Regina Elisabeta A României (1843-1916) -cover
Istoria românilor Personalitatea zilei

Elisabeta a României

(29 decembrie 1843 – 18 februarie/2 martie 1916)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Regina Elisabeta A Romaniei (1)21Elisabeta a României

Elisabeth Pauline Ottilie Luise zu Wied; 29 decembrie 1843, Neuwied, Germania – 18 februarie/2 martie 1916, Curtea de Argeș

 

Elisabeta a României a fost Regina României în timpul domniei soțului său, Carol I al României (3 noiembrie 1869–10 octombrie 1914), patroană a artelor, fondatoare a unor instituții caritabile, poetă, eseistă și scriitoare. Prințesa Elisabeta von Wied a venit în România în 1869, la vârsta de 26 de ani, pentru a se căsători cu Prințul Carol de Hohenzollern-Sigmaringen, care a guvernat sub numele regal de Carol I al României.

Perioada neutralității (1914–1916). Regele Carol I și Regina Elisabeta

În timpul războiului din 1877, Prințesa Elisabeta a înființat spitale, servicii de ambulanță și îngrijire și a procurat medicamente pentru răniți; s-a implicat energic în sprijinirea artelor și a societății filantropice, prin intermediul cărora a încurajat doamnele din înalta societate să aibă un rol activ în strângerea de fonduri și în gestionarea actelor caritabile.

După Războiul de Independență din 1877 și Tratatul de la Berlin (1878), România a fost recunoscută ca regat în 1881 și Elisabeta a devenit prima Regină a României.

În absența unui sistem de caritate, Societatea Regina Elisabeta, fondată în 1893, a tratat benevol circa 17.000 de pacienți pe an, a distribuit medicamente gratuite și a monitorizat starea familiilor nevoiașe.

A avut inițiativa de a identifica potențialul meșteșugurilor românești; ea însăși se înveșmânta adesea în portul național românesc, socotit până atunci strai al țăranilor, și a încurajat doamnele din suita ei să facă la fel, dându-i astfel o valoare socială deosebită; a organizat la castelul regal de la Sinaia un centru de meșteșuguri naționale.

Realitatea Regală – Regina Elisabeta a României

Și-a făcut o datorie din a încuraja tinerii talentați să studieze prin intermediul unui program de burse, s-a înconjurat cu artiști în devenire (George Enescu, Elena Văcărescu) și a sprijinit financiar pe pictorul Nicolae Grigorescu și poetul Vasile Alecsandri.

Regina Elisabeta Cu George Enescu și Grigoraș Dinicu La Peleș
Regina Elisabeta cu George Enescu și Grigoraș Dinicu la Peleș

Regina Elisabeta a fost conștientă de beneficiul major al turismului într-o țară care nu era încă în circuitul turistic internațional. A inițiat în acest domeniu o campanie susținută de publicitate pentru a-și face cunoscută în străinătate țara sa adoptivă. Trenul Orient Express făcea o haltă la Sinaia și călătorii erau găzduiți la castelul regal. Ca parte a aceleiași campanii, România a participat la Expoziția Universală de la Paris (1867, 1889, 1900) cu multe articole lucrate tradițional de femei, cum ar fi broderii și tapițerii, iar în 1912, regina a organizat la Berlin expoziția Die Frau im Kunst und Beruf (Femeia în artă și meșteșuguri).

Carmen Sylva – viața unei regine

Regina și-a devotat întreaga viață desăvârșirii spirituale și carierei de scriitor, a scris în mai multe limbi, fiind fluentă și perfect inteligibilă în germană, franceză, engleză și română.

A ales pseudonimul Carmen Sylva, latinescul pentru „cântecul pădurii”, chiar la îndemnul lui Carol, pentru a delimita poeta de regină. Din opera sa: Pelerinajul Dunării, Din două lumi, Bate la ușă, Poveștile Peleșului, Vârful cu dor, Cântece din valea Dâmboviței, Cântecele mării

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/Regina_Elisabeta_a_Rom%C3%A2niei

Sau: https://jurnalul.antena3.ro/cultura/carte/fluturi-sarutandu-se-sensibilitatea-si-filosofia-reginei-elisabeta-a-romaniei-650963.html

 

Carmen Sylva – Prințesa Rinului, Regina Carpaților

 

***** [In English] *****

Regina Elisabeta A Romaniei (2)21Queen Elisabeth of Romania

December 29, 1843 – March 3, 1916

 

Pauline Elisabeth Ottilie Luise zu Wied was the Queen consort of Romania as the wife of King Carol I of Romania, widely known by her literary name of Carmen Sylva. She was the daughter of Hermann, Prince of Wied, and his wife Princess Marie of Nassau, daughter of William, Duke of Nassau (and sister of Adolphe, Grand Duke of Luxembourg). Elisabeth had artistic leanings; her childhood featured seances and visits to the local lunatic asylum.

Elisabeth of Wied married Prince Karl of Hohenzollern-Sigmaringen on 15 November 1869 in Neuwied. Their only child, a daughter, Maria, died in 1874 at age three – an event from which Elisabeth never recovered. She was crowned Queen of Romania in 1881 after Romania was proclaimed a kingdom.

The King and Queen of Romania arrive to celebrate the 50th anniversary of the Bucharest University

As Carmen Sylva she wrote with facility in German, Romanian, French and English. Her voluminous writings include poems, plays, novels, short stories, essays, collections of aphorisms, etc.

Salonul Carmen Sylva
Salonul Carmen Sylva / Carmen Sylva Hall at Peleș Castle

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/Elisabeth_of_Wied

*****

 

#ElisabetaaRomaniei #CarmenSylva #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită