Vincent Van Gogh
Personalitatea zilei

Vincent van Gogh

(30 martie 1853 – 29 iulie 1890)

~ Personalitatea zilei – Today’s Personality* ~

 

Mi-am pus inima și sufletul în munca mea și mi-am pierdut mințile în timpul procesului

Autoportret cu pălărie de paieVincent van Gogh

Vincent Willem van Gogh; 30 martie 1853, Groot-Zundert, North Brabant – 29 iulie 1890, Auvers-sur-Oise, France

 

Vincent van Gogh a fost un pictor olandez post-impresionist ale cărui lucrări au avut o influență profundă asupra artei secolului al XIX-lea, prin culorile lor vii și impactul emoțional.

Vincent van Gogh a venit pe lume într-o familie de pictori și negustori de artă, tatăl său fiind pastor protestant, iar mama sa având înclinații spre artă, pictură în mod special. A început să deseneze încă de mic. S-au păstrat patru schițe din 1862 (pe când avea 9 ani), două sunt peisaje din natură, celelalte sunt copii. Câteva peisaje de-ale sale datează din 1863–1873, fiind evidentă de atunci marea sa putere de observație.

În 1869 (la 16 ani) s-a angajat la galeria de artă Goupil din Haga, a unchiului Cent care era negustor de artă. Aici s-a familiarizat cu lucrări ale artiștilor, iar în 1873, fiind avansat în grad, s-a mutat la sucursala din Londra. Locul său de la Haga a fost ocupat de către fratele său,  Theo, transferat la rândul său de la Bruxelles. Vincent s-a îndrăgostit de fiica gazdei sale londoneze, Ursula, care însă era logodită, ceea  ce i-a produs o mare suferință. În urma intervenției unchiului său, Cent, a fost trimis la Paris, dar acolo nu s-a înțeles cu patronii, din ce în ce mai nemulțumiți șin în urma unei discuții furtunoasen van Gogh și-a dat demisia 1876). S-a întors la Londra, unde a predat într-o mică școală din Spencer Square. A devenit asistentul unui pastor metodist, urmându-și dorința de a „predica Evanghelia pretutindeni”. De Crăciun s-a întors acasă, a lucrat într-o librărie din Dordrecht timp de 6 luni, petrecându-și cea mai mare parte a timpului desenând sau traducând pasaje din Biblie în engleză, franceză și germană.

A studiat teologia la Amsterdam (1877) sub supravegherea pastorului Johannes Stricker, pentru admiterea la Universitatea din Leida, dar a picat examenul. A urmat un curs pentru predicatori de trei luni la Bruxelles, fără a trece examenul final.

Vincent s-a întors în casa părintească, apoi s-a stabilit pentru o lună în Pâturages în regiunea minieră Borinage din Belgia. A vizitat oamenii bolnavi, a organizat lecturi religioase, până în ianuarie 1879, când a obținut, pentru șase luni, un post de predicator pentru minerii din Wasmes, Comitetul de Evanghelizare fiind surprins de activitatea sa, precum și de spiritul său de sacrificiu. Complet afectat de sărăcia din jurul lui, van Gogh a dat tot ce avea chiar și o mare parte din hainele sale, minerilor. În acest timp a început să schițeze oameni din comunitatea locală și, în 1885, a pictat prima sa operă de succes, Mâncătorii de cartofi. Paleta lui de atunci conținea tonuri închise. Atitudinea sa fiind apreciată drept excesivă, la sfârșitul perioadei de încercare, a fost silit să-și dea demisia. A urmat o perioadă foarte grea, când l-a părăsit până și credința… Pentru prima dată, a început să deseneze cu un fel de înverșunare. A mers la Bruxelles, de acolo la preotul paroh Frank în Cuesmes în regiunea Borinage, unde va sta până în 1880.

În decembrie 1883, Vincent s-a întors din nou în casa părinților, unde a creat sute de tablouri și desene, a dată lecții de pictură, a învățat să cânte la pian și a citit mult. În martie 1885 a murit tatăl său, iar în noiembrie a plecat la Anvers, s-a înscris la Școala de Arte Frumoase dar din nou nu a trecut de examene.

În martie 1886 s-a mutat la Paris și acolo i-a descoperit pe impresioniștii francezi. Theo, care era directorul unei galerii de artă din capitala Franței, l-a găzduit în locuința sa. A lucrat în atelierul faimosului pictor academician, Fernand Cormon, unde i-a cunoscut pe Henri de Toulouse-Lautrec, Émile Bernard și Louis Anquetin, iar prin intermediul lui Theo, pe Claude Monet, Camille Pissarro, Alfred Sisley, Pierre-Auguste Renoir și Paul Signac. În doi ani a realizat 230 de tablouri.

