Autoportret cu frunză
Personalitatea zilei Romanian Visual Art

Ion Țuculescu

(19 mai 1910 – 27 iulie 1962)

~ Personalitatea zilei* ~

 

Ion Țuculescu (1910-1962)Ion Țuculescu

19 mai 1910, Craiova – 27 iulie 1962, București

 

Ion Țuculescu a fost un pictor expresionist și abstract. O personalitate complexă, biolog și medic, a fost însă cunoscut mai ales ca pictor.

Prima expoziție la care a fost remarcată prezența „pictorului diletant Ion Țuculescu” – alături de a fratelui său Șerban – a fost cea organizată în 1925, în sala de recepții a Palatului Administrativ al județului Dolj. A urmat Facultatea de Științe Naturale a Universității din București, absolvind în 1936. În paralel a frecventat și Facultatea de Medicină, obținând doctoratul în 1939 cu calificativul Magna cum laude. Deși se dedicase studiului, Ion Țuculescu a continuat să picteze, având prima expoziție personală în 1938, la Ateneul Român din București.

În perioada 1936–1937 a fost şi profesor la Seminarul teologic de la Mănăstirea Cernica, unde l-a cunoscut pe pictorul Octav Angheluță. A fost un pictor autodidact, cu un stil singular, reprezentativ pentru spiritul românesc, cu o traiectorie unică și deosebită de a altor artiști români din epocă. În lipsa unor studii de specialitate, s-a format aprofundând tehnica unor maeștri ai picturii românești sau universale; a făcut dese călătorii de studii în Franța, Elveția, Grecia sau Italia, decisivă fiind întâlnirea cu arta lui Vincent Van Gogh, cu prilejul retrospectivei organizate în cadrul Expoziției Universale din acel an.

Fascinat de arta arhaică autohtonă, s-a inspirat cu precădere din filonul popular românesc, pe care l-a interpretat într-o manieră proprie, cu tente expresioniste, care-l înscriu astfel în marele circuit universal al valorilor.

Arta lui a trecut prin cicluri: faza folclorică (1947–1956), manifestată prin descoperirea și punerea în valoare a sugestiilor artei populare în domeniul decorativ. Acestei perioade îi aparțin lucrările Albăstrele de câmp, Triplu autoportret, Compoziție cu 2 fazani, Drama folclorică, Peisaj cu lac, Autoportret pe fond galben, Turc cu șalvari roz, etc. Au urmat faza decorativ-abstractă, și faza neagră.

Câmp de rapiță
Câmp de rapiță
Copac în soare
Copac în soare
Peisaj la Mangalia
Peisaj la Mangalia
Fetița tatii
Fetița tatii

Până în anul 1960 a participat la mai multe expoziții colective, a expus la Salonul Oficial în 1941–1945, a deschis șapte expoziții personale în clădirea Ateneului Român.

Dacă medicina nu l-a solicitat prea mult, cu excepția anilor de război, când, ca medic militar, a uimit prin devotament și abnegație, biologia a devenit celălalt pol al existenței sale – a fost cercetător științific la Academia Română, zilele și nopțile împărțindu-le între paletă și microscop.

A fost prezent în viața artistică a țării fără întrerupere, însă în perioada vieții opera lui a rămas aproape fără ecou. În ultimii 20 de ani ai vieții a locuit și a avut atelierul pe Strada Lizeanu din București. Supărat că nu i se permitea să-și expună lucrările din noua serie folclorică, în 1956 a deschis o expoziție în propria sa locuință, care i-a adus o bună vizibilitate în rândul oamenilor de cultură, mai ales al celor tineri, gestul său fiind perceput și ca o frondă la adresa unui sistem închis, anti-creativ. De atunci, în anii pe care i-au mai rămas, Ion Țuculescu nu a avut dreptul să realizeze nicio expoziție personală și doar de trei ori i-au fost admise câteva lucrări, mai vechi, la expozițiile colective.

A murit la doar 52 de ani, în urma unei boli incurabile. Este înmormântat în cimitirul Mănăstirii Cernica, în cavoul familiei Galaction.

Mai mult: Ion Ţuculescu [Wikipedia];

Surse fotografii: Țuculescu Ion [Wikipedia]; Ion Țuculescu [Alchetron].

 

***** [In English] *****

Ion ȚuculescuIon Țuculescu

19 May 1910, Craiova – 27 July 1962, Bucharest

 

Ion Țuculescu was a Romanian expressionist and abstract oil painter, although professionally he worked as a biologist and physician. His artwork became well-known posthumously, when, in the spring of 1965, a major retrospective exhibition revealed him as one of the important post-World War II European modern artists.

Although his artistic talent was becoming appreciated, Țuculescu did not attend a higher-education art school; instead, he went to the Faculty of Natural Sciences within the University of Bucharest, where he would graduate in 1936. In parallel, he also attended the Bucharest Medical University, graduating magna cum laude in 1939.

Interior țărănesc
Interior țărănesc
Întoarcerea de la târg
Întoarcerea de la târg
Totem
Totem

He took several trips to Greece, Turkey, Palestine and Egypt, (1930 – 1934). It was during these trips that he retook to painting, being inspired by the Mediterranean landscapes.

With the exception of the war period, when he was drafted into the Romanian Army as a combat medic, the practice of medicine did not take up much of his time. Biology had become his second most important interest, and he worked as a scientific researcher within the Romanian Academy.

An autodidact in painting, Țuculescu worked intensely after his second debut. Although he was continuously present in the artistic life of the time, his work found almost no response. He had had seven personal exhibitions at the Romanian Athenaeum.

Posthumously, his paintings would be the subject of critical acclaim, and, promoted by figures such as Petru Comarnescu, were the focus of numerous exhibitions inside Romania and abroad.

More on: Ion Țuculescu [Wikipedia]

*****

 

#IonTuculescu #personalitateazilei #romanianvisualart #romanifrumosi #todayspersonality #universalvisualart

----------

*Ediție revizuită și adăugită

4 comentarii la „Ion Țuculescu