21feb - Nina Simone 1933 2003
Personalitatea zilei

Nina Simone

(21 februarie 1933 – 21 aprilie 2003)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~

 

Nina Simone

Eunice Kathleen Waymon; 21 februarie 1933, North Carolina, USA – 21 aprilie 2003, Carry-le-Rouet, Bouches-du-Rhône, France

 

Nina Simone a fost una dintre cele mai talentate vocaliste din generația ei și, de asemenea, una dintre cele mai eclectice. A fost cântăreață, pianistă și compozitoare care a creat o intensitate emoțională puternică, cântând cântece de dragoste, protest și implicare neagră într-un stil dramatic, cu o voce aspră. Remarcată inițial ca interpretă de jazz, a devenit o voce proeminentă a mișcării pentru drepturile civile din anii 1960 cu înregistrări precum Mississippi Goddam, Old Jim Crow și To Be Young, Gifted and Black.

Nina Simone – To Be Young, Gifted and Black

Copil precoce, Eunice a cântat la pian și orgă în copilărie. A luat lecții cu pianista Muriel Mazzanovich, care a îndrumat-o în clasic, concentrându-se pe Bach, Beethoven, Brahms, Chopin și Schubert. După ce a absolvit clasa superioară a liceului, Eunice a primit o subvenție pentru a studia la Juilliard School of Music din New York City și a solicitat înscrierea la Curtis Institute of Music din Philadelphia. Deși a avut o prestație excepțională, i s-a refuzat admiterea la Curtis Institute în circumstanțe misterioase; ea a insistat că rasa a fost motivul principal pentru care a fost respinsă. A devenit sensibilă la rasism când, la 12 ani a susținut un recital de pian într-o bibliotecă în care părinții ei au trebuit să stea în spate pentru că erau negri.

Nina Simone – Ain’t Got No I Got Life, London, 1968

Studentă la muzică clasică la Juilliard School of Music din New York, ea a început să cânte ca pianistă. Cariera ei vocală a început în 1954 într-un club de noapte din Atlantic City, New Jersey, când proprietarul clubului a amenințat că o va concedia dacă nu cânta și ea. Primul ei album conținea versiuni distinctive ale standardelor de jazz și cabaret, inclusiv I Loves You, Porgy, care a devenit un hit în 1959.

I Put A Spell On You

Lucrările ei au pendulat între jazz, blues, soul, clasic, R&B, pop, gospel și muzică mondială, cu pasiune, onestitate emoțională și o înțelegere puternică a tehnicii ca constante ale carierei sale muzicale.

La fel ca viața ei privată, cariera ei a fost turbulentă și și-a câștigat reputația de a face crize de furie pe scenă, a insultat publicul neatent și a anulat brusc concertele. O reclamă de televiziune Chanel din anii 1980 care a inclus vocea ei My Baby Just Cares for Me a ajutat-o să o prezinte multor ascultători noi, mai tineri.

My Baby Just Cares For Me (Live at Montreux)

O renaștere similară a avut loc în secolul 21, când înregistrarea ei din 1965 a cântecului Sinnerman a fost remixată ca standard de muzică de dans electronică.

În ciuda sănătății proaste, ea a continuat să facă turnee și să cânte și și-a menținut un grup internațional devotat până la moartea ei, în 2003.

 

Nina Simone – Feeling Good

 

***** [In English] *****

Nina Simone

Eunice Kathleen Waymon; February 21, 1933, North Carolina – April 21, 2003, Carry-le-Rouet, Bouches-du-Rhône, France

 

Nina Simone was one of the most gifted vocalists of her generation, and also one of the most eclectic. Simone was a singer, pianist, and songwriter who created urgent emotional intensity by singing songs of love, protest, and black empowerment in a dramatic style, with a rough-edged voice. Originally noted as a jazz singer, she became a prominent voice of the 1960s civil rights movement with recordings such as Mississippi Goddam, Old Jim Crow and To Be Young, Gifted and Black.

Her work swung back and forth between jazz, blues, soul, classical, R&B, pop, gospel and world music, with passion, emotional honesty, and a strong grasp of technique as the constants of her musical career.

Born Eunice Kathleen Waymon , she displayed a precocious musical talent at the age of three when she started picking out tunes on the family’s piano, and a few years later at her mother’s Sunday church services.

Nina Simone – Here comes the sun

She took lessons from pianist Muriel Mazzanovich, who tutored her in the classics, focusing on Bach, Beethoven, Brahms, Chopin, and Schubert. After graduating at the top of her high school class, Eunice received a grant to study at the Juilliard School of Music in New York City, and applied for enrollment at the Curtis Institute of Music in Philadelphia.
However, Eunice was denied admission at the Curtis Institute under mysterious circumstances, despite what was said to be a stellar audition performance; Eunice would insist that her race was the key reason she was rejected.

Determined to support herself as a musician, Eunice performed at the Midtown Bar & Grill on Pacific Avenue in Atlantic City, whose owner insisted that she sing as well as play the piano. In 1954 she adopted the stage name Nina Simone. Playing in small clubs, she recorded George Gershwin‘s I Loves You Porgy and her debut album Little Girl Blue.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Nina_Simone

*****

 

Nina Simone – Greatest Hits

 

#NinaSimone #personalitateazilei #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Nina Simone

Lasă un răspuns