A ajuns la Arles, în Provence unde a colaborat cu pictorul Paul Gauguin. În 15 luni a pictat peste 200 de tablouri. În unele dintre acerstea apare culoarea sa preferată, galbenul. În Gauguin, Vincent vedea prietenul ideal; au început să lucreze împreună, iar Paul a fost influențat de van Gogh.

Kröller-Müller Museum, Otterlo, The Netherlands
The Café Terrace on the Place du Forum, Arles, At Night, 1888

În Ajunul Crăciunului, fără un motiv anume, Vincent a încercat să-l rănească pe prietenul său cu un brici. Paul a fugit înspăimântat, iar Vicent și-a tăiat lobul urechii. A fost internat la spitalul din Arles, și-a revenit, dar au urmat noi crize. În1889, s-a internat din proprie inițiativă la spitalul de psihiatrie din Saint-Paul-de-Mausole, lângă Saint-Rémy-de-Provence….

Yale University Art Gallery, New Haven
The Night Café, 1888
Van Gogh Museum
The Yellow House, 1888

Van Gogh a realizat peste 2.000 de opere de artă, în jur de 900 de picturi și 1.100 de desene și schițe. Astăzi multe dintre operele sale, inclusiv numeroasele lui portrete, peisaje și picturi cu floarea-soarelui, se numără printre cele mai cunoscute și cele mai scumpe din lume. Fiind puțin apreciat în timpul vieții, faima sa a crescut în anii de după moarte. Astăzi el este în general considerat ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori din istorie

Musée Rodin
Portrait of Père Tanguy, 1887
Private Collection
Portrait of Dr. Gachet
Self-portrait
Self-portrait, spring 1887

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Vincent_Van_Gogh

Sursă fotografii: https://www.wikiart.org/en/vincent-van-gogh

 

***** [In English] *****

I put my heart and soul into my work, and I have lost my mind in the process

Self-portrait with PipeVincent van Gogh

Vincent Willem van Gogh; 30 March 1853, Groot-Zundert, North Brabant – 29 July 1890, Auvers-sur-Oise, France

 

Vincent Willem van Gogh was a Dutch painter.

At 16 he was apprenticed to art dealers in The Hague, and he worked in their London and Paris branches (1873-1876). After brief attempts at missionary work and theology, he studied drawing at the Brussels Academy; late in 1881 he settled at The Hague to work with a Dutch landscape painter, Anton Mauve.

During his early years he painted three types of subjects: still life, landscape, and figure all interrelated by their reference to the daily life of peasants (e.g., The Potato Eaters, 1885).

After briefly studying at the Antwerp Academy, in 1886 he left to join his brother Theo, an art dealer, in Paris. There he met Henri de Toulouse-Lautrec, Paul Gauguin, and others involved in Impressionism and Post-Impressionism.

The Museum of Modern Art, New York
The Starry Night, June 1889
Kröller-Müller Museum
The Sower, 1888
Pushkin Museum, Moscow
The Red Vineyard, November 1888
Wheatfield under Thunderclouds, 1890
Wheatfield under Thunderclouds, 1890
Van Gogh Museum, Amsterdam
Wheatfield with Crows, 1890
Foundation E.G. Bührle Collection, Zurich, Switzerland
Two Peasant Women Digging in a Snow-Covered Field at Sunset, 1890

By the summer of 1887 he was painting in pure colours and using broken brushwork that was at times pointillistic, and by the beginning of 1888 his Post-Impressionist style had crystallized.

He left Paris in February 1888 for Arles, in southeastern France. The pictures he created over the following 12 months depicting blossoming fruit trees, views of the town and surroundings, self-portraits, portraits of Roulin the postman and other friends, interiors and exteriors of the house, sunflowers, and landscapes marked his first great period. Gauguin arrived in October 1888, and for two months he and van Gogh worked together; but, while each influenced the other to some extent, their relations rapidly deteriorated. On Christmas Eve 1888, physically and emotionally exhausted, van Gogh snapped under the strain; after arguing with Gauguin, he cut off the lower half of his own left ear. At the end of April 1889, van Gogh entered an asylum but continued to paint; during his 12-month stay he completed 150 paintings and drawings. A move to Auvers-sur-Oise in 1890 was followed by another burst of activity, but he soon suffered a relapse and died that July of a self-inflicted gunshot wound. His 10-year artistic career produced more than 800 paintings and 700 drawings, of which he sold only one in his lifetime. His work had a powerful influence on the development of modern painting, and he is considered the greatest Dutch painter since Rembrandt.

Van Gogh Museum, Amsterdam
Almond Blossoms
Getty Center, Los Angeles
Irises

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Vincent_van_Gogh

*****

 

#VincentvanGogh #personalitateazilei #todayspersonality

----------

*Ediție revizuită și adăugită

2 comentarii la „Vincent van Gogh