Biblioteca Centrală Universitară -cover22
Amintirile zilei

Palatul Fundației Universitare Carol I

(Inaugurat la 14 martie 1895)

~ Amintirea zilei* ~

 

Palatul Fundației Universitare „Carol I”

14 martie 1895

(1) 1895 P-ta Palatului, Fundația Universitară Carol I

Regele Carol I al României a fost preocupat permanent de cultura României. Domnitorul Carol I. Portret De Carol Popp De SzathmáriUn bun exemplu a fost finanţarea Academiei Române, pentru a redacta un Dicţionar Enciclopedic. La aniversarea celor 25 de ani de domnie, a fost dorinţa regelui de a înfiinţa „un aşezământ spre binele tinerimii universitare de la toate facultăţile din ţară, al cărui scop va fi de a procura studenţilor un loc de întrunire, înzestrat cu o bibliotecă totdeauna deschisă, unde vor putea satisface iubirea lor de studiu”.

Într-o scrisoare adresată Președintelui Consiliului de Miniștri la 3 mai 1891 – document care poate fi considerat un adevărat act de întemeiere – Regele Carol I își declara această dorință de a înființa o bibliotecă a studenților, ca instituție de stat, sub administrația Ministerului Cultelor și Instrucțiunii Publice.

Clădirea a fost construită pe locul cumpărat de Regele Carol I și a fost proiectată de arhitectul francez Paul Gottereau, autor al Palatului CEC și al vechiului Palat Regal. Lucrările, începute în 1891, au fost finalizate în 1893. Următorii doi ani, până în 1895, aveau să fie consacrați dotării și amenajării. Biblioteca a fost dotată inițial cu 3.400 volume, în marea lor majoritate dăruite de Regele Carol I și Regina Elisabeta. La 14 martie 1895, Regele Carol I al României a inaugurat Palatul Fundației Universitare „Carol I”.

În 1911, clădirea a fost extinsă de același arhitect, iar noua aripă a fost deschisă la 9 mai 1914.

Vreme de 50 de ani, Fundaţia Universitară avea să-şi asume misiunea de a contribui la formarea elitei intelectuale, îndeosebi prin acordarea de subvenţii, premii de încurajare, burse studenţilor cercetători merituoşi şi prin tipărirea unor lucrări valoroase, a tezelor de licenţă sau de doctorat. Instituția a devenit ulterior Biblioteca Centrală Universitară.

Mai mult: Biblioteca Centrală Universitară „Carol I” din București [Wikipedia] și: O ctitorie care dăinuie. Fundația Universitară Carol de Georgeta Filitti [Ziarul Metropolis].

 

Biblioteca Universitară „Carol I”

 

***** [In English] *****

Central University Library Palace

14 March 1895

(2) 1895 Palatul Fundaţiei Carol I

The present Central University Library was founded as the Carol I Library of the University Foundation It was built on land bought by King Carol I of Romania and designed by French architect Paul Gottereau. In 1911, the building was extended by the same architect and the new wing was opened on 9 May 1914.

It began with an initial stock of 3,400 volumes of books and periodicals. The collection grew to 7,264 volumes and over 2 million in 1970.

During the Romanian Revolution of 1989, a fire was started in the building and over 500,000 books, along with 3,700 manuscripts, were burnt. Starting in April 1990, the building was repaired and modernized, being reopened on 20 November 2001.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Central_University_Library_of_Bucharest

*****

 

Central University Library of Bucharest

 

#PalatulFundatieiUniversitareCarolI #amintireazilei #istoriaromanilor #todaysmemory

----------

*Ediție revizuită

0 comentarii la „Palatul Fundației Universitare Carol I

Lasă un răspuns