~ Personalitatea zilei ~
Șerban Țițeica
14/27 martie 1908, București – 28 mai 1985, București
Fizician, profesor universitar, considerat fondatorul școlii române de fizică cuantică, membru titular (din 1955) și vicepreședinte (1963–1985) al Academiei Române. A fost al treilea copil al matematicianului Gheorghe Țițeica. A studiat la Facultatea de Științe a Universității din București, obținând în 1929 două licențe: Științe Fizico-Chimice și Științe Matematice. Beneficiind de o educație aleasă în familie, în paralel cu studiile universitare în științe a urmat și Conservatorul, unde și-a perfecționat aptitudinile de pianist.
Fiind interesat de fizica cuantică, a plecat pentru perfecționare la Universitatea din Leipzig, unde a efectuat studii strălucite cu Werner Heisenberg, unul dintre pionierii fizicii cuantice, care i-a fost îndrumător pentru lucrarea de doctorat.
În 1935 a obținut titlul de Doktor der Philosophie. Teza de doctorat, Über die Widerstandsänderung von Metallen im Magnetfeld (Despre modificarea rezistenței metalelor în câmp magnetic), a fost publicată integral în Annalen der Physik (Leipzig) și a cunoscut o largă notorietate ca o lucrare fundamentală, sursă a multor cercetări ulterioare. În cadrul lucrării, a stabilit o expresie cuantică pentru a descrie variația rezistenței electrice a metalului în funcție de intensitatea câmpului magnetic, expresie care astăzi îi poartă numele în toate manualele și lucrările științifice.
După ce s-a întors de la studii, a urmat o lungă și fructuoasă carieră universitară, fiind asistent la Politehnica din București, profesor la Universitatea din Iași, la Universitatea din București, rămânând profesor consultant și după vârsta pensionării. Timp de patru decenii a ținut succesiv cursuri de Analiză matematică, Structura materiei, Mecanică analitică, Termodinamică și Fizică statistică, Electrodinamică, Teorie cuantică veche și Mecanică cuantică. Foștii lui studenți spuneau despre el că era un talentat vorbitor si un utilizator de demonstrații și argumente elegante, subtile si clare.
Antidot la uitare: Şerban Ţiţeica [Arhiva TVR]
Este unanim considerat fondatorul școlii române de fizică teoretică. A făcut cercetări în domeniul termodinamicii, fizicii statistice, mecanicii cuantice, fizicii atomice și în fizica particulelor elementare. A fost șeful secției de Fizică teoretică din Institutul de Fizică al Academiei, director adjunct științific al Institutului de Fizică Atomică (apoi al Institutului Central de Fizică) din București/Măgurele, membru, ca reprezentant permanent al României, în consiliul științific al Institutului Unificat de Cercetări Nucleare din Dubna și vicedirector al aceluiași institut.
A fost redactor șef adjunct, apoi redactor șef, al revistelor de specialitate ale Academiei Române: Studii și Cercetări de Fizică și Revue Roumaine de Physique. Țițeica a fost membru al Academiei de Științe a URSS și al Academiei Saxone de Științe și Științe Umaniste din Leipzig și membru al Consiliului Societății Europene de Fizică.
În afară de bogata activitate științifică și didactică, profesorul a fost și un iubitor al artelor. Se spune că vorbea mai multe limbi moderne și clasice și îi citea cu plăcere pe marii filozofi. Uneori, când avea timp liber, mergea cu fratele lui în drumeții pe munte sau practica alpinismul.
S-a stins din viață la 77 de ani, fiind înmormântat în Cimitirul Bellu, București..
Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/%C8%98erban_%C8%9Ai%C8%9Beica;
https://dosaresecrete.ro/serban-titeica-fondatorul-scolii-romanesti-de-fizica-cuantica/
***** [In English] *****
Șerban Țițeica
14/27 March 1908, București – 28 May 1985, București
Șerban Țițeica was a Romanian quantum physicist. He is regarded as the founder of the Romanian school of theoretical physics.
The third and last child of mathematician Gheorghe Țițeica, he was born in Bucharest, where he attended „Mihai Viteazul” National College. He then went to the University of Bucharest, graduating in 1929 with a degree in Physics and Chemistry and another in Mathematics. He studied at Leipzig University from 1930 to 1934 under Werner Heisenberg, earning a doctorate in 1935, with thesis On the behaviour of electrical resistance of metals in magnetic field.
Țițeica taught at Politehnica University of Bucharest from 1935 to 1941 as assistant professor, and was then a professor at the University of Iași (1941–1948) and the University of Bucharest (1949–1977). He became a titular member of the Romanian Academy in 1955, and served as its vice president from 1963 until his death in his native city.
Țițeica was a member of the Academy of Sciences of the USSR and of the Saxon Academy of Sciences and Humanities in Leipzig. He was also the Vice-Director of the Joint Institute for Nuclear Research in Dubna (1962–1964), and a member of the Council of the European Physical Society (1970–1975).
More on: https://en.wikipedia.org/wiki/%C8%98erban_%C8%9Ai%C8%9Beica
*****
Șerban Țițeica, fondatorul școlii românești de fizică cuantică
#SerbanTiteica #personalitateazilei #romanifrumosi #todayspersonality
0 comentarii la „Șerban Țițeica”