România frumoasă

Ion Buzea

Ion Buzea (1934)

~ Amintirea zilei – Today’s Memory* ~

 

Ion Buzea (1)Ion Buzea

14 august 1934, Cluj

 

Ion Buzea este un tenor român care a cântat pe marile scene ale lumii.

A urmat cursurile Facultății de Geologie din Cluj, după care a studiat canto cu Lya Pop (1955–1961) și cu Petre Ștefănescu-Goangă la București.

Ti voglio tanto bene (1964)

În anul 1958 a debutat pe scena operei din Cluj cu rolul Alfredo din opera Traviata. A fost solist al Operei din Cluj-Napoca.

În anii ’50, timp de aproape zece ani, a fost unul din cei mai buni jucători ai echipei de volei ai echipei Universitatea Cluj, alături de Vasile Bărbieru, și el solist al operei clujene.

După ce a câștigat Premiul I la concursul de interpretare „George Enescu”, a devenit solist al Operei Naționale din București.

Câștigarea Concursurilor Internaționale de Canto „George Enescu” 1964 și Toulouse au fost rampele de lansare către o spectaculoasă carieră internațională, care nu l-a împiedicat însă să revină ciclic pe scenele din Cluj, București, Timișoara, chiar după mutarea la Viena.

Giacomo Puccini – Manon Lescaut „Donna non vidi mai” (1964)

Și-a perfecționat tehnica vocală cu Luigi Ricci la Roma, și a început cariera internațională, cu apariții notabile la Milano, Viena, Salzburg, New York și Cincinnati. A cântat la Viena mai bine de un deceniu, fiind apreciat ca un nume important, afirmându-se pe cele trei scene lirice principale (Wiener Staatsoper, Volksoper și Theater an der Wien). Martin Vogel, critic austriac, spunea despre Ion Buzea într-o emisiune televizată că tenorul clujean devenise „unul dintre idolii publicului de operă vienez”.

Giuseppe Verdi – Rigoletto „Ella mi fu rapita…Parmi veder le lagrime” (1976)

A cântat în cele mai celebre teatre lirice ale lumii, Metropolitan Opera, Grand Opera din Paris, Wiener Staatsoper, Festivalul de la Salzburg, Deutsche Oper Berlin, Opera Bavareză de Stat din München, Opera Regală Covent Garden din Londra, Teatrul Regal La Monnaie din Bruxelles, Opera din Zürich, dar și în cele din Dallas, Houston, Boston, Lyon, Hamburg, Frankfurt, Amsterdam etc., în Cehia, Slovacia, Ungaria, Bulgaria, Grecia, Croația, Slovenia, Serbia, Suedia, împlinind o carieră strălucită, desfășurată până în 1990.

Giacomo Puccini – Madame ButterflyElisabeta Neculce-Carțiș și Ion Buzea

Repertoriul său a cuprins roluri din muzica italiană, franceză și germană: Manrico din Trubadurul, Ducele din Rigoletto, Alfredo din Traviata, Don Alvaro din Forța destinului, Riccardo din Bal mascat, Radames din Aida, Don Carlo din opera cu același nume, Ernani, Macduff din Macbeth, Calaf din Turandot, Mario Cavaradossi din Tosca, Rodolfo din Boema, Turiddu din Cavaleria Rusticană, Canio din Paiațe, Hoffmann din Povestirile lui Hoffmann, Don Jose din Carmen, Samson din Samson și Dalila, Wherter, Fra Diavolo și altele.

A realizat, de asemenea numeroase înregistrări, în special Rigoletto, alături de Nicolae Herlea și Magda Ianculescu și La traviata, alături de Virginia Zeani și din nou Nicolae Herlea, precum și numeroase apariții la televiziune.

Maestrul Ion Buzea trăiește acum lângă Zürich, într-o vilă din munți, lângă pădure, într-un cadru de vis și împărtășește tinerilor artiști aspiranți la performanță din secretele artei cântului.

Mai mult: https://ro.wikipedia.org/wiki/Ion_Buzea

 

Giacomo Puccini – Turandot „Nessun dorma” (Salzburg, 1972)

 

***** [In English] *****

Ion Buzea (2)Ion Buzea

14 August 1934, Cluj

 

Ion Buzea is a Romanian tenor who enjoyed a successful international career.

Born in Cluj, Romania, where he studied geology and mining and played in the National Romanian Volleyball team while pursuing vocal training with Lya Popp. He made his stage debut in Cluj as Alfredo in La traviata in 1958.

Giacomo Puccini – Tosca „E lucevan le stelle” (1964)

After winning first prize in the „George Enescu” International Singing Competition he became a member of the Romanian National Opera, Bucharest. After further studies with Luigi Ricci in Rome, he began his international career with notable appearances in Milan, Vienna, Salzburg, New York City and Cincinnati.

Daniel Auber – Fra Diavolo (film, 1983)

 

His career soon took him to the Vienna State Opera, the New York Metropolitan and many of the world’s other leading opera houses. His repertoire was focused on heroic Italian, French, German and Slavic roles such as Manrico, Samson and Rienzi.

Giacomo Puccini – Fanciulla del West [Metropolitan Opera New York, 1970]

Ion Buzea also made numerous recordings, notably Rigoletto, opposite Nicolae Herlea and Magda Ianculescu, and La traviata, opposite Virginia Zeani and again Nicolae Herlea, as well as numerous television appearances.

More on: https://en.wikipedia.org/wiki/Ion_Buzea

*****

 

Ion Buzea – Arii din opere (Manon Lescaut, Tosca, Madame Butterfly, Turandot, Carmen, Aida)

 

#romanifrumosi #todaysmemory #todayspersonality #IonBuzea

----------

*Ediție revizuită și adăugită

0 comentarii la „Ion Buzea

Lasă un răspuns

%d