România frumoasă

Édith Piaf

Édith Piaf (1915-1963) -cover

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Există tăceri care spun multe, aşa cum există cuvinte care nu înseamnă nimic

Édith Piaf (1)Édith Piaf

Édith Giovanna Gassion; 19 decembrie 1915, Belleville, Paris – 11 octobrie 1963, Grasse

 

Édith Piaf a fost o actriță, cântăreață și textieră franceză de mare succes, care a consacrat, atât în Franța cât și în întreaga lume, genul „chanson réaliste” (cunoscut cel mai adesea doar ca chanson).

Milord

În cultura franceză și europeană a secolului 20, șansonetista franceză, cunoscută și sub numele de alint de Privighetoarea, ocupă un loc unic, exprimând prin vocea și interpretările sale deosebite, angoasa și frământările unei întregi generații de francezi și vest-europeni, martori interbelici ai ascensiunii nazismului, respectiv participanți ulteriori ai reconstrucției post-belice a democrațiilor europene.

La vie en rose

De origine modestă, fiică a cântăreței ambulante Line Marsa, de origine italo-algeriană și a acrobatului de circ Louis Gassion, a avut o copilărie grea, fiind crescută de bunica ei, patroană a unui bordel în Bernay, localitate din Normandia, iar mai târziu, în cartierul Belleville de la periferia Parisului. După sfârșitul primului război mondial, tatăl său este angajat de un circ ambulant și o ia cu el pe Édith, cu care împarte rulota ce-i servea de locuință. Pentru a-și ajuta tatăl, Édith începe să cânte la colțuri de stradă, câștigând astfel câțiva bani…

Non, je ne regrette rien

În 1935, Édith îl cunoaște pe Louis Leplée, proprietarul cabaretului Le Gerny’s de pe Champs-Élysées, care o invită să cânte în localul său câteva melodii, printre care și compoziții ale lui Vincent Scotto. Această apariție în public pe scena unui local marchează debutul carierei sale artistice. Lui Leplée i se datorează și denumirea de „môme Piaf„, (Vrăbiuța) datorită staturii ei scunde.

Edith Piaf – Padam Padam

La Le Gerny’s, Édith înregistrează primele sale succese. Maurice Chevalier, în plină glorie, și Jacques Canetti, impresar la radio, sunt subjugați de interpretările lui Édith Piaf. Canetti îi asigură o emisiune la radio și, la sfârșitul anului 1935, îi înregistrează un disc cu melodia La foule.

Edith Piaf. A Poster By Granger
Edith Piaf – poster by Granger

A lansat viitoare mari staruri: Yves Montand, Charles Aznavour, Gilbert Bécaud, Georges Moustaki etc.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C3%89dith_Piaf

 

The Best of Édith Piaf

 

***** [In English] *****

There are silences that say a lot, just as there are words that mean nothing

Édith Piaf (2)21Édith Piaf

Édith Giovanna Gassion; 19 December 1915, Belleville, Paris – 11 October 1963, Grasse

 

Édith Piaf was a French singer who became widely regarded as France’s national popular singer, as well as being one of France’s greatest international stars. Her singing reflected her life, with her specialty being ballads.

Mon manège à moi

Piaf was discovered in the Pigalle area of Paris by nightclub owner Louis Leplée (1935), who persuaded her to sing despite her extreme nervousness, which, combined with her height of only 142 centimetres (4 ft 8 in), inspired him to give her the nickname that would stay with her for the rest of her life and serve as her stage name, La Môme Piaf…

Edith Piaf – Autumn Leaves

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/%C3%89dith_Piaf

*****

 

Edith Piaf – La foule

 

#personalitateazilei #todayspersonality #ÉdithPiaf

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Édith Piaf

  1. Pingback: Mireille Mathieu

  2. Pingback: Maria Tănase

  3. Pingback: Yves Montand

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: