Carol I al României. Portret de George P.A. Healy - detaliu
Istoria românilor Personalitatea zilei

Carol I al României

(8/20 aprilie 1839 – 10 octombrie 1914)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Carol I al României. Portret de George P.A. Healy
Carol I al României Portret de George P.A. Healy

Carol I al României

Karl Eitel Friedrich Zephyrinus Ludwig von Hohenzollern-Sigmaringen; 8/20 aprilie 1839, Sigmaringen, Germania – 10 octombrie 1914, Castelul Peleș, Sinaia

 

Carol I al României a fost Domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea, forțată de o lovitură de stat, a lui Alexandru Ioan Cuza.

Născut într-o familie cu tradiţie dinastică, era cel de-al doilea fiu al principelui Karl Anton şi al principesei Josephine de Baden. Era înrudit cu Casa regală a Prusiei şi cu numeroase familii domnitoare din Europa. După ce a finalizat studiile elementare, s-a înscris la şcoala de cadeţi din Münster. În 1857, a terminat cursurile Şcolii de Artilerie din Berlin cu gradul de locotenent, iar până în 1866 a fost ofiţer al armatei germane. A făcut călătorii în mai multe ţări europene pentru a vedea la faţa locului progrese înregistrate în arta militară. Și-a completat studiile teoretice la Universitatea din Bönn, studiind literatura franceză şi istoria.

În anul 1864 a participat ca voluntar în armata Prusiei, la al doilea război al Schleswigului, mai ales la asaltul citadelelor Fredericia și Dybbøl, experiență care îi va fi de folos mai târziu în războiul pentru Independență al României. Familia sa avea legături de rudenie cu împăratul Franţei, Napoleon al III-lea, iar România era puternic influenţată de cultura şi politica franceză. Aşadar, recomandarea de către Napoleon a prinţului Carol a valorat mult în ochii politicienilor români, la fel ca şi rudenia de sânge cu familia prusacă domnitoare.

Pe 19 martie 1866, Ion C. Brătianu a fost trimis de urgenţă la Düsseldorf de către Locotenenţa Domnească, pentru a obţine consimţământul venirii în România din partea tânărului principe, a familiei sale şi a regelui Prusiei Wilhelm I. Între timp, la Bucureşti, a avut loc un plebiscit pentru alegerea prinţului Carol de Hohenzollern ca domnitor al românilor, cu drept de moştenire, care va domni sub numele de Carol I (2–8 aprilie) încheiat cu un rezultat net favorabil Principelui Carol. În urma dezbaterilor Adunării Constituante, rezultatul a fost asemănător.

Principele a ajuns la Bucureşti pe 10 mai 1866, a intrat pe la podul Mogoşoaiei, întâmpinat de Dimitrie C. Brătianu, primarul Capitalei, care i-a înmânat cheile oraşului, a fost escortat spre Dealul Mitropoliei, aclamat frenetic de mulţimile strânse să-l vadă pe noul suveran, a asistat la Tedeumul, oficiat în cinstea sosirii sale, apoi a depus jurământul în noua sa calitate de Domnitor al Principatelor Unite Române în Palatul Mitropoliei, care era sediul Adunării Constituante.

În data de 3 noiembrie 1869, s-a căsătorit cu Elisabeta de Neuwied, viitoarea Regina Elisabeta / poeta Carmen Sylva.

În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a promulgat noua Constituție a țării pe 1 iulie 1866. A obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a primit titlul de Alteță Regală (9 septembrie 1878), rupând definitv trecutul de vasalitate faţă de Poartă. La 14 martie 1881 s-a adoptat legea prin care Parlamentul, în puterea dreptului de suveranitate a naţiunii, „Proclamă rege al României pe Alteţa Sa Regală prinţul Carol I” şi prevedea: „Art.I. România ia titlul de regat. Domnitorul ei, Carol I, ia, pentru sine şi moştenitorii săi, titlul de rege al României. Art.II. Moştenitorul tronului va purta titlul de principe regal […] România, constituită în regat, completează şi încoronează opera regenerării sale. Ea îşi dă un nume care este în acord cu poziţia ce a dobândit ca stat independent ” Pe 10 mai 1881, pe Dealul Mitropoliei, a avut loc ceremonia de încoronare a lui Carol I şi a soţiei sale, Elisabeta, ca suverani ai României. Preşedinţii celor două Camere au înmânat suveranilor coroanele din oţelul unui tun turcesc capturat la Plevna de armata română sub comanda lui Carol.

Încoronarea Regelui Carol I și a Elisabetei. Illustrated London News
Încoronarea Regelui Carol I și a Elisabetei. Illustrated London News

Carol I a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit Castelul Peleș, care a rămas, chiar și acum, una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso–turc (1877–1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), și a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.

Din 1867 a devenit membru de onoare al Academiei Române, iar între 1879 și 1914 a fost protector și președinte de onoare al aceleiași instituții.

Carol I al României. Portret de Octav Băncilă
Carol I al României. Portret de Octav Băncilă

Regele Carol a fost descris drept o persoană rece. Era permanent preocupat de prestigiul dinastiei pe care o fondase. Soția sa, Regina Elisabeta, îl caracteriza ca „o persoană care își poartă coroana și în somn”. Era foarte meticulos și încerca să-și impună stilul fiecărei persoane care îl înconjura.

În timpul domniei sale, țara a obținut independența deplină față de Imperiul Otoman, după un război efectiv intens, modern și foarte eficace, în care contribuția României a fost decisivă. În timpul luptelor desfășurate pe teritoriul Bulgariei de azi, armata română l-a avut pe Carol lider efectiv, Regele fiind prezent personal pe câmpul de luptă. În urma unei întrevederi între prințul Carol, țarul Alexandru al II-lea și marele duce Nicolae, prințul român a primit la 28 august 1877 comanda trupelor ruso-române aliate de la Plevna.

Tot în timpul domniei lui Carol I, în 1913, în urma celui de-al doilea război balcanic, terminat prin Tratatul de la București, din 1913, România a obținut partea de sud a Dobrogei, Cadrilaterul (viitoarele județe Durostor și Caliacra) de la Bulgaria.

Mai mult: Carol I al României [Wikipedia]

 

Epoca lui Carol I

 

***** [In English] *****

Carol I of RomaniaCarol I of Romania

20 April 1839, Sigmaringen – 10 Octomber 1914, Sinaia

 

Carol I, born Prince Karl of Hohenzollern-Sigmaringen was the ruler of Romania between 1866-1914. He was elected Domnitor (Ruling Prince) of the Romanian United Principalities on 20 April 1866. After the defeat of the Ottoman Empire in the Russo-Turkish War (1878), he declared Romania a sovereign nation. He was proclaimed first King of Romania on March 26, 1881.

During his reign, Carol I personally led Romanian troops during the Russo-Turkish War and assumed command of the Russo/Romanian army during the siege of Plevna. The country achieved full independence from the Ottoman Empire (Treaty of Berlin, 1878).

King Carol I of Romania

In 48 years of rule, he helped Romania gain its independence, he raised its prestige, he helped redress its economy and he established a dynasty. In the Carpathian mountains, he built Peleș Castle, still one of Romania’s most visited touristic attractions. After the Russo-Turkish war, Romania gained Dobrogea and Carol ordered the first bridge over the Danube, between Fetești and Cernavodă, linking the newly acquired province to the rest of the country.

King Carol I of Romania with Leopold, Prince of Hohenzollern, Leopold's Son Ferdinand, and Queen Elisabeth
King Carol I of Romania with his brother Leopold, Prince of Hohenzollern, Leopold’s son Ferdinand, who became heir to the throne of Romania in 1889, and Queen Elisabeth

He married Elisabeth of Wied in Neuwied on November 1869. They only had one daughter, Maria, who died at the age of three. He was succeeded by his nephew Ferdinand.

More on: Carol I al României [Wikipedia]

 

Carol I, King and Queen Elisabeth of Romania, arrive to celebrate 50th Anniversary of University of Bucharest

 

#CarolIalRomâniei #istoriaRomaniei #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

184 de comentarii la „Carol I al României

  1. Pingback: Regina Elisabeta a României

  2. Pingback: 25 Aprilie în istoria românilor

  3. Pingback: 29 Aprilie în istoria românilor

  4. Pingback: 2 Mai în istoria românilor

  5. Pingback: 3 Mai în istoria românilor

  6. Pingback: 11 Mai în istoria românilor

  7. Pingback: 10 Iunie în istoria românilor

  8. Pingback: Hariclea Darclée

  9. Pingback: 19 Iunie în istoria românilor

  10. Pingback: 1 Iulie în istoria românilor

  11. Pingback: 18 Iulie în istoria românilor

  12. Pingback: 25 Iulie în istoria românilor

  13. Pingback: 28 Iulie în istoria românilor

  14. Pingback: 30 Iulie în istoria românilor

  15. Pingback: 10 August în istoria românilor

  16. Pingback: 16 August în istoria românilor

  17. Pingback: 23 August în istoria românilor

  18. Pingback: 27 August în istoria românilor

  19. Pingback: ZIUA DE 28 AUGUST ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  20. Pingback: 10 Septembrie în istoria românilor

  21. Pingback: ZIUA DE 15 SEPTEMBRIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  22. Pingback: 25 Septembrie în istoria românilor

  23. Pingback: 27 septembrie în istoria românilor

  24. Pingback: 8 Octombrie în istoria românilor

  25. Pingback: 1 Septembrie în istoria românilor

  26. Pingback: 21 Octombrie în istoria românilor

  27. Pingback: 29 Octombrie în istoria românilor

  28. Pingback: 3 Noiembrie în istoria românilor

  29. Pingback: 7 Noiembrie în istoria românilor

  30. Pingback: 14 Noiembrie în istoria românilor

  31. Pingback: 19 Octombrie în istoria românilor

  32. Pingback: 3 August în istoria românilor

  33. Pingback: 20 Noiembrie în istoria românilor

  34. Pingback: 21 Noiembrie în istoria românilor

  35. Pingback: 9 Septembrie în istoria românilor

  36. Pingback: 1 Decembrie în istoria românilor

  37. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

  38. Pingback: 12 Decembrie în istoria românilor

  39. Pingback: 18 Decembrie în istoria românilor

  40. Pingback: 28 Decembrie în istoria românilor

  41. Pingback: 10 Octombrie în istoria românilor

  42. Pingback: 3 Ianuarie în istoria românilor

  43. Pingback: 4 Ianuarie în istoria românilor

  44. Pingback: Carol Popp de Szathmári

  45. Pingback: 16 Ianuarie în istoria românilor

  46. Pingback: 16 ianuarie 1880 – Înființarea Casei de Economii – Jurnal FM

  47. Pingback: 19 Ianuarie în istoria românilor

  48. Pingback: 22 Ianuarie în istoria românilor

  49. Pingback: 2 Februarie în istoria românilor

  50. Pingback: 24 Februarie în istoria românilor

  51. Pingback: 3 Decembrie în istoria românilor

  52. Pingback: 1 Martie în istoria românilor

  53. Pingback: 5 Martie în istoria românilor – Amintirile Bunicuţei Virtuale

  54. Pingback: 9 Martie în istoria românilor

  55. Pingback: 11 Martie în istoria românilor

  56. Pingback: 14 Martie în istoria românilor

  57. Pingback: Palatul Fundației Universitare Carol I

  58. Pingback: 4 Aprilie în istoria românilor

  59. Pingback: 7 Aprilie în istoria românilor

  60. Pingback: 10 Aprilie în istoria românilor

  61. Pingback: 18 Aprilie în istoria românilor

  62. Pingback: 21 Aprilie în istoria românilor

  63. Pingback: 26 Aprilie în istoria românilor

  64. Pingback: 27 Aprilie în istoria românilor

  65. Pingback: 29 Aprilie în istoria românilor

  66. Pingback: 3 Mai în istoria românilor

  67. Pingback: 4 Mai în istoria românilor

  68. Pingback: 11 Mai în istoria românilor

  69. Pingback: 8 Iunie în istoria românilor

  70. Pingback: 25 Iunie în istoria românilor

  71. Pingback: 25 Iulie în istoria românilor

  72. Pingback: 28 Iulie în istoria românilor

  73. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

  74. Pingback: 8 August în istoria românilor

  75. Pingback: 7 Septembrie în istoria românilor

  76. Pingback: 13 Septembrie în istoria românilor

  77. Pingback: 15 septembrie în istoria românilor

  78. Pingback: 21 Octombrie în istoria românilor

  79. Pingback: 29 Octombrie în istoria românilor

  80. Pingback: 1 Noiembrie în istoria românilor

  81. Pingback: 7 Noiembrie în istoria românilor

  82. Pingback: 16 Noiembrie în istoria românilor

  83. Pingback: 21 Noiembrie în istoria românilor

  84. Pingback: 28 Noiembrie în istoria românilor

  85. Pingback: 22 Decembrie în istoria românilor

  86. Pingback: 29 Decembrie în istoria românilor

  87. Pingback: 21 Februarie în istoria românilor

  88. Pingback: 2 Martie în istoria românilor

  89. Pingback: 5 Martie în istoria românilor

  90. Pingback: 17 Martie în istoria românilor

  91. Pingback: 19 Martie în istoria românilor

  92. Pingback: 25 Martie în istoria românilor

  93. Pingback: 1 Aprilie în istoria românilor

  94. Pingback: 6 Aprilie în istoria românilor

  95. Pingback: 7 Aprilie în istoria românilor

  96. Pingback: 9 Aprilie în istoria românilor

  97. Pingback: 19 Aprilie în istoria românilor

  98. Pingback: 20 Aprilie în istoria românilor

  99. Pingback: Societatea Filarmonică Română

  100. Pingback: 4 Mai în istoria românilor

  101. Pingback: 6 Mai în istoria românilor

  102. Pingback: 10 Mai în istoria românilor

  103. Pingback: 30 Mai în istoria românilor

  104. Pingback: 8 Iunie în istoria românilor

  105. Pingback: 15 Iunie în istoria românilor

  106. Pingback: 10 Iunie în istoria românilor

  107. Pingback: 20 Iunie în istoria românilor

  108. Pingback: 25 Iunie în istoria românilor

  109. Pingback: ZIUA DE 1 IULIE ÎN ISTORIA ROMÂNILOR « CER SI PAMANT ROMANESC

  110. Pingback: 14 Iulie în istoria românilor

  111. Pingback: 19 Iulie în istoria românilor

  112. Pingback: 24 Iulie în istoria românilor

  113. Pingback: 25 Iulie în istoria românilor

  114. Pingback: 27 Iulie în istoria românilor

  115. Pingback: 30 Iulie în istoria românilor

  116. Pingback: 7 August în istoria românilor

  117. Pingback: 16 August în istoria românilor

  118. Pingback: 17 August în istoria românilor

  119. Pingback: 24 August în istoria românilor

  120. Pingback: Ferdinand I al României

  121. Pingback: 28 August în istoria românilor

  122. Pingback: 30 August în istoria românilor

  123. Pingback: 1 Septembrie în istoria românilor

  124. Pingback: 6 Septembrie în istoria românilor

  125. Pingback: Mihail Kogălniceanu

  126. Pingback: 9 Septembrie în istoria românilor

  127. Pingback: 10 Septembrie în istoria românilor

  128. Pingback: 11 Septembrie în istoria românilor

  129. Pingback: 19 Septembrie în istoria românilor

  130. Pingback: Elena Văcărescu

  131. Pingback: 1 Octombrie în istoria românilor

  132. Pingback: 8 Octombrie în istoria românilor

  133. Pingback: 9 Octombrie în istoria românilor

  134. Pingback: 10 Octombrie în istoria românilor

  135. Pingback: 11 Octombrie în istoria românilor

  136. Pingback: 15 Octombrie în istoria românilor

  137. Pingback: 18 Octombrie în istoria românilor

  138. Pingback: 25 Octombrie în istoria românilor

  139. Pingback: 26 Octombrie în istoria românilor

  140. Pingback: 4 Noiembrie în istoria românilor

  141. Pingback: 6 Noiembrie în istoria românilor

  142. Pingback: 17 Noiembrie în istoria românilor

  143. Pingback: 24 Noiembrie în istoria românilor

  144. Pingback: 27 Noiembrie în istoria românilor

  145. Pingback: 29 Noiembrie în istoria românilor

  146. Pingback: 3 Decembrie în istoria românilor

  147. Pingback: Oscar Han

  148. Pingback: 10 Decembrie în istoria românilor

  149. Pingback: 17 Decembrie în istoria românilor

  150. Pingback: 28 Decembrie în istoria românilor

  151. Pingback: Elisabeta a României

  152. Pingback: 6 Ianuarie în istoria românilor

  153. Pingback: Carol Popp de Szathmári

  154. Pingback: 12 Ianuarie în istoria românilor

  155. Pingback: 19 Ianuarie în istoria românilor

  156. Pingback: 22 Ianuarie în istoria românilor

  157. Pingback: Dora d’Istria

  158. Pingback: 23 Ianuarie în istoria românilor

  159. Pingback: 27 Ianuarie în istoria românilor

  160. Pingback: 2 Februarie în istoria românilor

  161. Pingback: 4 Februarie în istoria românilor

  162. Pingback: 11 Februarie în istoria românilor

  163. Pingback: 15 Februarie în istoria românilor

  164. Pingback: Elena Văcărescu

  165. Pingback: 9 Martie în istoria românilor

  166. Pingback: 20 Martie în istoria românilor

  167. Pingback: 23 Martie în istoria românilor

  168. Pingback: 30 Martie în istoria românilor

  169. Pingback: 2 Aprilie în istoria românilor

  170. Pingback: 17 Aprilie în istoria românilor

  171. Pingback: 18 Aprilie în istoria românilor

  172. Pingback: 20 Aprilie în istoria românilor

  173. Pingback: 27 Aprilie în istoria românilor

  174. Pingback: 1 Mai în istoria românilor

  175. Pingback: 6 Mai în istoria românilor

  176. Pingback: 25 Mai în istoria românilor

  177. Pingback: 2 Iunie în istoria românilor

  178. Pingback: 1 Iulie în istoria românilor

  179. Pingback: 10 Iulie în istoria românilor

  180. Pingback: 21 Iulie în istoria românilor

  181. Pingback: 29 Iulie în istoria românilor

  182. Pingback: 30 Iulie în istoria românilor

  183. Pingback: 8 Noiembrie în istoria românilor

  184. Pingback: 11 Noiembrie în istoria românilor

Lasă un răspuns