George Enescu La 19 Ani -cover
Amintirile zilei

Poema Română de George Enescu

(Paris, 6 februarie 1898)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Premiera absolută a Suitei simfonice pentru orchestră Poema Română de George Enescu

6 februarie 1898

 

George Enescu (1)1897Premiera Suitei simfonice pentru orchestră „Poema Română” a reprezentat a doua apariție publică, în calitate de compozitor a lui George Enescu (la vârsta de 16 ani). Poema Română a fost prima piesă orchestrală compusă de George Enescu, în 1897, dedicată reginei Elisabeta a României, fiind interpretată de orchestra L’Association Artistique (ulterior, L’Orchestre des Concerts Colonne) din Paris, sub bagheta lui Edouard Collonne.

Premiera s-a bucurat de un răsunător succes de public și de presă, primul dintre numeroasele triumfuri pentru compozitorul care a studiat la Paris cu Massenet și Fauré din 1890. S-a bucurat de un răsunător succes de public și de presă. Edouard Colonne a realizat prima reprezentație la Théâtre du Chatelet și evocarea romantică a caracterului național român a surprins imaginația publicului sofisticat parizian în măsura în care Enescu a fost întotdeauna bine primit în acel oraș greu de mulțumit.

George Enescu – Suita simfonică pentru orchestră „Poema Română”, Op. nr. 1 • Orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu, Dirijor Cristian Lupeș

Premiera în România a avut loc la 1/13 martie, la Ateneul Român, în interpretarea Orchestrei simfonice a lui Eduard Wachmann, sub bagheta lui George Enescu, prima sa apariţie în calitate de dirijor, la 17 ani. Între anii 1948–1989 această piesă nu a mai fost interpretată pe scena românească din motive politice, întrucât se încheie cu acordurile Imnului Regal (Trăiască Regele), imnul național al României între 1884–1948. Imnul a fost compus de Eduard Hübsch în 1862, iar versurile au fost scrise de Vasile Alexandri în 1881.

Concertul primei audiții a beneficiat de înaltul patronaj al Regelui Carol I, iar Poema română a devenit un simbol pentru Casa Regală a României. A fost, de asemenea, lucrarea de suflet a Regelui Mihai I, pe care obişnuia să o asculte cu familia sa în exil şi, mai târziu, după reîntoarcerea în ţară, a devenit semnalul tuturor ceremoniilor oficiale ale Casei Regale.

A fost inclusă într-un concert al Filarmonicii din București abia în 1990 și pentru prima dată la Festivalul Internațional „George Enescu” în cadrul ediției din 2017, la Ateneul Român, de orchestra franceză Les Siècles și Corul Regal, sub bagheta maestrului François-Xavier Roth.

Mai mult: http://ro.wikipedia.org/wiki/George_Enescu; https://www.festivalenescu.ro/concert-poema-romana-festival-2017/

 

***** [In English] *****

Absolute premiere of the Symphony Suite for Orchestra Romanian Poem by George Enescu

6 February 1898

 

George Enescu (2)The debut of George Enescu as composer took place at Colonne Concerts in Paris with the Suite Symphonic Poème roumain (Romanian Poem), Op. 1. The premiere of Enescu’s Suite Symphonic, was the first of many triumphs for the 16-year-old composer, who had been studying in Paris with Massenet and Fauré since 1890. Edouard Colonne conducted the first performance at Théâtre du Chatelet, and the work’s Romantic evocation of the Romanian national character caught the imagination of the sophisticated Parisian audience to the extent that Enescu would thereafter always be well received in that hard-to-please city.

George Enescu (known in France as Georges Enesco; 1881–1955) was a Romanian composer, violinist, pianist, conductor and teacher. A child prodigy, Enescu created his first musical composition at the age of five. At the age of seven, he entered the Vienna Conservatory and he graduated before his 13th birthday, earning the silver medal. In 1895 he went to Paris to continue his studies.

He lived in Paris and in Romania, but after World War II and the Soviet occupation of Romania, he remained in Paris.

More on: http://en.wikipedia.org/wiki/George_Enescu

*****

George Enescu – Poema Română, Op. no. 1 • Orchestra Filarmonicii „George Enescu” București, Conductor Octav Calleya

 

#PoemaRomana #GeorgeEnescu #amintireazilei #romanianmusic #todaysmemory

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Poema Română de George Enescu

Lasă un răspuns