louise (1932)

În 1930, Chevalier a fost nominalizat la premiile Oscar pentru cel mai bun actor, pentru două roluri, din filmele The Love Parade și The Big Pond.

The Love Parade ”My love parade” (1929)

S-a întors în țara natală în anul 1935 și și-a petrecut cea mai mare parte din al doilea război mondial izolat de lume, având totuși scurte apariții în public. După război, s-a afirmat că a colaborat cu regimul de la Vichy, însă aceste susțineri au fost combătute, iar Chevalier a fost achitat în mod oficial.

Maurice Chevalier & Hermione Gingold – I Remember It Well (1958)

În anii ’50–’60, a câștigat în popularitate datorită aparițiilor în filmul musical Gigi (1958), cu Leslie Caron și Hermione Gingold, împreună cu care a interpretat cântecul I Remember It Well și în câteva filme ale lui Walt Disney.

În total, a jucat în peste 60 de filme. Semnul distinctiv al marelui actor era o pălărie de paie (canotieră), pe care o purta întotdeauna pe scenă, alături de costum. Maurice Chevalier are o stea pe faimoasa Hollywood Walk of Fame.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Maurice_Chevalier

 

***** [In English] *****

Maurice Chevalier (2)

Maurice Chevalier

Maurice-Edouard Saint-Léon Chevalier; 12 September 1888, Paris – 1 January 1972, Paris

 

Maurice Chevalier was a debonair French musical-comedy star best known for witty and sophisticated films that contributed greatly to the establishment of the musical as a film genre during the early 1930s. Characterized by a suave manner and using a cane and tilted straw hat and an exaggerated French accent as his trademarks, he also gained international fame as a stage personality.

Valentine (1935)

Chevalier made his debut as a Parisian café singer in 1901. By the 1920s he was a famous entertainer in French musical revues and was appearing in French films. His first Hollywood film, The Innocents of Paris (1929), was the prototype of the popular gay and charming musicals that followed…

Paris Sera Toujours Paris

Chevalier played in 60 movies, including The Love Parade, Love Me Tonight,

Love Me Tonight Mimi (1932)

The Big Pond, Love in the Afternoon, Gigi, Can-Can, Fanny, Monkeys Go Home, etc.

Gigi Thank Heaven for Little Girls

In 1970 he sang the title song of Disney’s The AristoCats.

The Aristocats

In 1958 Maurice Chevalier received an honorary Academy Award for his more than 50 years of contributions to the entertainment field.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Maurice_Chevalier

 

Maurice Chevalier „60 ans de chansons” [Coffret Decca – stéréo] (1965)

 

#todaysmemory #todayspersonality #Maurice Chevalier

----------

*Ediție revizuită și adăugită

1 comentariu la „Maurice Chevalier

  1. Pingback: Édith Piaf

Lasă un răspuns